Πρωτοβουλία Ένωσης Γονέων Σύρου για έρευνα σχετικά με την ανάγκη εύρεσης χώρου αναμονής μαθητών και μαθητριών στην Ερμούπολη

  • Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022 - 14:11

Σκοπός της 'Ένωσης Γονέων Σύρου είναι η διερεύνηση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών που τυχόν έχουν αυτήν την ανάγκη έτσι ώστε να εισηγηθούμε αν κρίνεται σκόπιμο σε διάφορους φορείς την παραχώρηση ενός κατάλληλου κεντρικού χώρου που θα λειτουργεί ως «μαθητικό στέκι-αναγνωστήριο» με την ελάχιστη φυσικά οικονομική επιβάρυνση που θα καλύπτει μόνον τα λειτουργικά του έξοδα. Η ασφάλεια και ο χρόνος των παιδιών όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν και είναι πολύτιμα αγαθά. Επιπρόσθετα, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους μεταφοράς φαντάζει να προκύπτει πλέον μία ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου για να αποφεύγεται τόσο η ταλαιπωρία των οικογενειών ειδικά όσων μένουν εκτός πόλης αλλά και να εξοικονομούνται χρόνος, ενέργεια και χρήμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Χώρος προσωρινής παραμονής μαθητών στην Ερμούπολη ‘Μαθητικό στέκι’

Πρόκειται για έναν χώρο όπου οι μαθητές θα μπορούν να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εξωσχολικών μαθημάτων τους.

Η ανάγκη προέκυψε ως εξής: Οι μαθητές που δεν κατοικούν στην Ερμούπολη και έχουν εξωσχολικές υποχρεώσεις (ξένες γλώσσες, ωδεία, αθλήματα κοκ) από το μεσημέρι και μετά, αναγκάζονται να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε αναμονή μεταξύ των μαθημάτων τους:

 Άλλοι επιστρέφουν στο σπίτι τους και επανέρχονται για δεύτερη φορά στην Ερμούπολη, κάτι που σημαίνει ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους (οι οποίοι τους μεταφέρουν) ξοδεύουν χρόνο που είναι σε βάρος της μελέτης ή της ξεκούρασης τους αλλά και χρήμα για τα καύσιμα των επαναλαμβανόμενων μετακινήσεων (ενώ δευτερευόντως, αυξάνεται το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης καθώς πολλαπλασιάζεται η κίνηση στους δρόμους).

 Άλλοι, ειδικά όταν ο χρόνος αναμονής μεταξύ μαθημάτων είναι μικρός, περιδιαβαίνουν άσκοπα στην πόλη, κάτι που μόνο κόπωση και διασκορπισμό ενέργειας δημιουργεί. Επίσης, ακόμα κι αν η Σύρος είναι μικρός και ασφαλής τόπος, η ανησυχία των γονέων για το πού βρίσκεται το παιδί τους είναι υπαρκτή, είτε είναι μικρό είτε έφηβος.

Για αυτά τα παιδιά, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα ασφαλές, καθαρό, ευέλικτο και ελεγχόμενο περιβάλλον, ένας χώρος σε σχετικά κεντρικό σημείο της Ερμούπολης, προσβάσιμος με τα πόδια ή με το minibus, και με διευκολύνσεις για ΑμεΑ. Εκεί, ο μαθητής θα μπορεί να παραμείνει όσο επιθυμεί, αξιοποιώντας τον χρόνο για μελέτη, δημιουργική απασχόληση ή ξεκούραση:

 Έχει ελεύθερη πρόσβαση, με χρήση προσωποποιημένου κωδικού-κάρτας μέλους.

 Χρησιμοποιεί υπολογιστές και διαδίκτυο (χρειάζεται εγκατάσταση στοιχειώδους εξοπλισμού και ισχυρό δίκτυο) με φραγή σε εθιστικά ψηφιακά παιχνίδια.

 Αναπαύεται σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές.

 Μελετάει είτε τρέχοντα μαθήματα είτε άλλο, σε άνετο χώρο.

 Περνάει δημιουργικό χρόνο με επιτραπέζια παιχνίδια, ομαδικά ή ατομικά.

 Παίρνει δωρεάν ένα τυποποιημένο ρόφημα και νερό.

 Φορτίζει τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές του.

 Αποθηκεύει προσωπικά του αντικείμενα σε ειδικά ερμάρια που κλειδώνουν.

Για την ασφάλεια κυρίως των μαθητών και επικουρικά των εγκαταστάσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάμερες ασφαλείας. Το κυριότερο είναι ότι ο χώρος θα εποπτεύεται από εξειδικευμένο άτομο που θα είναι πάντα παρόν, με τις εξής αρμοδιότητες:

 Θα ελέγχει και θα καταγράφει την κινητικότητα για την ενημέρωση των εγγεγραμμένων γονέων και κηδεμόνων.

 Θα εξυπηρετεί τους μαθητές σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του χώρου.

 Θα φροντίζει για την ορθή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Επίσης, ο χώρος θα παραμένει ανοιχτός σε πενθήμερη βάση,από το μεσημέρι στις 12.00 -όταν σχολάνε τα παιδιά με μειωμένα ωράρια- μέχρι το βράδυ στις 20.00, οπότε συνήθως ξεκινάνε τα τελευταία εξωσχολικά μαθήματα. Θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης κατόπιν συνεννόησης, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης με ανθρώπινο πρόσημο. Στην πορεία, ο χρόνος λειτουργίας μπορεί να επαναπροσδιοριστεί, εφόσον διαπιστωθούν άλλες ανάγκες.

Τέλος, στον χώρο θα είναι ευπρόσδεκτοι και γονείς ως συνοδοί μικρών παιδιών, καθώς το προσωπικό έχει ευθύνη μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και όχι για τη φύλαξη και την κινητικότητα των μαθητών. Σε περίπτωση που αυτή η πρόταση τύχει μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλές οικογένειες του νησιού, τότε η Ένωση Γονέων είναι σε θέση να προβεί σε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για εύρεση χώρου, ώστε το κόστος να περιορίζεται μόνο στα λειτουργικά του χώρου και στην ελάχιστη αμοιβή του ατόμου που θα εποπτεύει τη λειτουργία του χώρου της προσωρινής παραμονής των μαθητών.

 

Στο συνημμένο, ένα ερωτηματολόγιο που θα θέλαμε όλοι να συμπληρώσετε.

https://forms.gle/7oK4WNXioBswmG1q8