Αποκατάσταση φθορών στο λιμάνι της Ίου

  • Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2022 - 06:17

Σε αποκατάσταση των υφάλων και εξάλων κατασκευών του τμήματος μικτής χρήσης του λιμένα της Ίου προχωρά η Δημοτική Αρχή, η οποία πρόκειται να εκτελέσει το έργο για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Ίου.

Με το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο λιμένας της Ίου και θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια των πολιτών αλλά και των σκαφών που προσεγγίζουν το λιμάνι. Εκτός από λειτουργική, η βελτίωση θα είναι και αισθητική όσον αφορά στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, με το κόστος του έργου να ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ.

Περιεχόμενο της σύμβασης

Το έργο έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση ζημιών και φθορών που έχουν εντοπιστεί στα ύφαλα και έξαλα μέτωπα του τμήματος μικτής χρήσης του λιμένα, οι οποίες οφείλονται είτε σε φυσιολογικές φθορές λόγω του χρόνου και του θαλασσίου περιβάλλοντος είτε σε μικροπροσκρούσεις σκαφών και σε υποσκαφές στα ύφαλα τμήματα.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι, η καθαίρεση των φωτιστικών ιστών και σωμάτων και η αντικατάσταση τους με νέα (χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης λυχνίες LED), η καθαίρεση των υπαρχόντων κιβωτίων παροχών (pillars) νερού και ρεύματος και η αντικατάσταση τους, η καθαίρεση των υπαρχόντων πυροσβεστικών φωλεών και η αντικατάσταση τους με νέες, η προσθήκη δεστρών για την πρόσδεση των σκαφών, η εγκατάσταση ελαστικών προσκρουστήρων, η εγκατάσταση κλιμάκων ασφαλείας επί του μετώπου των κρηπιδωμάτων, οι επιστρώσεις των δαπέδων περιμετρικά του μετώπου του λιμένα με κυβόλιθους από γρανίτη, η αντικατάσταση όλων των καλυμμάτων των φρεατίων με νέα και τέλος η αποξήλωση του παλιού ασφαλτοτάπητα και η κατασκευή ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Το έργο έχει ανατεθεί και θα εκτελεστεί από το Δήμο Ιητών, ο οποίος αναλαμβάνει την σύνταξη της διακήρυξης και των τευχών δημοπράτησης του έργου, τη διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με την νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων, τη διαχείριση και επίβλεψη της κατασκευής του έργου και της σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την εκτέλεση του έργου. Η μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιητών όπως και η επίβλεψη και εποπτεία των κατασκευών.

Η συνολική διάρκεια του έργου ορίζεται σε 24 μήνες και ο προϋπολογισμός υλοποίησης του ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ. Η δαπάνη θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης στη δράση με τίτλο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων στον άξονα: Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας.

Ετικέτες: