Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού στην Άνδρο

  • Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:16

Σε μία σημαντική απόφαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Άνδρου που αφορά στην τροφοδοσία πόσιμου νερού, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του νησιού, καθώς ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές, τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό που αφορά στην «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού και αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα ύδρευσης ή την τροφοδοσία τους από πηγές και συνοδά ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τη δημιουργία σταθμών παροχής ποσίμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου».

H ανάδειξη αναδόχου θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά και το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 285.758 ευρώ.

Μέριμνα για τους οικισμούς του νησιού

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης νερού και αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεση τους με τα δίκτυα ύδρευσης ή την τροφοδοσία τους από πηγές. Παράλληλα περιλαμβάνει, την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού και την κατασκευή των συνοδών ηλεκτρομηχανολογικών έργων για τη δημιουργία 29 σταθμών παροχής πόσιμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Άνδρου.

Κριτήρια για την τοποθέτηση των σταθμών παροχής νερού

Οι θέσεις για την τοποθέτηση των σταθμών παροχής ποσίμου νερού που θα προέρχεται άμεσα από παρακείμενες πηγές ή από τα υφιστάμενα τοπικά δίκτυα ύδρευσης των οικισμών του νησιού, επιλέχθηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τη σπουδαιότητά τους.

Αρχικά το σημαντικότερο κριτήριο αποτελεί το να είναι κατάλληλη η ποιότητα του νερού. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το να καλυφτεί κατά το δυνατόν ο μέγιστος αριθμός οικισμών του νησιού και να υπάρχει ορθή κατανομή τους στο νησί ώστε να καλύπτουν τη μέγιστη δυνατή έκταση του.

Επιπλέον οι θέσεις τοποθέτησης των συστημάτων φίλτρανσης πρέπει να εξυπηρετούν πρωτίστως τους οικισμούς με το μεγαλύτερο πληθυσμό και να τοποθετηθούν σε σημεία τα οποία είναι αποδεχτά από τον τοπικό πληθυσμό, δηλαδή σε θέσεις κεντρικές στον εκάστοτε οικισμό, και αν είναι δυνατόν σε θέσεις οι οποίες αποτελούν διαχρονικά σημεία υδροληψίας σε κάθε περιοχή. Επίσης θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις προσπελάσιμες με όχημα, πέριξ των οποίων να υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς στάσης οχημάτων. Να είναι εξυπηρετικά ιδιαίτερα στο γηραιό πληθυσμό και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Συγχρόνως θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στους οδικούς άξονες ή στο δίκτυο μονοπατιών του νησιού, ώστε να εξυπηρετούν και διερχόμενους και να βρίσκονται σε θέση κεντροβαρική για αρκετούς οικισμούς. Επίσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη υποδομή πχ στάσεις που σήμερα είναι σε αχρησία και να απαιτηθεί κατά το δυνατόν ο μικρότερος αριθμός συνοδών έργων π.χ. νέοι αγωγοί παροχής κλπ.

Τέλος οι θέσεις των σταθμών φίλτρανσης θα πρέπει να εποπτεύονται άμεσα ώστε να μειωθεί η πιθανότητα κλοπής ή καταστροφή τους και ο αριθμός των σταθμών να είναι περιορισμένος ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία και η συντήρηση τους η οποία θα εποπτεύεται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Τα είδη των σταθμών τροφοδοσίας νερού

Οι σχεδιαζόμενοι σταθμοί παροχής ποσίμου νερού είναι τεσσάρων τύπων και η ταξινόμηση τους στηρίζεται αρχικά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η τροφοδοσία τους και επιπλέον στα αναγκαία, έργα και υλικά που απαιτεί ο κάθε τύπος για την αυτόνομη λειτουργία του. Με βάση τα παραπάνω διακρίνονται σε σταθμό παροχής πόσιμου νερού τροφοδοτούμενο από το δίκτυο ύδρευσης τοποθετούμενος σε νέο pillar, σε σταθμό παροχής πόσιμου νερού τροφοδοτούμενος από το δίκτυο ύδρευσης τοποθετούμενος σε υφιστάμενο κιόσκι, σε σταθμό παροχής πόσιμου νερού τροφοδοτούμενος από παρακείμενη πηγή τοποθετούμενος σε νέο pillar και τέλος σε σταθμό παροχής πόσιμου νερού τροφοδοτούμενος από παρακείμενη πηγή τοποθετούμενος σε υφιστάμενο κιόσκι.

Κάθε σταθμός παροχής ποσίμου νερού αποτελείται από το σύστημα φίλτρανσης του νερού το οποίο θα είναι τοποθετημένο σε κατάλληλο ερμάριο, τον αγωγό σύνδεσης του με το δημοτικό δίκτυο ή κάποια παρακείμενη πηγή, από τον αγωγό εξόδου-παροχής του φιλτραρισμένου νερού η οποία θα ελέγχεται μέσω αυτόματης βάνας που θα παρέχει νερό για χρονικό διάστημα έως ένα λεπτό για να περιορίζεται η άσκοπη ροή φιλτραρισμένου νερού, το pillar τοποθέτησης του σταθμού εφόσον δεν υπάρχει στην επιλεγμένη θέση άλλη κατάλληλη υποδομή για την τοποθέτηση του και τέλος, σε κάποιους σταθμούς οι οποίοι θα τροφοδοτηθούν από πηγή δεξαμενή και πιεστικό συγκρότημα.

Προϋπολογισμός, διάρκεια σύμβασης και δοκιμαστική λειτουργία

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 285.758 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί σε δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για 6 μήνες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του εξοπλισμού. Το σύνολο του συστήματος, καθώς και τα επιμέρους τμήματα που απαρτίζουν τα προσφερόμενα συστήματα φίλτρανσης θα καλύπτονται από εγγύηση του προμηθευτή διάρκειας 12 μηνών.