"Διαρροή" ευθυνών
- Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Άξια θαυμασμού θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ταχύτητα με την οποία τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν κατά διαστήματα τον τόπο μας, αναδεικνύουν ξεχασμένα κτιριακά προβλήματα, φθορές αφημένες στην τύχη τους και ελλιπείς χειρισμούς στην αποτελεσματική στεγάνωση των οικοδομημάτων, έναντι υγρασίας και νερού.
Ως εκ τούτου, θα έκρινε κανείς ανώφελη την ειδική μνεία που γίνεται στη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της Σύρου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, από τη στιγμή που μετά από κάθε δυνατή βροχόπτωση σημειώνεται διαρροή στην οροφή σημαντικών δημοτικών κτηρίων που αποτελούν ανεκτίμητα πολιτιστικά μνημεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οροφή του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, η οποία από τον περασμένο χειμώνα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά σε σημείο κοντά στην εσωτερική σκάλα του κτιρίου, αλλά και το Θέατρο “Απόλλων”, όπου έχει πολλάκις παρατηρηθεί διαρροή επάνω στη σκηνή, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.
Κουβάδες εντός των κτηρίων
Και ενώ η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πολλάκις ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της πολυσχιδούς πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, η τοποθέτηση κουβάδων καταμεσής των κτηρίων για την προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, μόνο κουλτούρα δεν αποπνέει.
Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των υπευθύνων για την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των φθορών από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η εικόνα παραμένει μέχρι και σήμερα ίδια, καθώς δεν έχει ακόμα επιληφθεί του θέματος η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.
Το ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα της υπηρεσίας, έχει οδηγήσει στον ορισμό προτεραιοτήτων, με τη στεγάνωση των κτηρίων να μην αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή μία εξ' αυτών, καθώς όπως υπογραμμίζεται, η σειρά των εργασιών καθορίζεται από τη σπουδαιότητα των περιστατικών.
Η “καραμέλα” των προτεραιοτήτων
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι “προτεραιότητες” είναι μια μόνιμη καραμέλα στο στόμα των αρμοδίων, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως απάντηση, την ίδια στιγμή που παραμένουν ανοιχτά αρκετά μέτωπα, χωρίς επί της ουσίας να δίνεται λύση εντός του χρονικού πλαισίου, που είχε αρχικά ορισθεί.
Με δεδομένο ότι η καλοκαιρινή περίοδος έχει παρέλθει προ πολλού και τα κρούσματα εσωτερικών “βροχοπτώσεων” πιθανόν να πολλαπλασιαστούν, στην περίπτωση που χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, η ανάγκη επέμβασης στα κτήρια κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη Πέμπτη ξεκινούν στη Σύρο οι εργασίες της 25ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου με το Θέατρο “Απόλλων” να αποτελεί τον κεντρικό τόπο δράσης τους. Κατά συνέπεια θα ήταν κάτι παραπάνω από δυσφήμιση για το ίδιο το νησί, μία ενδεχόμενη διαρροή στο χώρο της σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, στην περίπτωση που ξεσπάσει κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.
Εντός ημερών η αποκατάσταση του Θεάτρου “Απόλλων”
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, Παναγιώτης Καρακατσάνης διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα, που εντοπίζεται κυρίως λόγω της αδυναμίας των υδρορροών του κτηρίου να απορροφήσει το νερό της βροχής θα επιλυθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννης Κεράνης σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” επεσήμανε πως “η στεγάνωση των κτηρίων του Πνευματικού Κέντρου και του Θεάτρου ξεφεύγει από τα στενά όρια του ΟΠΑΣ, ο οποίος δε διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τα χρήματα”, κρίνοντας ότι είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας. Όπως σημειώνει, “έχουν ενημερωθεί αρκετές φορές, από κει και πέρα όμως είναι θέμα προτεραιότητας”. Παράλληλα διευκρινίζει ότι ο Οργανισμός φροντίζει να “μπαλώνει” μόνος του τις μικρές φθορές, κάτι που δεν μπορεί να κάνει και στην περίπτωση προβλημάτων που απαιτούν επέμβαση μηχανικών. “Όταν σημειώνονται μεγάλες φθορές, αποστέλλουμε σχετικά έγγραφα στην τεχνική υπηρεσία μήπως το εντάξει ο δήμος στο τεχνικό πρόγραμμα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζει δε ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαθέσει 170.000 ευρώ για κτήρια της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης. “Τα περισσότερα κτήρια της Κοινότητας, τα διαχειρίζεται ο ΟΠΑΣ. Οπότε, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτά”, εξηγεί. Καταλήγοντας, καθιστά γνωστό ότι το μεσημέρι της Τρίτης, όπου παρατηρήθηκε και πάλι διαρροή στα κτήρια, ο ΟΠΑΣ έστειλε έκτακτο έγγραφο – το τρίτο κατά σειρά- στην τεχνική υπηρεσία, ζητώντας να λάβει τα μέτρα της για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Π. Καρακατσάνης: “Ο καθένας νομίζει ότι το πρόβλημά του είναι το σοβαρότερο”
Με τη σειρά του, ο κ. Καρακατσάνης εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” ότι το πρόβλημα των διαρροών είναι πολύ συχνό σε παλαιά κτήρια, των οποίων οι υδρορροές δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερχείλιση και να στάζει όπου συναντήσει ρωγμή. Ο ίδιος κρίνει το πρόβλημα του Θεάτρου ιδιαίτερα “απλό”, το οποίο μέχρι την Τρίτη θα αποτελεί παρελθόν. Από την άλλη, σημειώνει ότι η περίπτωση του Πνευματικού Κέντρου δεν είναι το ίδιο εύκολη, καθώς θα πρέπει να σηκωθεί υψηλότερα το υαλοστάσιο. Όπως εξηγεί “αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη, αλλά δυστυχώς χρειάζεται αρκετές εγκρίσεις μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση των εργασιών”.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις οι οποίες καταλογίζονται στην Τεχνική Υπηρεσία ο ίδιος τονίζει πως “εκτελούμε ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα με πάρα πολλά έργα και είμαστε στα όριά μας”. Προσθέτει δε, ότι ο ΟΠΑΣ είναι ενημερωμένος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο την επίλυση των προβλημάτων. “Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να κάνει αυτή η υπηρεσία για να τρέξει όλα αυτά τα θέματα. Ας βρεθεί ένας τρόπος να μου πουν ότι είσαι ανεπαρκής, να φύγεις από εκεί που είσαι. Ο καθένας νομίζει ότι το δικό του πρόβλημα είναι και το σοβαρότερο. Δεν είναι έτσι”, δηλώνει.
“Βρισκόμαστε σε έναν οργασμό μελετών και κατασκευών”
Επιπλέον, αναφέρει ότι ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα στοιχίσει πάνω από 80.000 ευρώ. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όλα τα έργα του δήμου αποτελούν προτεραιότητα για την υπηρεσία. “Βρισκόμαστε σε έναν οργασμό μελετών και κατασκευών, που πραγματικά το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας έχει εξαντληθεί. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τα πάντα. Αλλά υπάρχουν κάποιες σειρές. Δεν μπορεί ένας μελετητής ο οποίος ασχολείται αυτή τη στιγμή με την ανάπλαση της παραλίας να καταπιαστεί με κάτι άλλο”, σημειώνει, κρίνοντας ότι “θα πρέπει να ολοκληρώνεται κάτι, για να περάσουμε στο επόμενο έργο. Δε γίνεται διαφορετικά. Δεν είμαστε σαρανταποδαρούσες”.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι “ο καθαρισμός των υδρορροών πρέπει να γίνεται από τον εκάστοτε φορέα. Όπως εμείς φροντίζουμε στη δική μας υπηρεσία να μη μπαίνουν νερά, θα πρέπει και ο καθένας που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των κτηρίων να καθαρίζει τις υδρορροές.”. “Υπάρχουν τέτοιες δυσλειτουργίες και όλα αυτά πρέπει να περνάνε μέσα από τα χέρια μου”, τονίζει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οργανωμένη λειτουργία του ιστορικού “Απόλλωνα”
7 Ιουλ. 2016 - 6:20 - Ο χρόνος δεν κρύβεται
6 Μαΐου. 2014 - 5:10 - "Οφείλουμε να το προστατεύσουμε"
11 Οκτ. 2013 - 6:00 - Κλειστά τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αύριο Δευτέρα
1 Δεκ. 2024 - 21:23 - Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης για την τιμολόγηση του νερού και τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΣ
30 Νοε. 2024 - 8:43