Διαγωνισμός για το γεωλογικό εκθετήριο στο κτίριο Κορνηλάκη
- Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:19
Στον διαγωνισμό για τις απαραίτητες προμήθειες όσον αφορά τη δημιουργία του γεωλογικού εκθετηρίου στο κτίριο “Κορνηλάκη” προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να αναπτύξει ένα σημαντικό βήμα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του γεωλογικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Αύριο στην Οικονομική Επιτροπή, τα μέλη της θα κληθούν να εγκρίνουν σχετικά τη διενέργεια διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για το έργο με τίτλο “Διαμόρφωση - Εξοπλισμός κτιρίου Κορνηλάκη για τη δημιουργία Γεωλογικού Εκθετηρίου”, ώστε άμεσα να ξεκινήσει να “στήνεται” το μουσείο.
Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη μετά από αρκετό καιρό, αφού το έργο στο σύνολό του συνοδεύεται με καθυστερήσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο, το εκθετήριο αποτελεί μία απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να εκτεθεί ο πολύτιμος πλούτος που διαθέτει το νησί και για τον οποίον “δουλεύει” το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, βάσει προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο.
Υπενθυμίζεται πως η Δημοτική Αρχή όφειλε να αναζητήσει λύση στο θέμα που αφορά την ομαλή έκβαση του διαγωνισμού καθώς οι τιμές του εξοπλισμού, των υλικών και της γενικότερης προμήθειας έχουν αυξηθεί, με φόντο την ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τα κόστη σε τέτοια έργα.
Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών και το έργο θα εξελίσσεται προσεχώς με γοργούς ρυθμούς.
Στόχος του Δήμου είναι εντός του κτιρίου Κορνηλάκη που στεγάζεται ήδη η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να λειτουργήσει ένα γεωλογικό εκθετήριο με πλούσιο περιεχόμενο για κάθε επισκέπτη.
Από τη μελέτη στον διαγωνισμό
Σύμφωνα με το κομμάτι της τεχνικής περιγραφής για το έργο διαμόρφωσης του κτιρίου Κορνηλάκη εσωτερικά ώστε να φιλοξενηθεί το γεωλογικό εκθετήριο, σημειώνεται πως προχώρησε και ολοκληρώθηκε πρωτίστως η σχετική μελέτη.
Βάσει αυτής, θα πρέπει να προωθηθούν τα ακόλουθα: “Η παρούσα μελέτη αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών και υαλοστασίων στο κτίριο Κορνηλάκη, για τη δημιουργία γεωλογικού εκθετηρίου και στηρίχθηκε στην τεχνική έκθεση της αρχιτέκτονα μηχανικού, Ειρήνης Χατζηδημητρίου, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.
Στο κτίριο του ιστορικού βιομηχανικού κτιρίου Κορνηλάκη φιλοξενείται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά από κοινή απόφαση των αρμόδιων φορέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε τμήμα του ισογείου και του ορόφου θα φιλοξενηθεί η διεθνούς ενδιαφέροντος γεωλογική έκθεση του Ελβετού γεωλόγου και φυσικού Martin Engi. Για την εγκατάσταση της έκθεσης στους χώρους που της διατίθενται κρίθηκαν απαραίτητες μια σειρά από εργασίες.
Στο ισόγειο: Α. Λυόμενη κατασκευή τεσσάρων σύνθετων διαχωριστικών επιφανειών μεταξύ του χώρου εισόδου της έκθεσης και των υπόλοιπων χώρων του κτιρίου και σύνθετης διαχωριστικής επιφάνειας στην πρώτη αίθουσα για λόγους εκθεσιακούς.
Β. Λυόμενη κατασκευή πατωμάτων σε υπάρχοντα ανοίγματα χάριν απομόνωσης της δεύτερης αίθουσας της έκθεσης από την πρώτη αίθουσα, από τον χώρο εισόδου και από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Δ. Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων για λόγους ασφαλείας και βελτίωσης της προσβασιμότητας. Ε. Λυόμενη κατασκευή διαχωριστικής επιφάνειας για προβολές σε άνοιγμα μεταξύ του χώρου εισόδου και πρώτης αίθουσας.
Στον όροφο: ΣΤ. Τοποθέτηση υαλοστασίων στις καμάρες της περιμέτρου του εκθεσιακού χώρου για λόγους ηχομόνωσης, ελέγχου των συνθηκών κλιματισμού και μερικής οπτικής απομόνωσης”.
Τονίζεται πως όταν υπάρχει ανάδοχος και προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και αναδόχου, η προθεσμία παράδοσης των υπό προμήθεια ειδών θα είναι μέσα σε οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ένα σύγχρονο μουσείο για τη γεωλογική κληρονομιά
Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες το κομμάτι που του αναλογούσε βάσει σύμβασης και αφορούσε στην ερευνητική εργασία και δουλειά. Αναλυτικότερα, η ευθύνη του Πανεπιστημίου για το γεωλογικό εκθετήριο αφορά στα εξής: α) κριτική ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας για την γεωλογική σημασία της Σύρου, β) συσχεδιαστική έρευνα με τους συνεργαζόμενους γεωλόγους πανεπιστημιακούς για την κατασκευή μοντέλων απεικόνισης των γεωλογικών διεργασιών και σχηματισμών, γ) συσχεδιαστική έρευνα με τοπικούς εμπειρογνώμονες για την αναγνώριση και τεκμηρίωση της γενικότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (ιστορικής, αρχαιολογικής, χλωρίδας και πανίδας, αγροτικής παραγωγής (π.χ. άνυδρη καλλιέργεια, μελισσοκομία, κ.α.), σχετικής με θρησκεία, λατρεία, έθιμα, κ.α.) για σημεία ενδιαφέροντος των geopaths, δ) σχεδίαση και κατασκευή των γεωλογικών σχηματισμών σε φυσικά και ψηφιακά 3Δ μοντέλα (ψηφιακό περιεχόμενο), ε) επαναληπτική σχεδίαση πρωτότυπων φυσικών αλληλοεπιδράσεων (διαδράσεων) των χρηστών με το ψηφιακό περιεχόμενο, (στ) επαναληπτικές δοκιμές με χρήστες των διαδραστικών εφαρμογών για θέματα ευχρηστίας, προσβασιμότητας και εμπειρίας του χρήστη, με έμφαση στους επισκέπτες του εκθετηρίου (και ιδιαίτερα τα παιδιά και μαθητές για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις) και επισκέπτες των μονοπατιών (δηλαδή πεζοπόρους και τουρίστες διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων χρήσης νέων τεχνολογιών).
Από το σύνολο των ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η Σύρος και πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα αποκτήσει έναν επιπλέον σημαντικό χώρο πολιτισμού που θα αναδείξει τη μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη γεωλογική κληρονομιάς της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κατεύθυνση ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο
28 Σεπ. 2021 - 6:18 - Ολοκληρώνονται οι κτηριακές υποδομές
11 Οκτ. 2024 - 6:19 - Καθυστερεί έργα το Υπουργείο Πολιτισμού
30 Ιουλ. 2024 - 6:19 - “Φρένο” από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Γεωμουσείο Σύρου
20 Φεβ. 2024 - 6:20 - Καθυστερήσεις και παρατάσεις για το Γεωμουσείο
2 Φεβ. 2023 - 6:15