Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης
- Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23
- / Eνημέρωση: 10 Νοε. 2022 - 13:12
Από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ξεκίνησε και δημιουργήθηκε η πρώτη συνάντηση με τα παιδιά που θέλησαν να επισκεφθούν το Μουσείο, και να γνωρίσουν την ιστορία, (και την αρχαία και την νεότερη) του νησιού μας. Είναι πραγματικά μια ιστορία που έχει εντυπωσιάσει, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και πολλούς ανθρώπους από άλλες χώρες που έχουν επισκεφθεί τη Σύρο. Θα μάθουν τα παιδιά, και θα εντυπωσιαστούν, πως ήταν οι άνθρωποι πριν από κάποιες χιλιάδες χρόνια. Θα τους γίνει γνωστό, πως ζούσαν οι αρχαίοι, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, τι έτρωγαν, πως ζωγράφιζαν πάνω στους βράχους, τι χρώματα χρησιμοποιούσαν, ποιους θεούς πίστευαν και τόσα άλλα...Είναι απίστευτο, αλλά θα δουν τα παιδιά και θα μάθουν πως ο άνθρωπος εκείνης της αρχαίας εποχής, 9επειδή δεν είχε λαδομπογιά και ακουαρέλα), ζωγράφιζε με κάρβουνο και κοκκινόχωμα!! Επίσης φροντίζουμε και τα σημερινά παιδιά να ζωγραφίζουν με κάρβουνο και κοκκινόχωμα. Έχουμε ήδη φροντίσει να μαζευτούν από τις περιοχές που υπάρχουν και βρίσκονται στο Μουσείο. Ήταν πολλά τα παιδιά που είχαν ζωγραφίσει τα προηγούμενα χρόνια με το κοκκινόχωμα και τα παρουσιάζουμε, ως πίνακες, και στα νέα παιδιά και στους επισκέπτες του Μουσείου. Πιστεύω ότι όταν αρχίζουν να ζωγραφίζουν με το κοκκινόχωμα τα νέα παιδιά, σίγουρα θα τους αρέσει και θα αξίζει να τα δείχνουν και στους φίλους τους, αλλά και σε μεγάλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα της εποχής... πριν . Χρόνια!!! π.Χ. Θα μάθουν ακόμη τα παιδιά τι έτρωγε εκείνος ο άνθρωπος στην αρχαιότητα. Έτρωγε τ’ άγρια χόρτα που φυτρώνουν στη γη. Το νησί μας έχει πολλά. Ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης έχει παρουσιάσει σε ένα βιβλίο του: “ Τ΄ άγρια χόρτα” με ωραίες ζωγραφιές όλα τ’ άγρια χόρτα του νησιού μας, που πολλοί άνθρωποι τα μαζεύουν, τα βράζουν και τα απολαμβάνουν ως ωραίο φαγητό σήμερα. Τα μικρά παιδιά, μέσα στο Μουσείο, μπορούν να κρατήσουν στα χεράκια τους τα πανέμορφα μικρά αγαλματάκια, τα ειδώλια, που όλος ο κόσμος τα θαυμάζει για την υπέροχη γλυπτική τους. Κάτι ακόμη πολύ σπουδαία και σημαντικά που γνωρίζουμε είναι τα πρώτα εργαλεία του αρχαίου Κυκλαδίτη. Ήταν (και υπάρχει και σήμερα) μια μαύρη πέτρα. Το όνομά της είναι Οψιανός. Είναι αυτή η μαύρη γυαλιστή πέτρα που δημιουργήθηκε από τη λάβα του ηφαιστείου στη Μήλο πριν από... . χρόνια περίπου. Το σημαντικό είναι ότι στην αμμουδιά της παραλίας του Φοίνικα, εκτός από τα άσπρα βότσαλα που φέρνει το κύμα στην αμμουδιά, έρχονται και πολλά μαύρα βότσαλα, που όπως μας είναι γνωστό, (ιδιαίτερα από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου) από τη Μήλο. Εκεί βρίσκονται οι ολόμαυροι βράχοι. Αυτή η μαύρη πέτρα ήταν το ξυράφι του αρχαίου Κυκλαδίτη.
Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας
Τα Μουσεία, τα αρχαιολογικά, τα παλιά χρόνια, έμοιαζαν στα μάτια των παιδιών σαν... βαρετές “αποθήκες” με ακαταλαβίστικα αντικείμενα που δεν ενδιέφεραν τα παιδιά. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Αρκετά Μουσεία ... ζωντάνεψαν και έγιναν χώροι χαράς, δημιουργίας και γνώσης. “ Με όποιο τρόπο κι αν στραφεί κανείς προς τις Κυκλάδες, δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί βαθιά. Αυτή η συγκίνηση παραμένει μια από τις σπουδαιότερες αιτίες για να αγαπήσεις την Τέχνη...” Είχε πει κάποτε η αείμνηστη Ντόλλη Γουλανδρή, που αφιέρωσε τη ζωή της στην πρόσβαση του πολιτισμού και της τέχνης των Κυκλάδων, μιας τέχνης 5.000 χρόνων! ( 3η χιλιετία π.Χ._. Πολλά Μουσεία της Ευρώπης ζήτησαν να παρουσιάσουν τα αριστουργήματα του Αιγιακού πολιτισμού στο χώρο τους. Έτσι, εκείνα τα χρόνια η Συλλογή Γουλανδρή ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής κ.α.
Η Κυκλαδική τέχνη στην Ερμούπολη
Στην Ερμούπολη δημιουργήθηκε και λειτούργησε πριν 26 χρόνια το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, που δημιουργήθηκε με τη χορηγία του αείμνηστου Γιάννη Βάτη και της συζύγου του Ελένης και με τη στήριξη της αείμνηστης Ντόλλης Γουλανδρή. Πολλά παιδιά διδάχθηκαν, έμαθαν, αλλά και ... “ δίδαξαν σε Έλληνες και ξένους την ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό των Κυκλάδων σε πολλούς επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους. Πολλοί και διάσημοι επισκέπτες θεώρησαν τα παιδιά μας (όπως έγραψαν)... μικρούς πρεσβευτές που τιμούν και φωτίζουν το νησί μας. Και η κ. Γουλανδρή ενθουσιασμένη έγραψε: “ Έζησα υπέροχες και αξέχαστες στιγμές. Γνώρισα από κοντά τους λιλιπούτειους ξεναγούς και μου μίλησαν άριστα για την Ακρόπολη Καστρί στην Χαλαδριανή. Χαίρομε όλως ιδιαιτέρως για τον σπόρο που φυτέψατε και τα ωραία λουλούδια (τα παιδιά) που άνθισαν μέσα στη Σύρο...”
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Σήμερα
Το Μουσείο είχε μείνει κλειστό για ένα διάστημα λόγω του Κορονοϊου. Η υπεύθυνη του Δήμου κ. Αλίκη Λεονταρίτη, που ασχολείται με το Πολιτισμό του νησιού, θέλησε να ανοίξει ξανά το Μουσείο, όπως μου είπε, και είχε ήδη φροντίσει να υπάρχουν ένας άνδρας και μια γυναίκα που θα φρόντιζαν να διδάξουν και να ενημερώσουν τα παιδιά, όσα θα ήθελαν να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία του νησιού μας. Την μία κυρία την είχα γνωρίσει λίγο νωρίτερα, με το όνομα Βιργινία Μπριλάκη, είχα μιλήσει μαζί της, γνώρισε πως θα φροντίζει την αρχαία ιστορία του νησιού για τα παιδιά. Λίγο πριν γνώρισα τον κύριο που θέλησε να βοηθήσει τα μικρά παιδιά για να μάθουν την ιστορία του νησιού μας και να ξεναγούν τους επισκέπτες. Τον ευχαρίστησα και ρώτησα το όνομά του. Νίκος Γουτσίκας, μου είπε. Έμεινα άφωνη. Ήταν στο Μουσείο όταν ήμουν μικρό παιδί και θυμάμαι ότι άκουγε, μάθαινε με ιδιαίτερη φροντίδα την ιστορία της Σύρου από την αρχαιότητα. Ήταν από τους πολύ καλούς μικρούς ξεναγούς της εποχής εκείνης. = Όταν έφθασε στη Σύρο η κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη – Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Δήμαρχος κ. Δεκαβάλας της ζήτησε να δεχθεί την ξενάγηση από τα παιδιά του Μουσείου. Ο Νίκος Γουτσίκας την υποδέχθηκε με σεβασμό, της μίλησε και μεταξύ άλλων της είπε ότι... είναι “συνάδελφος του Θεού Ερμή που έδωσε το όνομά του στην Πόλη μας την Ερμούπολη”. Άφωνη εκείνη του ζήτησε να της πει γιατί είπε αυτό . “ Ο Ερμής, του είπε, ήταν θεός του εμπορίου κ.α.”Και ο μικρός Νίκος της απάντησε: “κυρία Μπενάκη, εκτός των άλλων, ο Ερμής ήταν πρόεδρος της Βουλής των Θεών!!!” Άφωνη και ενθουσιασμένη!
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράκης
9 Ιαν. 2025 - 6:22 - Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Άγια νύχτα
19 Δεκ. 2024 - 6:22 - Σύρος – Οι ναοί της!
14 Νοε. 2024 - 6:30 - Αλμύρα και φως!
10 Οκτ. 2024 - 6:12