Στόχος η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών
- Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:19
- / Eνημέρωση: 16 Σεπ. 2022 - 19:00
Με σκοπό την εκπαίδευση των στελεχών των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας προχώρησαν σε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.
Εκ μέρους του ΣΔΙΠΕ το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε ο πρόεδρος, Σταμάτης Γαρδέρης και εκ μέρους της Γ.Γ. Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Βούτσινος. Με τον τρόπο αυτόν, καλύπτεται ένα ακόμη τεράστιο κενό που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιαματικών πηγών με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων θερμαλιστικών υπηρεσιών.
Ένα ιδιαίτερο κομμάτι σε ό,τι αφορά τον ιαματικό τουρισμό
Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Δήμαρχο Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα την συγκεκριμένης συνεργασίας. “Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το “Δια βίου μάθησης” για την εισαγωγή της ειδικότητας και το μάθημα του λουτρονόμου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που θα αφορά τα Ι.Ε.Κ.. Ήταν κάτι το οποίο έλειπε, γιατί είμαστε σε κάποιο στάδιο διαβούλευσης και συζητήσεων για να δούμε πως θα προσαρμοστεί ακριβώς γιατί από μόνο του δεν αποτελεί ειδικότητα, είναι δεσμευτικό γιατί είναι αρκετά εξειδικευμένο για την αγορά εργασίας” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Στοχεύουμε να εμπεριέχεται σε ένα μάθημα, τύπου αισθητικού, να είναι μία επιπλέον ειδικότητα και να μπορεί να έχει την δυνατότητα ο φοιτητής μελλοντικά να εξασκήσει και το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι σε ότι αφορά τον ιαματικό τουρισμό γενικότερα και πιο εξειδικευμένα τις ιαματικές πηγές και θεωρώ ότι έλειπε το συγκεκριμένο κομμάτι από αυτόν τον κλάδο”.
Δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος για τα ιαματικά λουτρά στις Κυκλάδες
Σε σχέση με το αν ο κόσμος γνωρίζει για την ύπαρξη ιαματικών πηγών στις Κυκλάδες, ο κ. Γαρδέρης, ανέφερε τα εξής. “Δεν γνωρίζει πάρα πολύς κόσμος, είναι η αλήθεια, ότι υπάρχουν ιαματικά λουτρά. Ξέρετε ότι ιαματικά λουτρά υπάρχουν στην Κύθνο, στην Μήλο, στην Κίμωλο και στη Σαντορίνη και οι περισσότεροι αυτό δεν το γνωρίζουν γιατί από τη στιγμή που δεν έχει αναπτυχθεί σωστά, δεν μπορείς να το προωθήσεις σαν προϊόν στον κόσμο. Για παράδειγμα σε εμάς στην Κύθνο, εδώ και κάποια χρόνια είναι κλειστά τα ιαματικά λουτρά, οι μπανιέρες μας, που παλαιότερα έρχονταν αρκετός κόσμος για αυτό. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ΚΑΙ ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), συγκεκριμένα το “Ξενία” είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και οι πηγές είναι στο ΕΤΑΔ και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, οπότε υπολειτουργούσαν”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Υπήρχαν χρονιές που δεν άνοιξαν καθόλου, άλλες χρονιές υπολειτουργούσαν, δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις που χρειαζόντουσαν για να μπορούσαν να τα λειτουργήσουν. Για την Κύθνο πλέον υπάρχει ιδιώτης επενδυτής και θα γίνει μία μεγάλη επένδυση στο συγκεκριμένο κομμάτι και ανοίγονται νέοι ορίζοντες και θα μπορεί πλέον να απευθυνθεί και στον οργανωμένο τουρισμό και πέραν της Ελλάδος ανά τον κόσμο. Προ διμήνου είχαμε τις υπογραφές για το “Ξενία” και τις ιαματικές πηγές”.
Σύμβαση αξιοποίησης ιαματικών λουτρών Κύθνου από τον Ιούλιο
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου πραγματοποίησε στα Λουτρά Κύθνου τελετή παράδοσης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και των εγκαταστάσεων χρήσης των ιαματικών πηγών «Άγιοι Ανάργυροι» και «Κάκκαβος» στην εταιρεία Xenia Kythnos, που αναδείχθηκε πλειοδότρια στον διαγωνισμό. Η εταιρεία Xenia Kythnos ανέλαβε για χρονικό διάστημα 99 ετών το δικαίωμα αξιοποίησης του ξενοδοχείου «Ξενία Κύθνος» και το δικαίωμα χρήσης από την ΕΤΑΔ των δύο ιαματικών πηγών που βρίσκονται μαζί με την ξενοδοχειακή εγκατάσταση, εντός οικοπέδου με έκταση 7.018 τμ. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε περίπου 3 εκατ.ευρώ.
Για όσους γνώριζαν την ύπαρξή τους και τα έβρισκαν κλειστά, ο κ. Γαρδέρης λέει χαρακτηριστικά, “Ναι, υπήρχε αρκετός κόσμος που ερχόταν και μας έλεγε ότι παλιότερα κάναμε λουτροθεραπεία και τώρα δεν μπορούμε, βέβαια εμείς από μόνοι μας, δημιουργήσαμε εκεί που απορρέουν οι δύο πηγές στη θάλασσα, είχαμε δημιουργήσει μία τεχνητή λίμνη με βράχους και πήγαινε ο επισκέπτης και έκανε το μπάνιο του. Αλλά αυτή η εικόνα ήταν τελείως φολκλορική. Ήταν μια σκέψη ενός Δημοτικού συμβούλου κάποια στιγμή και μετέπειτα έγινε θεσμός και κατά καιρούς κάνουμε επισκευές στις γούρνες που έχουμε δημιουργήσει για να είναι επισκέψιμο”.
Είμαστε ένα “διαμάντι” μπροστά στα λουτρά της Ευρώπης
Για την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ άλλων με τους υπόλοιπου Δήμους τονίζει τα εξής. “Εγώ από τη θέση του προέδρου εδώ και 2 χρόνια, συνεργαζόμαστε με όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα, ειδικότερα με κάποιους που έχουν πιο εξειδικευμένα προβλήματα, παράδειγμα η Κίμωλος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει γιατί είναι μέσα στον αιγιαλό και έχει πρόβλημα στον να μπορέσει να αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν θεσμικά θέματα που πρέπει να λυθούν αλλά θεωρώ ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σιγά σιγά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι πλουτοπαραγωγικό για την Ελλάδα γενικότερα σε ότι αφορά τον τουρισμό μας. Έχω επισκεφτεί ανά την Ευρώπη διάφορα τέτοια κέντρα που θα έλεγα ότι εμείς είμαστε ένα “διαμάντι” μπροστά σε αυτά, οπότε αν τα αξιοποιήσουμε σωστά θα είναι πόλος έλξης και μία προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό μας”.
Δεν αφορούν μόνο ίαση αλλά και ευεξία
Όσο για τον αν οι ιαματικές πηγές απευθύνονται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο ίδιος παρουσιάστηκε σαφής. “Είναι παρεξηγημένες οι ιαματικές πηγές καθώς δεν αφορούν μόνο ίαση αλλά και ευεξία, θα μπορούσε λοιπόν κάθε νέος άνθρωπος σε ηλικία χωρίς προβλήματα θα μπορούσε να έρθει για την ευεξία του αλλά ακόμα και προληπτικά. Οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγάλοι σημασία στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Θα μπορούσε ο κάθε άνθρωπος λοιπόν, ασχέτου ηλικία και πάθησης, να επισκεφτεί μία ιαματική πηγή για να κάνει τα λουτρά του σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος”.
Επίσης ανέφερε σε ότι αφορά κάποιους πολυδιαδημισμένους ιαματικούς προορισμούς, πως, “Προβάλλονται 3-4 τέτοια κέντρα ανά την Ελλάδα ενώ κατ’ ουσίαν ο Σύνδεσμός μας απαριθμεί 62 Δήμους”.
Υπενθυμίζεται τέλος πως ιαματικές πηγές υπάρχουν στις εξής περιοχές στην Ελλάδα: Άβδηρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Παγγαίο, Παρανέστι, Σαμοθράκη, Αλμωπία, Βισαλτία, Βόλβη, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Κασσάνδρα, Κιλκίς, Λαγκαδά, Νάουσας, Πολύγυρου, Σιντική, Σκύδρα, Ωραιόκαστρο, Αμύνταιο, Νεστόριο, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Κόνιτσα, Πρέβεζα, Αγιά, Σοφάδες, Τρίκαλα, Ακτίου-Βόνιτσας, Ζαχάρω, Αμφιλοχία, Θέρμου, Τροιζηνία, Δομοκός, Ιστιαία – Αιδηψός, Λαμία, Μακρακώμη, Μώλος – Άγιος Κωνσταντίνος, Γορτυνία, Κόρινθο, Λουτράκι – Άγιοι Θεόδωροι, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Θήρα, Κίμωλος, Κύθνος, Κως, Μήλος, Νίσυρος, Ρόδος
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Με στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αμοργό
24 Δεκ. 2024 - 6:18 - Η κυκλική οικονομία στην πράξη
24 Δεκ. 2024 - 6:17 - Κ. Μονογυιού: "Με το φως των Χριστουγέννων και πίστη στις Κυκλάδες, προχωράμε μπροστά"
23 Δεκ. 2024 - 19:58 - "Επιθυμούμε να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας"
23 Δεκ. 2024 - 18:02 - Ανακαίνιση της Στεφανιαίας Μονάδας και της ΜΑΦ με χορηγία Κομνηνού
23 Δεκ. 2024 - 14:01