Έργα ύψους 3.569.712 ευρώ από τη ΔΕΥΑ Σύρου

  • Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:20

Υπεγράφη την Τετάρτη 30/11/2022, η σύμβαση για το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη χαμηλή ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα» μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ κ. Ανδρέα Γιαλόγλου και της Αναδόχου Εταιρείας «Όθρυς Α.Τ.Ε.» ποσού 3.569.712,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Με την εγκατάσταση και χρήση των ψηφιακών υδρομετρητών οι ενδείξεις των καταναλώσεων μέσω ασύρματου δικτύου τηλεπικοινωνίας που θα απαρτίζεται από πομπούς, αναμεταδότες και δέκτες, θα είναι συνεχείς και θα φθάνουν στους Η/Υ υπολογιστές της ΔΕΥΑΣ. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργάζονται για την έκδοση των λογαριασμών νερού αλλά το σημαντικότερο θα υπάρχει γενική και συνεχής εποπτεία ανά κατανάλωση ώστε να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία σε βάση δεδομένων και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τυχόν διαρροές, υπερκαταναλώσεις ή ακόμα και για λαθραίες υδροληψίες. Στόχος είναι η εξοικονόμηση νερού, η ορθολογικότερη χρέωση των καταναλώσεων ανά χρήση, η μείωση του κόστους διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης, η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών στα πλαίσια του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΣ. Η διάρκεια υλοποίησης της Πράξης είναι 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της εργολαβικής σύμβασης και περιλαμβάνει εκτός της εγκατάστασης των υδρομετρητών, των τηλεπικοινωνιακών - υπολογιστικών συστημάτων και τη δοκιμαστική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος για ένα τρίμηνο.

Η Πράξη αυτή, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από τη Μελέτη, δηλαδή την απεικόνιση των οικιακών καταναλώσεων σε πραγματικό χρόνο με τους «έξυπνους υδρομετρητές», αντιστοιχεί με τους αντίστοιχους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ που εφαρμόζει στους μεγάλους καταναλωτές της. Η τοποθέτηση των μετρητικών αυτών διατάξεων στο τομέα της ύδρευσης αποτελεί πρωτοποριακή λύση για τα Ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια καινοτόμο δράση της ΔΕΥΑ Σύρου που την οδηγεί στην «smart» εποχή.