“ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Αχαΐα: Πόρισμα «καίει» την ΕΛΑΣ για έκδοση ταυτότητας σε… καταζητούμενο!

Εμπλεκόμενος σε εμπορία ναρκωτικών, αν και αναζητείτο από τις διωκτικές αρχές, πήγε στην Αστυνομία Αιγίου και εξέδωσε ταυτότητα… ανενόχλητος!
  • Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23

Χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια, για να ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), που διατάχθηκε το φθινόπωρο του 2020, μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Πελοπόννηςο», για υπόθεση έκδοσης ταυτότητας στην Αστυνομία Αιγίου σε 49χρονο καταζητούμενο (από το 2012) εμπλεκόμενου σε εμπορία ναρκωτικών.

Με εντολή του τότε αστυνομικού διευθυντή Αχαΐας – ταξίαρχου Γιώργου Μιχαλόπουλου, ζητήθηκε η άμεση διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για αμέλεια υπαλλήλων της Υπηρεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ ή για κενό στη λειτουργία του συστήματος, αφού για τον άνδρα με τόπο κατοικίας την Τέμενη – σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Αιγίου – ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν οι δικλίδες ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν ο 49χρονος -αν και αναζητείτο από τις διωκτικές αρχές- να επισκεφθεί το Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης, να εκδώσει την Αστυνομική του Ταυτότητα και να αποχωρήσει… ανενόχλητος!

Ο φάκελος της ΕΔΕ, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πηγαινοερχόταν Αίγιο – Πάτρα.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην «Π», κάθε φορά προέκυπτε και κάτι!

Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, ότι «κάθε φορά, είτε ήταν ελλιπές το πόρισμα, είτε επιδερμικό το περιεχόμενο του». Στα αξιοσημείωματα που γνωρίζει η «Π» είναι και το «πάγωμα» της διαδικασίας, για λίγους μήνες, λόγω άδειας ασθενείας που έλαβε η υπάλληλος, στην οποία είχε ανατεθεί η διεκπεραίωση της ΕΔΕ, για να ανατεθεί τελικά σε άλλο υπάλληλο, αυτή τη φορά στην Πάτρα.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παραδόθηκε επισήμως, πριν από λίγες ημέρες, αφού προηγουμένως πέρασε «από σαράντα κύματα».

Όπως αποκλειστικά δημοσιεύει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», το αποτέλεσμα της ΕΔΕ είναι καταπέλτης, καθώς από το πόρισμα προέκυψε πειθαρχική ευθύνη σε πολιτικό υπάλληλο! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ευθύνη της έκδοσης Αστυνομικής Ταυτότητας, σε άτομο που είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τη δικαιοσύνη, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το εν λόγω πρόσωπο και ουδεμία σχέση έχει με δυσλειτουργία του on line συστήματος, την ημέρα που ο 49χρονος καταζητούμενος επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο Αιγίου.

Τι αποδείχθηκε πως συνέβη; Το σύστημα, λοιπόν, δεν «κοκκίνισε», γιατί κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, μην ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, και όχι γιατί δεν είχαν καταχωρισθεί και μεταφερθεί μέσω άλλης Υπηρεσίας ορθώς τα στοιχεία του καταζητούμενου. Οσο για την ποινή που του επιβλήθηκε, αποτελεί «μυστικό» με βάση τον Νόμο περί Προσωπικών Δεδομένων.

Η έρευνα της «Π» έφερε ΕΔΕ

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, στο ημερήσιο δελτίο συμβάντων που αποστέλλεται από το γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, υπήρχε η είδηση πως συνελήφθη ημεδαπός άνδρας από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιάλειας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, είδηση που πέρασε στα «ψιλά».

