Το φεστιβάλ «Από Τη Θάλασσα» επιστρέφει

Το “Διεθνές κέντρο χορού & θεάτρου Μήλου” και το φεστιβάλ «Από Τη Θάλασσα» 2022 σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Μήλου και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Αδάμαντα, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο Μήλου “Γεώργιος Ηλιόπουλος”, φιλοξενεί την ομάδα “Eν δυνάμει” και την παράσταση «ΓΟΥΤΟΥ ΓΟΥΠΑΤΟΥ», σε κείμενο το Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Μία παράσταση για τη συμπερίληψη

Η ομάδα “Εν δυνάμει” είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της, προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το "ανοίκειο", το "περίεργο", το "διαφορετικό" και το "ξένο" ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.

Την παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κοινωνία Χταποδιών», θα ακολουθήσει ένα βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο με τη συμμετοχή παιδιών, εφήβων και του θιάσου. Απώτερος σκοπός του εργαστηρίου “τίθεται η ζύμωση της αντίληψης πως η αλλαγή προς έναν κόσμο συμπερίληψης βρίσκεται στα χέρια μας, στα χέρια των παιδιών τα οποία αποτελούν τους ανθρώπους του μέλλοντος”.

Η διαφορετικότητα στη ζωή και την τέχνη

Στο πρόγραμμα του δεύτερου μέρους του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται και η δράση «Η Δύναμη βρίσκεται στις Διαφορές» κατά τη διάρκεια της οποίας η παιδική - εφηβική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού MeWe, ταξιδεύει στη Μήλο προκειμένου να δημιουργήσει με τα παιδιά και τους εφήβους του νησιού μια ταινία μικρού μήκους. Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί εργαστήριο για την εκκίνηση δημιουργίας του σεναρίου, ενώ αυτήν την περίοδο γίνονται εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις για το pre-production, τις πρόβες για τους χαρακτήρες των ηρώων που έχουν δημιουργηθεί και την ανάλυση του θέματος της ταινίας. Την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα γίνουν τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας στο νησί, με τη βοήθεια επαγγελματικού συνεργείου. Η ταινία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο προβλέπεται να διοργανωθεί η επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας για το κοινό της Μήλου. Στη συνέχεια, η ταινία θα ταξιδέψει για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όνειρα μετ’ εμποδίων

“Φέτος , όπως και σε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα μειώθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου στις επιχορηγήσεις. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για πολλά φεστιβάλ γιατί αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε ή να κάνουμε με διαφορετικό τρόπο τις εκδηλώσεις” λέει στην “Κοινή Γνώμη” η Φιλιώ Λούβαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του “Διεθνούς κέντρου χορού και θεάτρου Μήλου” που παρόλα αυτά σχεδιάζει συνεργασίες και συναντήσεις με καλλιτεχνικές ομάδες των Κυκλάδων με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και το μοίρασμα εμπειριών: “Για του χρόνου, έχουμε ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, που αφορά στη δικτύωση και συνεργασία με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με επίκεντρο τη Σύρο, ώστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που η τέχνη δεν έχει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με κάποιους φορείς στη Σύρο και στην Τήνο και από τον Δεκέμβριο θα επιδιώξουμε συνεργασίες και με άλλα νησιά”.