Αναφορά στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στη συνέντευξη Τύπου στη Σύρο

ΕΛΚΕΘΕ για λιμάνι Ερμούπολης: Η επιβάρυνση δεν αποδίδεται σε πρόσφατες δραστηριότητες

Τέλος βάζουν τα συμπεράσματα του ΕΛΚΕΘΕ στην όποια ανησυχία και τον όποιο έντονο διάλογο για  σοβαρή θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου. 

Ο Γιώργος Χατζημάρκος ολοκλήρωσε πριν από λίγη ώρα τη συνέντευξη Τύπου  για μεγάλα θέματα της Σύρου και των νησιών του Ν. Αιγαίου, πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, στα οποία συμπεριέλαβε την υπόθεση της μελέτης - έρευνας που ολοκλήρωσε το ΕΛΚΕΘΕ και δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, το γενικό συμπέρασμά της, θέτει τέλος στις δημόσιες αναφορές που έβλεπαν μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Ακολουθεί αυτούσιο το γενικό συμπέρασμα ενώ επισυνάπτονται συνολικά και η μελέτη και τα συμπεράσματα.  

"Το γενικό συμπέρασμα που  προκύπτει από τις μετρήσεις είναι ότι οι πολλαπλές ανθρωπογενείς πιέσεις που υφίσταται η περιοχή επί πολλές δεκαετίες προκάλεσαν τη συσσώρευση συγκεκριμένων βαρέων μετάλλων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο πυθμένα, η οποία έχει υποβαθμίσει σε κάποιο βαθμό τη βενθική πανίδα, αλλά δεν είναι τέτοια που να δημιουργήσει τοξικότητα στο ίζημα. Ωστόσο, οι μετρήσεις στο θαλασσινό νερό έδειξαν πολύ μικρές τιμές ρυπογόνων ουσιών που το χαρακτηρίζουν σε καλή περιβαλλοντική κατάσταση. Εφόσον διασφαλιστεί η συνέχιση της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στη στήλη του νερού αναμένεται με την πάροδο του χρόνου και η βελτίωση της ποιότητας των ιζημάτων. Οι μετρήσεις στους πυρήνες των ιζημάτων δείχνουν ότι η επιβάρυνση που διαπιστώθηκε αντιστοιχεί σε χρονική περίοδο αρκετών δεκαετιών και δεν μπορεί να αποδοθεί σε πρόσφατες δραστηριότητες στην περιοχή. ". 

Σχετικά αρχεία: