Η Καΐρειος βιβλιοθήκη ψηφιοποιείται

  • Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Στις  16 Δεκεμβρίου 2022 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του αναδόχου του έργου «Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των αρχείων της Καϊρείου βιβλιοθήκης ν. Άνδρου» που αφορά στη διαφύλαξη, προβολή και προώθηση της πολιτιστικής, ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς του νησιού.

Το αντικείμενο του έργου

Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση επιλεγμένων εγγράφων/ βιβλίων μεγάλης ιστορικής αξίας για προβολή στη διαδικτυακή πύλη και στην ψηφιακή προθήκη, την ψηφιοποίηση και φωτογράφιση χώρων και την τεκμηρίωση έργων τέχνης, αντικειμένων ιστορικής αξίας και λαϊκού πολιτισμού, την ανάρτηση των ψηφιακών αντικειμένων στην ψηφιακή πλατφόρμα, την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αρχειακής περιγραφής που είναι συμβατό με τα διεθνή πρότυπα της αρχειονομίας, την ανάπτυξη δικτυακής πύλης προβολής και ψηφιακής βιβλιοθήκης για την προβολή και ανάδειξη των αρχείων και την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ψηφιακής προθήκης για βιβλία, η οποία θα στεγάζει φυσικές εκδόσεις του Θεόφιλου Καΐρη, ενώ προβάλλεται παράλληλα υλικό ψηφιοποιημένων εγγράφων και οπτικοακουστικού περιεχομένου στα οποία θα περιηγείται ο επισκέπτης με χρήση της αφής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99.095,00€ (πλέον ΦΠΑ 23.782,80€, συνολικά 122.877,80€) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Ένα σύγχρονο κέντρο βιωματικού πολιτισμού

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί ένα ισχυρό συμπληρωματικό εργαλείο στις προσπάθειες αξιοποίησης και ανάδειξης του πολιτισμού της  Άνδρου. Με βάση το πλούσιο υλικό από το ιστορικό αρχείο, τα βιβλία, τα έργα τέχνης και τα αντικείμενα εποχής της βιβλιοθήκης και αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κέντρο βιωματικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η Καΐρειος βιβλιοθήκη επιχειρεί να πετύχει το σκοπό αυτό μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής και πνευματικής της κληρονομιάς, ώστε να καταστεί δυνατή η πολυκαναλική διάθεση αυτής με ψηφιακό μέσο. Το περιεχόμενο θα διευκολύνει την έρευνα των μελετητών για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, την προσέλκυση εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού και την αύξηση της τουριστικής κίνησης καθώς και την ανάγκη διάσωσης του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος και της ολοκλήρωσης της γνώσης για την παράδοση της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο ο Δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης  μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «Ένας βασικός στόχος της δημοτικής μας θητείας, η συμβολή στη διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά». Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στη διάσωση και προβολή ενός πολύ μεγάλου μέρους της ιστορίας της Άνδρου που διαφυλάσσεται στην Καΐρειο βιβλιοθήκη". Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του στον Δήμο που με τις δικές τους προσπάθειες έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς και την πρόεδρο της Καϊρείου βιβλιοθήκης, την κ. Ειρήνη Δάμπαση που, όπως είπε, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια την  ψυχή του φορέα. "Να την ευχαριστήσω εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η ψηφιοποίηση του υλικού θα ολοκληρωθεί  επιτυχώς με την δική της συνεργασία και καθοδήγηση", ανέφερε.

Η Καῒρειος βιβλιοθήκη

Η Καῒρειος βιβλιοθήκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό της έχει τη συλλογή και  διατήρηση των ιστορικών πηγών για την Άνδρο και τα νησιά των Κυκλάδων, τόσο των γραπτών (χειρόγραφα, έντυπα βιβλία) όσο και των έργων τέχνης και χειροτεχνίας (π.χ. εικόνες), καθώς και την προώθηση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Άνδρου. Έχει παράδοση στη δημοσίευση σημαντικών επιστημονικών εργασιών, ιδιαίτερα μελετών που επικεντρώνονται σε ιστορικά θέματα αλλά και στους τομείς της φιλοσοφίας, της ντόπιας αρχιτεκτονικής και του φυσικού περιβάλλοντος. Η πλούσια συλλογή της αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές στην Ελλάδα, έχοντας στην κατοχή της περί τους 80.000 τόμους εντύπων, εκτενές αρχείο με περίπου 50.000 έγγραφα και πολλά ακόμα ειδικά αρχεία όπως της ναυτιλίας της Άνδρου και των ειρηνοδικείων της, έργα τέχνης, αντικείμενα ιστορικής αξίας και λαϊκού πολιτισμού