Η Σύρος στον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
- Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17
Τιμώντας την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας του δήμου Σύρου Ερμούπολης διοργάνωσε ένα τριήμερο εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό, στις 25-27 Νοεμβρίου με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης υπό τον τίτλο “Ενημερώνομαι“ στην Πινακοθήκη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου, κα Αγγελική Πρίντεζη, οι δράσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν ξεκινήσει στη Σύρο από το 2019, πάντα σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου. Φέτος, για πρώτη φορά συμμετείχε και το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, έγιναν παράλληλες δράσεις για παιδιά ενώ αποφασίστηκε οι φετινές δράσεις να μην προβάλλουν εικόνες κακοποιημένων ατόμων ώστε να μην συνηθίζουμε στις εικόνες βίας.
Η σωστή ενημέρωση των παιδιών, σημαντικό εφόδιο για το μέλλον
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου προηγήθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου, στο ΓΕΛ Σύρου με τίτλο «Ενημερώνομαι για τα έμφυλα στερεότυπα και μοιράζομαι τις σκέψεις μου».Οι τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου καθώς και παιδιά της Γ’ Γυμνασίου και Α’ & Γ’ Λυκείου Κέας με τη συνοδό τους Άννα Μαυρουδή, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Συμβουλευτικού Κέντρου για την έμφυλη βία, το ρατσισμό και τις πολλαπλές διακρίσεις. Τα παιδιά μίλησαν, ρώτησαν και τοποθετήθηκαν για τα θέματα αυτά, αποδεικνύοντας πως έχουν την ωριμότητα αλλά και την ανάγκη να εκφραστούν για τα σοβαρά αυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας.
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το πρωί, η ίδια δράση -προσαρμοσμένη για παιδιά δημοτικού-επαναλήφθηκε για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 4ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Σύρου όπου, μετά την ενημέρωση, τα παιδιά έφτιαξαν ζωγραφιές για όλα αυτά που άκουσαν, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματά τους και όσα δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν με λέξεις. Όπως δήλωσε η κα Πρίντεζη: “Μπορεί τα μικρά παιδιά σήμερα να μην κατανοούν ακριβώς τις πληροφορίες γύρω από αυτά τα θέματα αλλά αν στο μέλλον έρθουν αντιμέτωπα με ανάλογες καταστάσεις, αυτόματα θα ανατρέξουν σε αυτήν τη συνάντηση”.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε μία τράπεζα διαλόγου με κύριο θέμα “Ορισμός της έννοιας Βία κατά των Γυναικών και του ψυχολογικού υπόβαθρου του θύματος. Ο φαύλος κύκλος της βίας” στην οποία συμμετείχαν η κλινική ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια Ντέπη Ρίζου, η παιδοψυχολόγος και art therapist Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου και η εικαστικός/art therapist Έλενα Τονικίδη. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η 12ωρη περφόρμανς ΕυστέρΑ# για τη γυναικοκτονία της εικαστικού Έ.Τονικίδη που είχε διεξαχθεί την 29η Ιουνίου 2022 στις σκάλες του Δημαρχείου Ερμούπολης και ένα βιωματικό εργαστήρι με την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε η παρουσίαση του ρόλου και των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων όπου επικοινωνήθηκαν χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες για το έργο του ΣΚΣ αλλά και για την εκπαίδευση της Αστυνομίας και της κοινωνίας με σκοπό την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, από τις 11:30 έως τις 14:00 διενεργήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με την ενεργή συμμετοχή του κοινού και ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με αφορμή την ιστορία ενός θύματος ενδοοικογενειακής βίας και την μετέπειτα σοβαρή ψυχοσωματική αντίδραση του οργανισμού της που κλόνισε την υγεία της. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, η κοινωνική ψυχολόγος, art therapist Δρ. Κωστούλα Μάκη μίλησε για την έμφυλη βία και παρουσίασε ένα ακόμη βιωματικό εργαστήριο με τη συμμετοχή της Έλενας Τονικίδη.
“Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι η μόνη”
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν ως απώτερο στόχο να προσφέρουν βοήθεια και διεξόδους σε όσες γυναίκες υφίστανται οποιοδήποτε είδος βίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως σήμερα υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και οργανώσεις που μπορούν να τους παρέχουν στήριξη σε νομικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα θύματα μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας, στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα (www.womensos.gr), στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ή στην πανελλαδικής εμβέλειας και 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πληροφόρηση και στήριξη. Στη Σύρο συγκεκριμένα, μπορούν να απευθυνθούν επίσης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου (οδός Φολεγάνδρου 2, Ερμούπολη) το οποίο ανήκει στις υποστηρικτικές δομές για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών του πανελλαδικού δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε καταστάσεις άμεσου κινδύνου, το θύμα μπορεί να καλέσει την αστυνομία ή να στείλει δωρεάν μήνυμα από το κινητό στο 100, αναφέροντας ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο και είδος επείγουσας ανάγκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 25η Νοεμβρίου: “Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών”
21 Νοε. 2024 - 9:19 - Σύρος: Χορήγηση Panic Button σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
1 Οκτ. 2024 - 14:36 - Η κακοποίηση πίσω από τα κλειστά παράθυρα και στόματα
1 Νοε. 2022 - 6:20 - Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
21 Ιουλ. 2022 - 6:14 - Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου: «Εναρμόνιση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών»
9 Ιουν. 2022 - 11:40