Η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Κρικέλη “Από Αύγουστο σε Αύγουστο”

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα στο Πνευματικό κέντρο Ερμούπολης, η παρουσίαση του βιβλίου της ιατρού και συγγραφέως Ελευθερίας Κρικέλη, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα δωρεάς οργάνων.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Αντιδήμαρχος κα. Αγγελική Πρίντεζη, την επιστημονική προσέγγιση του θέματος ο Δρ. Πανοηλίας Ευάγγελος, Συντονιστής/Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος Γ. Ν. Σύρου και μέλος της επιτροπής Ηθικής & Δεοντολογίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ τη φιλολογική παρουσίαση η κα. Ειρήνη Δράκου, φιλόλογος και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Σύρου Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα, ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Μηνάς Αληφραγκής. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ εκπροσώπησε ο αιδεσιμότατος, πρώην πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προϊσταμενος της επισκοπής Αθηνών, π. Συνοδινός Θωμάς, ο οποίος ξεκαθάρισε τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στη δωρεά οργάνων, κάνοντας σαφές ότι η πράξη αυτή ταυτίζεται με το λόγο του Χριστού και τη χριστιανική ηθική που προωθεί την αγάπη προς το πλησίον. Αναφερόμενος στη μικρή συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στην εκδήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ”, ευχόμενος το μήνυμα της αξίας της δωρεάς οργάνων, να φτάσει σε όλον τον κόσμο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αμέσως μετά, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης.

Στη συνέχεια, σε μία αναλυτική και παθιασμένη παρουσίαση, ο Δρ. Πανοηλίας, εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο στο κοινό, τον ορισμό του εγκεφαλικού θανάτου και την κρισιμότητα της έγκαιρης απόφασης της δωρεάς οργάνων, καταρρίπτοντας με επιστημονικό τρόπο μύθους που τη συνοδεύουν.

Η Χριστίνα Θεοδωρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», μεταμοσχευμένη και η ίδια, μίλησε για τη δική της εμπειρία, για την ασθένεια, την αναμονή για το σωτήριο μόσχευμα, τη διαδικασία της μεταμόσχευσης και της ίασης αλλά και το έργο που έχει αναλάβει πλέον, βοηθώντας ανθρώπους που περνάνε τον δικό τους Γολγοθά με ανάλογα προβλήματα υγείας.

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε η κα. Κρικέλη, η οποία αναφέρθηκε στην απώλεια του γιου της και στα δύο ακόμα σημαντικά πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή της και την ώθησαν στο να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, τον Αυστραλό Ντουζόν και τη μικρή Χρύσω από την Κύπρο. Μίλησε επίσης για τις ελλείψεις του εθνικού σύστηματος υγείας, τα θλιβερά ποσοστά της χώρας μας σε δωρεές οργάνων, δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων που έχουν οδηγήσει σε εγκεφαλικό θάνατο, αναφερόμενη φυσικά και στις ευθύνες των αρμοδίων σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο θέμα.