Η τότε έρευνα της «Π», όμως, αποκάλυψε μία απίστευτη ιστορία, η οποία κρυβόταν πίσω από αυτήν. Αυτομάτως, προέκυψαν διαπιστώσεις για κενά μεταξύ των Υπηρεσιών, στα αρχεία των οποίων βρίσκονται καταχωρημένα εντάλματα και στοιχεία καταζητούμενων προσώπων, προκαλώντας έτσι την διενέργεια της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ)

Ο 49χρονος κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών, από το χωριό Τεμένη της Αιγιλάλειας, παρότι καταζητείτο τα τελευταία 8 χρόνια από τις Διωκτικές Αρχές, το 2019 επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο Αιγίου, όπου και εξέδωσε νέο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας . Παρά το γεγονός, ότι υπέβαλε τα πραγματικά του στοιχεία -άγνωστο γιατί – το σύστημα δεν «κοκκίνισε» και έτσι έφυγε ως «κύριος»!

Χρειάστηκε να περάσει 1 χρόνος, για να συλληφθεί και να προφυλακισθεί -εν τέλει- στον Κορυδαλλό. Η σύλληψη του 49χρονου, προέκυψε μετά από «ξεσκόνισμα» των Αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αιγιάλειας, παλαιότερων υποθέσεων στις οποίες φερόταν πως είχε εμπλοκή.

Η πληροφορία, που έφθασε το 2020, ότι βρισκόταν στο Αίγιο, ήταν αρκετή. Κλήθηκε στην Αστυνομία, με το πρόσχημα της παραλαβής προσωπικού εγγράφου και αυτός – μην έχοντας λόγο να «φοβηθεί» κάτι- παρουσιάστηκε ενώπιον των αστυνομικών και αυτοί…του πέρασαν χειροπέδες, επιδεικνύοντας, πια, το ένταλμα σύλληψης!

Κάτω από τη «μύτη» των Αρχών: «Γιατί δεν μ’ έπιασαν τότε;»

Ο κατηγορούμενος, όλα αυτά τα χρόνια, μπαινόβγαινε στη χώρα, ταξιδεύοντας από και προς ευρωπαϊκές χώρες, αεροπορικώς. Κατά πληροφορίες της «Π», στην Αυστρία και την Γερμανία διέμενε με συγγενικά του πρόσωπα και εργαζόταν. Μετά την έκδοση της Αστυνομικής Ταυτότητας, στο ΑΤ Αιγίου, ο άνδρας ταξίδεψε, μάλιστα, σε χώρα της ΕΕ , περνώντας για ακόμα μια φορά κάτω από τη «μύτη» των αρμόδιων ελεγκτικών και διωκτικών αρχών, χωρίς να εντοπιστεί!

Ο άνδρας έκπληκτος από την εξέλιξη των πραγμάτων – καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στα κρατητήρια και αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου – απορημένος απευθύνθηκε στον δικηγόρο του λέγοντας: «Είχα έρθει και πέρυσι να βγάλω ταυτότητα, γιατί δε με έπιασαν, δεν με συνέλαβαν τότε;».

Απάντηση όπως ήταν φυσικό δεν έλαβε ποτέ, αφού και οι αρμόδιοι δεν γνώριζα τι είχε συμβεί.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με το πέρας της μαραθώνιας διαδικασίας, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ευλόγως προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

> Ποιος διασφάλισε -μετά βεβαιότητας- ότι αυτά τα 2 χρόνια και μέχρι να εντοπιστεί τι συνέβη στο Αίγιο, δεν μπαινόβγαιναν και άλλοι «κοκκινισμένοι» στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, σαν μην τρέχει τίποτα;

> Βάσει ποιων κριτηρίων γίνεται η επιλογή των προσώπων, στα οποία ανατίθενται η ενδελεχής διερεύνηση τέτοιου είδους υποθέσεων;

> Διαθέτουν ικανότητα και εμπειρία για να διαχειριστούν και να φέρουν άμεσα απτά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να δοθούν, το συντομότερο δυνατόν, απαντήσεις για να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η περίπτωση του Αιγίου, μέσω της οποίας ακούσια ή εκούσια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ΕΛΑΣ, εκτίθεται.

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου