Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στο λιμάνι Μυκόνου

  • Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό για την «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας των λιμένων και λιμένων εγκαταστάσεων Μυκόνου – Δήλου», για χρονικό διάστημα ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δαπάνης της υπηρεσίας ανέρχεται συνολικά στα 755.127,45 ευρώ για 12 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του συμβατικού τιμήματος.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών ασφαλείας για τον έλεγχο πρόσβασης, ερευνών ασφαλείας, περιπολιών, φύλαξη λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, με ένστολο προσωπικό και αναφορά συμβάντων στον Υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμένων ή Λιμενικών Εγκαταστάσεων ή τον όποιο εκπρόσωπο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου.

Η φύλαξη των χώρων και η έρευνα επιβατών, αποσκευών και οχημάτων θα πραγματοποιείται τις ώρες λειτουργίας των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων και σε μερικές όλο το 24ώρο, από εξειδικευμένο προσωπικό και με κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούν περίκλειστους χώρους ελεγχόμενης και περιορισμένης πρόσβασης για το κοινό, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο νησί της Δήλου, αρμοδιότητας του Δ.Λ.Τ.Μ..

Ομάδα με εκπαιδευόμενους σκύλους

Ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο, θα πρέπει να διαθέτει, εντός 2 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, μία κυνοτεχνική ομάδα πιστοποιημένη και κατάλληλα εκπαιδευμένη στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών και αναγνώρισης ανθρώπινης ζωής, από αναγνωρισμένο φορέα στην Ελλάδα στην εκπαίδευση/πιστοποίηση. Η κυνοτεχνική ομάδα που θα λάβει μέρος στο εν λόγω έργο, πρέπει να είναι πρόσφατα εκπαιδευμένη, δηλαδή η βασική της εκπαίδευση να έχει λάβει χώρα το μέγιστο πριν 4 έτη, από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Επίσης, η ηλικία του σκυλιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 έτη.

Έκτακτα περιστατικά

Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού ή αύξησης του επιπέδου ασφάλειας από το αρμόδιο Υπουργείο ή την Αρχή Ασφάλειας, ο ανάδοχος θα πρέπει να παρέχει επιπλέον προσωπικό, μέχρι την λήξη των προαναφερθέντων περιστατικών, άμεσα στο νησί της Μυκόνου. Μέγιστος χρόνος ανταπόκρισης στην αύξηση των φυλάκων ορίζονται οι 4 ώρες από την αναγγελία της αύξησης του επιπέδου ασφάλειας. Επιπλέον, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, μετά την προμήθεια του μηχανήματος ακτίνων Χ που βρίσκεται στις λιμενικές εγκαταστάσεις, υποχρεώνει τον ανάδοχο να προσφέρει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό χρήσης ακτίνων Χ.

Επιπλέον υποχρεώσεις του προσωπικού

Παράλληλα, ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει αποδεδειγμένα τεχνικά μέσα εκπαίδευσης προσωπικού ασφαλείας στη διαχείριση ασφαλείας πλήθους, στην αναγνώριση εκρηκτικών και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων ή ουσιών, στην αναγνώριση και ανάλυση συμπεριφορών και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Ενώ τέλος να διαθέτει επαρκή μέσα περιπολίας-ενημέρωσης, που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον του νέου και του παλαιού λιμένα και να διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης ακτινοσκοπικού ελέγχου αποσκευών, χειραποσκευών και επιβατών, καθώς και ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αναφορών και συμβάντων σε πραγματικό χρόνο με σκοπό την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εκτέλεσης των εργασιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου.

Οικονομικό αντικείμενο

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, για την αποφυγή αποχωρήσεων εκπαιδευμένου προσωπικού κατά την διάρκεια του έργου, απαιτεί οι μικτές μηνιαίες αποδοχές του κάθε φύλακα να είναι τουλάχιστον ίσες των 1.000 ευρώ (για όλους τους μήνες), των 4 αρχιφυλάκων 1.230 ευρώ (μόνο κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, δηλ. Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο) και του επί κεφαλής της ομάδας 1.465 ευρώ (για όλους τους μήνες).

Οι βάρδιες θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 ανά ημέρα (πρωινή-απογευματινή βάρδια). Κατά τη διάρκεια της τρίτης βάρδιας (νυχτερινή βάρδια) ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παρέχει φύλακα για την φύλαξη των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, βάσει της καθοδήγησης των Υπευθύνων Ασφάλειας Λιμένων ή των αναπληρωτών τους. Από τα παραπάνω άτομα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία γυναίκα ανά λιμένα ή διεπαφή λιμενικής εγκατάστασης και ένας αρχιφύλακας-επικεφαλής της ομάδας ανά βάρδια, ο οποίος θα επικοινωνεί με τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Λιμένων. Η ομάδα αρχιφυλάκων θα αποτελείται από 4 άτομα, τα οποία θα εκτελούν χρέη αρχιφύλακα. Επιπλέον, όλες οι ομάδες θα βρίσκονται υπό την καθοδήγηση των Υπευθύνων Ασφάλειας Λιμένων ή των αντικαταστατών τους. Κατόπιν προγραμματισμού ή εντολή, άτομα της ομάδας μπορούν να αποσπαστούν από έναν λιμένα ή μια λιμενική εγκατάσταση σε ένα άλλο. Επιπλέον το ένα άτομο από τα τέσσερα θα εκτελεί περιπολίες κατόπιν εντολής του Υπευθύνου Ασφάλειας Λιμένων ή του επικεφαλής της ομάδας του και σε περίπτωση ανάγκης θα εκτελεί υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση των ανωτέρω.