Η τελετή των “Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2022”

Η τελετή των βραβείων European Heritage Awards 2022 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 26/09, από τις 21:00 έως τις 23.00 (ώρα Ελλάδας) σε μια τελετή υψηλού κύρους που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας, παρουσία των:  Mariya Gabriel, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Martin Baxa, Υπουργού Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για τον Πολιτισμό, και Hermann Parzinger, Εκτελεστικού Προέδρου της Europa Nostra.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 600 επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές, λάτρεις και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη. Η τελετή απονομής ήταν η κεντρική εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ανακοινώθηκαν οι πέντε βραβευθέντες με το Grand Prix όπως επίσης και ο νικητής του βραβείου Public Choice, που επιλέχθηκαν ανάμεσα στα 30 εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς από 18 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και το μοναδικό ιστορικό μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, το οποίο πριν λίγους μήνες έλαβε το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022.

Το Βραβείο Grand Prix 2022 Διεθνών σχέσεων, απονεμήθηκε στον εκλιπόντα Κώστα Καρρά, ο οποίος για περισσότερο από 50 χρόνια εργάστηκε ακούραστα υπέρ της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφο κόσμο για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Υπήρξε ένα οραματιστής οικολόγος, ένας διαπρεπής ιστορικός και ένας αληθινός Ευρωπαίος ηγέτης που συνέδεσε και ενέπνευσε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσω της κληρονομιάς. 

Οι υπόλοιποι βραβευθέντες: Grand Prix για Καινοτομία - SILKNOW, Γαλλία / Γερμανία / Ιταλία/ Πολωνία / Σλοβενία / Ισπανία, Grand Prix για Ψηφιακό Μετασχηματισμό - Συμφωνία, Ισπανία, Grand Prix για Κοινωνική Συνοχή και Ευεξία - Οι ποταμοί της Σόφια, Βουλγαρία, Grand Prix για Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή - Va' Sentiero, Ιταλία. Το βραβείο Public Choice 2022 απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka, Ουκρανία.

Τα European Heritage Awards / Europa Nostra Awards κυκλοφόρησαν το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τότε διοικούνται από την Europa Nostra. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 20ή επέτειο των πιο διάσημων βραβείων της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα Βραβεία εντοπίζουν και προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση και την ενίσχυση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τονώνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων σε όλη την Ευρώπη, αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και την εκτίμηση του κοινού για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και ενθαρρύνουν περαιτέρω εξαιρετικές πρωτοβουλίες μέσω της δύναμης του παραδείγματος. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αξιολογούν τις υποβληθείσες συμμετοχές και επιλέγουν τους νικητές σε πέντε κατηγορίες συμμετοχών, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική και πρακτική για την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη: 1.Διατήρηση & Προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση, 2.Έρευνα, 3.Εκπαίδευση, κατάρτιση & δεξιότητες, 4.Εμπλοκή και ευαισθητοποίηση πολιτών, 5.Πρωταθλητές κληρονομιάς.