Ο πανεπιστημιακός της Πάτρας που ανακάλυψε ότι το καρδιακό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί
- Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 2022 - 06:24
Είναι ο ένας από τους τρεις σύγχρονους Έλληνες επιστήμονες που το επίθετό τους έχει αναγνωρισθεί και έχει καταχωρισθεί στην παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία και στα λεξικά ιατρικών επωνύμων καθώς αποτελεί ταυτότητα μιας σπουδαίας ανακάλυψης για την ανθρωπότητα.
Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαο Κούνη, που ήταν επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στο 2ο συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας που συνδιοργάνωσαν η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Κούνης παρουσίασε το σύνδρομο που φέρει το όνομά του, Kounis syndrome που είναι καθοριστικό στην πρόληψη και θεραπεία της μάστιγας του αιώνα που λέγεται έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι υπάρχουν πανελλαδικά άλλοι δύο επιστήμονες που έχουν γραφτεί στην παγκόσμια ιατρική ιστορία μέσω των επιτευγμάτων τους. Πρόκειται για το Bartsocas-Papas Syndrome και το Pap test του αείμνηστου Γ. Παπανικολάου.
Το Σύνδρομο Κούνης κατέγραψε τον συνδυασμό οξέων στεφανιαίων επεισοδίων όπως οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, στηθάγχης και ακόμα θρόμβωσης μέσα σε στεφανιαία ενδοπρόσθεση (stent) με αλλεργικές αντιδράσεις από διάφορα αίτια όπως φάρμακα, τσιμπήματα εντόμων, δείγματα φιδιών, μέταλλα, τροφές, η σκόνες.
Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή, Νικόλαο Κούνη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πάτρας το 1985 και δημοσιεύθηκε το 1991, αρχικά, σαν σύνδρομο της «αλλεργικής στηθάγχης» (Br J Clin Pract 1991; 45: 121) που μπορούσε να εξελιχθεί σε «αλλεργικό έμφραγμα» (Circulation 1996; 94: 1789).
Ονομάστηκε «σύνδρομο Κούνης» από Ελληνες και Αμερικανούς ιατρούς το 2003 (Int J Clin Pract 2003 ;57:622) και 2005 (Am J Cardiol 2005; 96: 1612) προς τιμή του θεμελιωτή του.
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Ο κ. Κούνης ανακάλυψε ότι οι ουσίες εκείνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης και προκαλούν το έμφραγμα, τη στηθάγχη ή τη θρόμβωση μέσα στα stents είναι οι ίδιες με εκείνες τις ουσίες που βγαίνουν από τα ίδια κύτταρα (μαστοκύτταρα) και βρίσκονται στο αίμα των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα, στηθάγχη και θρόμβωση στα stents χωρίς όμως να έχει προηγηθεί αλλεργική αντίδραση και που αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι υπάρχει μία κοινή παθοφυσιολογική οδός μεταξύ των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων αλλεργικής και μη αλλεργικής αιτιολογίας.
«ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ»
Την ανακάλυψη αυτή τη χαρακτήρισε και τη δημοσίευσε σαν ένα «μεγαλειώδες παράδειγμα της Μητέρας Φύσης» και «θαυμάσιο φυσικό πείραμα» διότι «με την εξουδετέρωση των ουσιών αυτών ή την εμπόδιση της απελευθέρωσής των θα μπορούσε να προληφθεί και να θεραπευθεί το έμφραγμα τουλάχιστο σε ένα ποσοστό επιρρεπών ατόμων. Ήδη, ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στην κατεύθυνση αυτή με την χορήγηση φλαβονοειδών ουσιών, μονοκλωνικών αντισωμάτων και πειραματικών φαρμάκων που αναστέλλουν την έκλυση των ουσιών που προκαλούν θρόμβωση και στεφανιαίο σπασμό» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πειραματικά, Γάλλοι συνάδελφοι κατόρθωσαν να εμποδίσουν την δημιουργία θρομβωτικών επεισοδίων με σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων με χορήγηση disodium cromoglycate and dexamethasone. Η έρευνα, ωστόσο, συνεχίζεται και μελέτες στο θέμα αυτό τρέχουν.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Στην παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχουν, μέχρι σήμερα, πάρα πολλές δημοσιεύσεις από άλλους ερευνητές (εκτός από τον θεμελιωτή του συνδρόμου), με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, που περιλαμβάνονται στον ιατρικό κατάλογο PubMed της Bethesda, Maryland, USA και χιλιάδες αναφορές στον ιστότοπο Google που αφορούν το «Kounis syndrome».
Όπως πιστοποιεί ο διάσημος καθηγητής καρδιολογίας Tsung O Tseng του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, n το «Kounis syndrome» έχει παγκόσμια αναγνώριση, παρουσιάζεται σε διαλέξεις σε παγκόσμια συνέδρια, διδάσκεται στις Ιατρικές Σχολές όλου του κόσμου, και περιγράφεται στα καλύτερα ιατρικά συγγράμματα».
Επίσης σε αναγνωρισμένα συγγράμματα με παγκόσμια κυκλοφορία και εκτίμηση και ιδιαίτερα στο «ευαγγέλιο» της καρδιολογίας το βιβλίο Τhe HEART by W. Hurst, συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια για το Kounis syndrome. Παράλληλα υπάρχουν δύο διδακτικές ταινίες για το Kounis syndrome του Πανεπιστημίου Southern Illinois University, USA που κυκλοφορούν στις διάφορες Ιατρικές Σχολές του κόσμου για να διδάξουν με παραστατικό τρόπο στους νέους φοιτητές τι είναι και ποια η συμβολή του Νικολάου Κούνη στην πρόληψη και θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Ακόμη και στα δικαστήρια, σε αγωγές που γίνονται για θρομβώσεις μέσα σε stents για τις οποίες ενοχοποιείται το «σύνδρομο Κούνης», το όνομα του θεμελιωτή του πάντοτε αναφέρεται και συζητείται!
Μαρίνα Ριζογιάννη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Συμβούλιο Επικρατείας: «Παράθυρο» επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών
25 Νοε. 2022 - 6:26 - Καμπανάκι κινδύνου για τα τζάκια από την Αντικαρκινική Εταιρεία
12 Οκτ. 2022 - 6:23 - Πάτρα – Καραμανδάνειο Νοσοκομείο: Απειλή λουκέτου και στο χειρουργικό
26 Σεπ. 2022 - 6:22 - Προσωπικός Γιατρός: Τείχος αντίστασης από ιδιώτες γιατρούς της Πάτρας – Γιατί οξύνεται το πρόβλημα
23 Σεπ. 2022 - 6:24 - Κορωνοϊός: «Έρχονται» νέα ενισχυτικά εμβόλια Pfizer και Moderna
2 Σεπ. 2022 - 6:22