Συζήτηση απούσας της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τήνο

  • Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:19

Σε ένα διαφορετικό Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη λειτουργία του δεματοποιητή στη θέση Κοσσίνι της Τήνου. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της μείζονος μειοψηφίας, με απούσα της Δημοτική Αρχή.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους που μετείχαν στη συζήτηση, για την απουσία του Δημάρχου και των στελεχών του, ιδιαιτέρως λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Στο Κοσσίνι έχουμε έναν απέραντο ΧΑΔΑ”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εισηγήθηκε το θέμα, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου συμβουλίου, λέγοντας “Μετά από χρόνια και δεκάδες τοποθετήσεις σε αυτή την αίθουσα για τη διαχείριση των απορριμάτων και ειδικότερα η θέση Κοσσίνι, φτάσαμε σήμερα με αυτή τη διαδικασία να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα”.

Μίλησε για “δεκάδες διάσπαρτους ΧΑΔΑ σε ολόκληρο το νησί”, εξηγώντας πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο “ενώ η Τήνος είχε αδειοδοτημένη διαχείριση με τη δεματοποίηση”.

Για τη διαδρομή έως τη σημερινή κατάσταση ξεκίνησε μία αναδρομή από το 2014, επί της δικής του Δημαρχιακής θητείας, καταλήγοντας πως “σήμερα έχουμε έναν απέραντο ΧΑΔΑ, που έχει καταγραφεί και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όταν λέμε ΧΑΔΑ εννοούμε χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμάτων, χωρίς δεματοποίηση και η συγκεκριμένη περιγραφή δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με την προηγούμενη κατάσταση. Δεν υπάρχει περίφραξη, δεν υπάρχει αποστράγγιση των υγρών αποβλήτων, η δεξαμενή που ήρθε είναι ανάποδα, δεν υπάρχει καν η δεματοποίηση. Το μόνο που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι να βάζουμε φωτιά, να πληρώνουμε εργολάβους, να θάβουμε τα σκουπίδια, να μπαζώνουμε ρέματα και να συνεχίζουμε”.

Η σκιαγράφηση, από τον κ. Κροντηρά, της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στο νησί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αφήνει περιθώρια πέραν της λήψης μίας απόφασης, προς όφελος του νησιού και για τον λόγο αυτό ζήτησε την τοποθέτηση των παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων, σημειώνοντας πως “το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε εδώ για να διαμορφώνουμε προτάσεις κι όχι να αποφασίζουμε, επομένως θα παρακαλούσα επειδή το θέμα είναι σοβαρό να τοποθετηθούν όλοι για να βγάλουμε μία απόφαση που θα είναι προς όφελος του νησιού μας. Για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι ευθύνη που έχει φτάσει μέχρι εδώ και τουλάχιστον κάποια στιγμή να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε μία κατάσταση που να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και να είμαστε πρότυπο για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας”.

Η πλειοψηφία γράφει τους πάντες στα παλιά της τα παπούτσια”

Εκ μέρους του “Κοινού Τηνίων”, Γιάννης Βιδάλης, ξεκίνησε την τοποθέτηση του σχολιάζοντας αιχμηρά την στάση της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου, καθώς όπως ανέφερε και η παράταξη του έχει επανειλημμένα ζητήσει την συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, όπως είπε, “η στάση της πλειοψηφίας είναι να “γράφει τους πάντες στα παλιά της τα παπούτσια”. Δυστυχώς για την Τήνο μας αυτοί είναι, δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από αυτή την πλειοψηφία με αυτόν, τον επικεφαλής”.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του Παναγιώτη Κροντηρά, είπε πως “η σημερινή κατάσταση είναι ευθύνη όλων μας, γιατί αναφερθήκατε σε μία αδειοδοτημένη κατάσταση που είχατε κάποτε για τα απορρίμματα της Τήνου, η οποία όμως ήταν κατά το ήμισυ αδειοδοτημένη και ήταν μονόδρομος ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς έλειπε η μεταφορά των δεμάτων. Μισή λύση ίσον καμία λύση”.

Η πρόταση της παράταξης του σχετικά με τα δεματοποιημένα απορρίμματα και τη μεταφορά τους είναι “να ζητηθεί η προσωρινή μεταφορά, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τα επόμενα 1-2 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο Χ.Υ.Τ.Υ.. Ότι και να δένουμε, όσο σωστά και να τα δένουμε, αν δεν απομακρυνθούν από τον χώρο, δεν θα βρεθεί λύση. Είναι τεράστια η δουλειά μας, να τα ξεχωρίσουμε αυτά σε ανακυκλώσιμα και μη. Είναι τεράστιος όγκος, δεν γίνεται και είναι μονόδρομος να φύγουν από το νησί. Σίγουρα η κατάσταση στην οποία έχει φτάσει σήμερα το Κοσσίνι, δεν είναι για κανέναν ευχάριστη και πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση”.

Διαιωνίζεται μία κατάσταση η οποία είναι υγειονομική βόμβα”

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, η επικεφαλής Άννα Μαραβέγια, παρά του ότι καταψήφισε την εισήγηση, στάθηκε επίσης στην απουσία της Δημοτικής αρχής, λέγοντας “Δεν μπορούμε να συζητάμε το πολύ σημαντικό αυτό θέμα χωρίς να είναι παρόντες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος για να δοθούν και οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Εμείς έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να μπει το θέμα στη συνεδρίαση αλλά σε σοβαρή συνεδρίαση, με ειλικρινές ενδιαφέρον για να δοθεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων”.

Στηλίτευσε όμως και την στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για προεκλογική σκοπιμότητα στην επιλογή της περιόδους κατά την οποία ζήτησε την συζήτηση του θέματος, λέγοντας συγκεκριμένα “Επιτρέψτε μου κύριοι της αντιπολίτευσης να το δω λίγο ως όψιμο, αφού είχατε τη δυνατότητα να έρθει αυτό το θέμα και νωρίτερα, το κρατήσατε μάλλον όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος. Η ουσία είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η συζήτηση, μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς να δίνονται οι απαραίτητες διεκρινίσεις που χρειάζονται”.

Καταλόγισε δε, σε όσους διαχειρίστηκαν το θέμα, συνυπευθυνότητα για την υπάρχουσα κατάσταση, αναφέροντας “Το θέμα είναι ότι αυτή τη τοξική διαχείριση, την πληρώνουν οι κάτοικοι του νησιού και το περιβάλλον, οπότε συνυπεύθυνους θεωρούμε και την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς και την Περιφέρεια και τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, γιατί αν δεν υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας με κρατική διαχείριση, δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι σε κάθε νησί για το πως θα λύσει το θέμα της διαχείρισης. “Άρπα κόλα” έγινε μία μονάδα για να λειτουργεί ο δεματοποιητής χωρίς να έχει προβλεφθεί πως θα φεύγουν, σε ένα νησί με 8.500 κατοίκους, με χιλιάδες επισκέπτες, που ουσιαστικά στους πρώτους μήνες λειτουργίας γέμισε. Αν δεν δοθεί λύση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα ότι θα συνεχίσει να διαιωνίζεται μία κατάσταση η οποία είναι υγειονομική βόμβα”.

Ο κύριος Δήμαρχος και η παρέα του”

Τοποθετήθηκε επίσης και ο Δημοτικός σύμβουλος, Αντώνιος Ξενόπουλος, ο οποίος αφού έθιξε την απουσία της δημοτικής αρχής είπε, “Ο κύριος Δήμαρχος και η “παρέα” του, το θέμα των σκουπιδιών, από πολλά χρόνια πριν, το έχουν υποτιμήσει. Και ο λόγος που το είχαν υποβαθμίσει είναι γιατί, είτε θέλουμε είτε δε θέλουμε, το 2014 ήταν η κρίσιμη χρονιά που έπρεπε να έχουν γίνει οι υποχρεωτικές αλλαγές των σκουπιδιών. Θεωρώ πως ότι έγινε τότε, τη σημερινή δημοτική αρχή την εξυπηρετούσε και χαιρόταν, γιατί σε πολλά Δημοτικά Συμβούλια ο τωρινός Δήμαρχος μας ανέφερε για “αμαρτωλές” ιστορίες, όμως ο Δήμαρχος διοικεί το Δήμο σχεδόν 5 χρόνια. Τι έκανε ο Δήμαρχος εδώ και 5 χρόνια για να βελτιώσει αυτή την “αμαρτωλή” ιστορία; Δεν έκανε απολύτως τίποτα”.

Η απόφαση

Κατόπιν της πολύωρης συζήτησης επί του θέματος και με εξαίρεση την εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης, από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους υπήρξε υπερψήφιση της πρότασης να υπάρξουν προσθήκες και επιπλέον προτάσεις, ώστε το θέμα ν επανέλθει προς συζήτηση σε μελλοντικό Δημοτικό Συμβούλιο.