Με γοργούς ρυθμούς προχωρά πλέον η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης για το πολυσυζητημένο έργο στο κομμάτι που αφορά τον δημόσιο χώρο

Πριν το τέλος του 2022 η δημοπράτηση του Open Mall

Στη δημοπράτηση του έργου του Open Mall (Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου) πριν το τέλος του 2022 προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ανάβοντας επί της ουσίας το “πράσινο φως” για την βελτίωση και αναβάθμιση εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής “πέρασε” εκτάκτως το θέμα των όρων δημοπράτησης, ώστε να βγει στον αέρα το ταχύτερο, ο απαιτούμενος διαγωνισμός που θα αφορά τις παρεμβάσεις ευθύνης του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως για το εν λόγω έργο υπήρξε προ μηνών μείωση του προϋπολογισμού κατά 331.855,71 ευρώ (από 1.340.940,19 ευρώ σε 1.009.084,48 ευρώ) ώστε αυτό να διατηρηθεί και να μπορέσει να τεθεί σε φάση υλοποίησης, χωρίς να προκύψουν εμπόδια και καθυστερήσεις από το Υπ. Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στον δημόσιο χώρο από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι οι ακόλουθες: 1. Αναβάθμιση δημόσιου χώρου: Βελτίωση προσβασιμότητας πεζοδρόμων Θυμ. Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Βικέλα και Πετροκοκκίνου, Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και Βελτίωση προσβασιμότητας στην οδό Σταματίου Πρωίου, Καθιστικά Σημεία, Σήμανση – ασφάλιση, Ηλεκτροφωτισμός (νέα φωτιστικά σώματα, τροποποίηση καλωδιώσεων), Έξυπνα Παγκάκια. 2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης: Σύστημα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Πέραν των ανωτέρω, από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου προωθεί τις ενέργειές του σχετικά με τη δική του ατζέντα που αφορά στην βελτίωση των όψεων των καταστημάτων των εμπορικών οδών του κέντρου.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως το έργο του Open Mall ξεκίνησε θεωρητικά σχεδόν προ πενταετίας με αντιδήμαρχο τον Φραγκίσκο Βακόνδιο και συνάντησε αρκετά εμπόδια και καθυστερήσεις για την ωρίμανσή του, η οποία κι επετεύχθη στην τρέχουσα θητεία.

Μ. Αληφραγκής: Ολοταχώς στον διαγωνισμό

Σε νεότερη ενημέρωση προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής, σημειώνοντας πως πλέον ο Δήμος κοιτάζει ολοταχώς στον διαγωνισμό.

“Μετά από επίπονη εργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, με τη Διαχειριστική Υπηρεσία των Αθηνών που εποπτεύει το έργο, καταφέραμε να φτάσουμε σε αίσιο τέλος. Έχουν γίνει τα τεύχη δημοπράτησης, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία και το φέρνουμε σήμερα ως θέμα εκτός ημερησίας ώστε να προλάβουμε να το δημοπρατήσουμε ως το τέλος του χρόνου. Είναι μία εκκρεμότητα που πέρασε από χίλια κύματα με την υπόθεση των στεγάστρων της οδού Χίου” ανέφερε ο ίδιος αρχικά, ενώ σχολίασε πως, “Το θέμα είναι πως έχει προχωρήσει και ο Εμπορικός Σύλλογος και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Βέβαια αυτό που θέλω να πω και ενδεχομένως να το βρούμε μπροστά μας είναι πως το έργο θα γίνει στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης. Περιλαμβάνει τους δύο πεζοδρόμους της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη καθώς και το πρώτο κομμάτι της Σταματίου Πρωίου με την Κέας και με αρχή την Ελ Βενιζέλου (πρ. Ερμού). Θα υπάρχει μία αρκετά μεγάλη όχληση στην εκτέλεση του δημόσιου έργου και θα πρέπει κυρίως οι καταστηματάρχες της περιοχής να κάνουν υπομονή ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Ουσιαστικά θα αναβαθμίσει το εμπορικό και ιστορικό κέντρο. Πέρα από τις διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, πέρα από τα συστήματα έξυπνης πόλης που θα τοποθετηθούν, πέρα από τις εργασίες που θα κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος ώστε να υπάρχει μία ομοιομορφία στα καταστήματά τους, πέραν του γεγονότος πως θα λυθεί το θέμα παράνομης στάθμευσης στο πρώτο κομμάτι της Σταματίου Πρωίου που θα υπάρξει διαπλάτυνση πεζοδρομίων, θα αλλαχθεί και ο φωτισμός. Πιστεύω ότι σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο φωτισμό (σ.σ. νέο έργο) που μετά τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει κι αυτός, που αφορά το ιστορικό κέντρο, την πλατεία Μιαούλη κλπ, θα γίνει μία πάρα πολύ μεγάλη αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου”.

Γ. Πιταούλης: Αναβάθμιση κέντρου

Σε σχολιασμό προχώρησε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, σημειώνοντας πως κάθε αλλαγή στο κέντρο αρχικά φέρνει “παράπονα”, όμως σταδιακά γίνεται αποδεκτή.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής. “Σίγουρα πρόκειται για ένα μάλλον δύσκολο έργο και σαν εκτέλεση. Όμως, όταν πριν 15 περίπου χρόνια κάναμε την προσπάθεια για την πεζοδρόμηση των κεντρικών δρόμων του ιστορικού κέντρου, ήταν κάτι καινοφανές ενδεχομένως, ήταν σίγουρα κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις, τις οποίες όμως τότε είχαμε το θάρρος και την υπομονή να τις δούμε. Και βλέπουμε πως τώρα αυτό έχει παγιωθεί, έχει γίνει κάτι που είναι απαιτούμενο.

Και με τέτοιου είδους παρεμβάσεις όπως μέσω του Open Mall θα μπορέσουμε και τις επιλογές που ενδεχομένως ήταν λίγο πιο μπροστά από αυτές που τότε μπορούσε να αντέξει ο κόσμος, να έρθουμε να τις βελτιώσουμε επί της ουσίας. Γιατί οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται και από την υποδομή και τη λειτουργία του ιστορικού κέντρου”.

Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “Παρότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για ένα έργο που σίγουρα θα έχει κάποιες δυσκολίες και κάποιες οχλήσεις, όμως είναι ένα έργο που εν τέλει, συνολικά θα αναβαθμίσει την εικόνα του κέντρου και θα δώσει μία καλύτερη λειτουργία κυρίως όσον αφορά τους πεζούς αλλά και τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση και οι πολίτες και να λειτουργούν εμπορικά”.

 

Ετικέτες: