Μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες ζητούν οι ξενοδόχοι
- Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:24
Οι ξενοδόχοι επανέρχονται με ένταση στο θέμα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο γιγαντώθηκε την θερινή περίοδο του 2022, με τους αριθμούς να καταγράφουν ελλείψεις τουλάχιστον 60.000 εργαζομένων.
Οι δύο ξενοδοχειακοί φορείς, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, Τουρισμού Β. Κικίλια, μετανάστευσης Ν. Μηταράκη και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτη και μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη, μέσω της οποίας
ζητούν να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες.
Στην επιστολή καταγράφεται η διαπίστωση πως ο τομέας του τουρισμού και ειδικά ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό,
Με του ξενοδόχους να επισημαίνουν πως οι ελλείψεις αυτές συνιστούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία του και στη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, κατά το έτος 2021 οι ελλείψεις σε προσωπικό μόνο στα ξενοδοχεία ξεπέρασαν τις 53.000. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), οι αντίστοιχες ελλείψεις κατά το έτος 2022 ανήλθαν στις 60.000.
Νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την εξεύρεση προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους, σημειώνοντας πως εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου του έτους 2023, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό, χωρίς τα επιθυμητά, όπως πληροφορούμαστε, αποτελέσματα.
Σημειώνουν δε πως το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις οικονομικά ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες τους.
Πρόκειται, δυστυχώς για μια κατάσταση που παγιώνεται – ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Προκειμένου να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή πρακτική, με την απασχόληση οικονομικών μεταναστών από τρίτες χώρες, προσκρούουν στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρα μας, το οποίο όπως αναφέρουν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφενός δεν προβλέπει την μετάκληση εποχικά εργαζομένων (για απασχόληση έως 6 μηνών) από τρίτες χώρες στον τομέα του τουρισμού, παραβλέποντας την έντονη εποχικότητα που παρουσιάζει η τουριστική δραστηριότητα (σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σε πολλά μικρά νησιά η τουριστική περίοδος υπολείπεται κατά πολύ τους 6 μήνες ετησίως). Αφετέρου το εν λόγω πλαίσιο παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του, ιδίως λόγω του γεγονότος πως κατά την ακολουθούμενη διαδικασία λαμβάνεται (ορθά) υπόψη ο αριθμός των ανέργων στις συγκεκριμένες ειδικότητες στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, αυτός ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αποτυπώνει την πραγματικά υφιστάμενη προσφορά εργασίας, καθώς πολλοί από αυτούς δεν είναι πράγματι διαθέσιμοι να εργαστούν, χωρίς να αναφέρουν τους λόγους αυτής της άρνησης, οι οποίοι, κρίνουν σκόπιμο, να μην αναλυθούν κατά την συγκεκριμένη κατάθεση του αιτήματος τους.
Σημειώνουν πως ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον οποίο οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ρυθμίζονται από μια ΕΚΣΣΕ που προβλέπει συγκεκριμένες, πολύ υψηλότερες από τον κατώτατο νόμιμο μισθό, αμοιβές και θεσμικές διασφαλίσεις για τους σε αυτόν εργαζόμενους.
Βάσει όλων των ανωτέρω, αλλά επισημαίνοντας παράλληλα και τη μεγάλη δυναμική του τουριστικού τομέα και τη μέγιστη συμβολή του στην εθνική οικονομία, ζητούν την υπουργική παρέμβαση, προκειμένου αφενός να τροποποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν.4251/2014, ώστε να επιτραπεί και για τον τομέα του τουρισμού η μετάκληση εποχικά εργαζομένων από τρίτες χώρες και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία μετάκλησης, ιδίως ως προς το σκέλος της που σχετίζεται με τον έλεγχο του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων ανά Περιφέρεια.
Παράλληλα θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τις θεωρήσεις εισόδου Τύπου D στις χώρες όπου δεν διαθέτουμε προξενικές αρχές, με την ίδρυση ενδεχομένως Visa Center.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ξενοδόχοι: Ελλείψεις 53.000 εργαζομένων στον κλάδο
25 Νοε. 2023 - 14:54 - Αναζήτηση νέων κατευθύνσεων από την ΠΟΞ
18 Νοε. 2014 - 7:10 - ΓΕΜΗ: 63.000 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 2024
3 Ιαν. 2025 - 18:27 - Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Πράσινα Ταξί»
3 Ιαν. 2025 - 14:47 - Παράταση διασύνδεσης POS σε ορισμένες περιπτώσεις
3 Ιαν. 2025 - 11:12