Προγραμματικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Αγροκηπίου Παροικιάς

  • Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2022 - 06:19

Σε προγραμματική σύμβαση προχώρησαν ο ∆ήµος Πάρου και ο αναπτυξιακός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης «Αειφόροι νήσοι ΑΕ» για το γενικό προγραµµατικό σχέδιο (master plan) για την αξιοποίηση του χώρου του του Αγροκηπίου Παροικιάς.

Το «Αγροκήπιο Παροικιάς» βρίσκεται δίπλα στον παραδοσιακό οικισµό της Παροικιάς σε απόσταση λίγων µέτρων από τον περιφερειακό δρόµο του οικισµού, ο οποίος αποτελεί την κύρια οδική αρτηρία, που οδηγεί προς νότο και ο οποίος συγκεντρώνει ένα µεγάλο µέρος της εµπορικής λειτουργίας του οικισµού. Το νότιο τµήµα του Αγροκηπίου είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων συνολικής έκτασης 7.524 τ.µ. και το βόρειο τµήµα είναι ιδιοκτησίας ∆ήµου Πάρου και αποτελείται από τρία διακριτά γεωτεµάχια εµβαδού 8.066,83 τ.µ., 305,64 τ.µ. και 5.503,05 τ.µ., µε διαφορετικούς όρους δόµησης το καθένα.

Από τον Δήμο Πάρου έχουν παραδοθεί στον αναπτυξιακό οργανισμό «Αειφόροι Νήσοι», τοπογραφική αποτύπωση της υπό εξέταση έκτασης µε όρους δόµησης, γεωτεχνική έρευνα και εισήγηση της επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εκπονήσει έκθεση προτάσεων για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου αγροκηπίου στην Παροικιά.

Αντικείμενο του έργου

Το αντικείµενο του έργου θα είναι η εκπόνηση γενικού προγραµµατικού σχεδίου (master plan) που θα αφορά στη σύνταξη πρότασης υπό µορφή γενικού σχεδίου λειτουργιών και δραστηριοτήτων µε προτάσεις τελικών χρήσεων και κτιριολογικών προγραµµάτων µετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων και λαµβάνοντας υπόψη την πρόταση των µελετών για κατασκευή νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακού σταθµού που έχει κατατεθεί στο πρόγραµµα «Αντώνης Τρίτσης», τους όρους δόµησης ανά γεωτεµάχιο, τις επιτρεπόµενες χρήσεις γης και την υφιστάµενη πρόταση της επιτροπής για την αξιοποίηση του «Αγροκηπίου Παροικιάς».

Στο γενικό προγραμματικό σχέδιο θα γίνεται καταρχάς µία καταγραφή της υφιστάµενης κατάστασης η οποία θα αναλύει τη δραστηριότητα της περιοχής παρέµβασης (εµπορική, τουριστική κλπ.), τις επιτρεπόµενες χρήσεις, τις υφιστάµενες εγκαταστάσεις και τις υποδοµές, την πολεοδοµική και χωροταξική οργάνωση, το ανθρώπινο δυναµικό και την υφιστάµενη κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση της καταγεγραµµένης υφιστάµενης κατάστασης και θα αναλύονται οι προοπτικές αξιοποίησης της περιοχής παρέµβασης και θα τίθεται το πλαίσιο ανάπτυξης.

Στα επόµενα στάδια της µελέτης θα γίνεται ο σχεδιασµός των προτάσεων ανάπτυξης σε προκαταρκτικό επίπεδο µε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα περιλαµβάνονται ενδεικτικά, οι αρχές και οι παράµετροι σχεδιασµού και οι παραδοχές µελλοντικής εξέλιξης, η τεκµηρίωση του «τύπου» των έργων, αφενός µε στοιχεία γεωτεχνικής µελέτης – έρευνας της περιοχής και αφετέρου µε συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων, η διερεύνηση για τους περιορισµούς που έχουν τεθεί από τυχόν υπάρχουσες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και θεσµικές δεσµεύσεις για την περιοχή των έργων, αναφορά σε κώδικες, κανονισμοί και συστάσεις που λαµβάνονται υπόψη στο σχεδιασµό των µελετών και σε ενδεχοµένως προαπαιτούµενα έργα / παρεµβάσεις για την υλοποίηση του master plan (π.χ. οδικά έργα πρόσβασης κλπ.).

Επίσης θα υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις ως προς την οργάνωση των χώρων σε σχέση µε εναλλακτικά σενάρια δραστηριοτήτων και λόγοι απόρριψης εναλλακτικών λύσεων. Στη µελέτη θα περιλαµβάνεται ο σχεδιασµός υποδοµών και ελεύθερων χώρων που θα αποτελείται από την κυκλοφοριακή οργάνωση (συνδετήριες οδοί, εσωτερική οδοποιία, καθορισµός διαδρόµων κίνησης, χώροι στάθµευσης, τεκµηρίωση και προτάσεις κτιριακών απαιτήσεων και διαµόρφωσης ελευθέρων χώρων, δίκτυα κοινής ωφελείας και δίκτυα κτιρίων, µε εξέταση εναλλακτικών λύσεων και προτεινόµενη λύση για όλα) και την πολεοδοµική οργάνωση (όρια ζώνης, οικοδοµικά τετράγωνα – εµβαδόν, επιτρεπόµενες χρήσεις, ποσοστά κάλυψης, συντελεστές δόµησης, ύψη, αποστάσεις, λοιποί περιορισµοί και τυχόν προτεινόµενες προς πολεοδοµική τακτοποίηση κατασκευές).

Τέλος, στη µελέτη θα περιλαµβάνονται η περιγραφή αναπτυξιακών προτάσεων µε συγκριτική αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων κλπ. και η οικονοµοτεχνική ανάλυση των προτεινόµενων παρεµβάσεων.

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η ισχύς της σύµβασης αρχίζει από την υπογραφή της και η διάρκειά της ορίζεται έως 12 µήνες. Ο καθαρός χρόνος υλοποίησης του µελετητικού αντικειµένου ανέρχεται σε 7 µήνες.

Αναλυτικά θα υλοποιηθεί σε 3 στάδια. Στο 1ο στάδιο (έως 3 µήνες από την υπογραφή) θα πρέπει να γίνει καταγραφή της υφιστάµενης κατάστασης, προσχέδιο παρεµβάσεων και τυχόν εναλλακτικών λύσεων (2 µήνες) και ο έλεγχος- έγκριση του σταδίου (1 µήνας).

Στο 2ο στάδιο (έως 5 µήνες από την έγκριση του 1ου σταδίου) θα πρέπει να δημιουργηθεί τεύχος τεχνικής έκθεσης µε εκτίµηση της δαπάνης της κατασκευής των τυχόν προτεινοµένων έργων συµπεριλαµβανοµένης της εκτίµησης συνολικού κόστους πλήρους κύκλου ζωής, χάρτες και σχέδια, όλα τα επιµέρους σχέδια (έως 3 µήνες) και έλεγχος έγκρισης του σταδίου (έως 2 µήνες).

Τέλος στο 3ο στάδιο (έως 4 µήνες από την έγκριση του 2ου σταδίου) θα γίνει η τελική διαβούλευση επί των προτάσεων, διορθώσεις και τελική υποβολή των εγγράφων και σχεδίων (έως 2 µήνες) και ο τελικός έλεγχος και η έγκριση του Master Plan (έως 2 µήνες).

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισµός της εκτέλεσης των προβλεποµένων ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το ∆ήµου Πάρου.

Να σημειωθεί πως η σχετική απόφαση για την προγραμματική σύμβαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αν και υπήρξε η παραδοχή αναγκαιότητας του συγκεκριμένου έργου, με την παρατήρηση ότι έχει ήδη καθυστερήσει, έκρινε πως η συγκεκριμένη σύμβαση δε θα αποβεί συμφέρουσα για το ∆ήμο, οπότε και έδωσε αρνητική ψήφο.