Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην πανελλαδική απεργία

  • Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022 - 15:48

Οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αντιμετωπίζουμε, μια πρωτοφανή επέλαση ακρίβειας, με πρόσχημα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την διεθνή συγκυρία. Η εκτόξευση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, υποβαθμίζει κατάφωρα το βιοτικό μας επίπεδο.

Τα «σπασμένα» αυτής της πολιτικής δεν «τα πληρώνουμε όλοι» όπως μας λέει η κυβέρνηση : όσο εμείς χάνουμε αγοραστική δύναμη και δικαιώματα, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πολλαπλασιάζονται.

Η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων και της πανδημίας. Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στην ρότα των προηγούμενων «πατώντας το γκάζι» στην πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, μοιράζοντας «χάντρες και καθρεφτάκια» ( καλάθια και pass),την ώρα που χαρίζει δισεκατομμύρια στα καρτέλ της ενέργειας.

Οι μισθοί μας υποχωρούν, σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης, κάτω από τα επίπεδα του 2005. Οι ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις, που εδώ και δεκατρία χρόνια «κατακρεουργούν» τους μισθούς μας, παίρνοντας η μία την σκυτάλη από την προηγούμενη. Ο πληθωρισμός και η αισχροκέρδεια κατακλέβουν το εισόδημά μας την ώρα που οι εργαζόμενοι στην χώρα μας έχουν χάσει αθροιστικά τουλάχιστο το 60 % της αγοραστικής τους δύναμης.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας δεν ήρθε από το πουθενά. Μεθοδεύτηκε με την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων» και της «απελευθέρωσης της αγοράς» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πληρώνουμε ακριβά το σκανδαλώδες «χρηματιστήριο της ενέργειας» που ψηφίστηκε με εντολή της ΕΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζεται από την σημερινή.

Πληρώνουμε τις «μπίζνες» της ψευδεπίγραφης και πανάκριβης πράσινης μετάβασης, που στη χώρα μας ξεκίνησε με την μεθοδευμένη απαξίωση των εγχώριων πηγών (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά ) από την δεκαετία του ’80.

Επιπρόσθετα, η προκλητική πολιτική της παραπέρα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης στη δημόσια Υγεία και Παιδεία μας αφορά άμεσα, γιατί μας μεταφέρει νέα βάρη και, μάλιστα, για κοινωνικά αγαθά που έχουμε χρυσοπληρώσει, με την ληστρική έμμεση και άμεση φορολογία. Οι σκοπιμότητες και οι στόχοι αυτής της πολιτικής αποκαλύφθηκαν πλήρως με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας προς όφελος των εμπόρων υγείας :οι σχεδόν 35.000 χαμένες ζωές και η κατά 97,5 % θνησιμότητα διασωληνωμένων συνανθρώπων μας εκτός ΜΕΘ, την ώρα που οι όμιλοι εμπορίας υγείας θησαύριζαν, περιγράφουν και το μέλλον. Η προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις και δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και το πρόσφατο νομοσχέδιο που προχωρά σε επιπλέον ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων, αποδεικνύουν ότι το έγκλημα είναι προμελετημένο.

Στο δικό μας χώρο δουλειάς, αντιμετωπίζουμε την χρόνια υποστελέχωση, την κατακόρυφη αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας μαζί με την αβεβαιότητα για το μέλλον. Σαν επιστέγασμα του εμπαιγμού από πλευράς κυβέρνησης έρχεται, το νέο, (μετά την αποτυχία των προηγούμενων) επεισόδιο της ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης» ( ν. 4940/22) με τον οποίο συνδέονται οι μισθοί φτώχειας με «bonus» φτωχοκομείου. Η πολιτική αυτή πάει χέρι - χέρι με την υπονόμευση - συρρίκνωση κοινωνικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών (δικαίωμα στην απεργία, φακέλωμα - κρατικός έλεγχος συνδικάτων, διώξεις συνδικαλιστών), την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Η ρώσικη εισβολή και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ολοένα πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας μας, αλλά και οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών ΗΠΑ-ΕΕ απ’ την μια και Ρωσίας και Κίνας από την άλλη, ανοίγουν το δρόμο σε ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις, ακόμα και πυρηνικού ολέθρου. Απορρίπτουμε την πολιτική διαρκούς φτωχοποίησης. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Δεν περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα, όλοι αυτοί που μας τα φορτώνουν!

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 δίνουμε την δική μας απάντηση!

Δεν προσαρμοζόμαστε, Αγωνιζόμαστε, Διεκδικούμε:

 Αύξηση 20% στους μισθούς μας – Επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού –

 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-παιδεία-πρόνοια-κοινωνική ασφάλιση, με αύξηση των δαπανών.

 Παροχή κινήτρων παραμονής στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς πληθυσμιακά όρια.

 Διπλασιασμό του επιδόματος των απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών. Δραστική μείωση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Διασφάλιση σύγχρονων, προσιτών και τακτικών συγκοινωνιών

 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 Τροποποίηση / απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων – αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων , αύξηση αποζημιώσεων μετακίνησης εκτός έδρας.

 Απόσυρση του νομοσχεδίου αρπαγής της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ

 Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε τέκνο.

 Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

 Πλαφόν στις τιμές των βασικών ειδών κατανάλωσης, ένδυσης, διατροφής – Κατάργηση φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου για τα λαϊκά στρώματα

 Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όχι χρήματα για πολεμικούς εξοπλισμούς αλλά για τις ανάγκες μας.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ».

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ !

ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ 10:30 στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