Συνεχίζεται το "γαϊτανάκι"
- Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Στο σημείο εκκίνησης βρίσκεται και πάλι η πολεοδομική μελέτη της Ερμούπολης, ύστερα από 11 χρόνια συνεχής ταλαιπωρίας όχι μόνο για τη δημοτική αρχή και τους εμπλεκόμενους με αυτή φορείς, αλλά και για όλη την κοινωνία.
Το υπουργείο Αιγαίου έστειλε και πάλι στα γραφεία του Δήμου ένα δισέλιδο σημείωμα παρατηρήσεων που αφορά την πολεοδομική μελέτη βάζοντας σε νέες περιπέτειες το Δήμο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε τροποποιηθεί, σύμφωνα με τις ενστάσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, το 2011.
Οι παρατηρήσεις κατά 90% αφορούν τις ίδιες παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί και πριν από δύο χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορά κάποιες άλλες παρατηρήσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν από το πουθενά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος του θέματος, μηχανικός του Δήμου Σύρου, Παύλος Χατζηγρηγορίου.
Το “γαϊτανάκι” καλά κρατεί και το θέμα της πολεοδομικής μελέτης έχει πλέον μετατραπεί σε μία κωμικοτραγική.
Ο Δήμαρχος Σύρου, κ. Δεκαβάλλας με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” εκφράζει την αγανάκτησή του για τη νέα αυτή κίνηση από πλευράς του υπ. Αιγαίου, σημειώνοντας ότι γίνονται ενέργειες για να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα.
Μία ιστορία που κρατά 11 χρόνια
Θα μπορούσε να είναι ερώτηση σε τηλεπαιχνίδι: Πόσα χρόνια μπορεί να κρατήσει μία έγκριση πολεοδομικής μελέτης για μία περιοχή; Σίγουρα το μυαλό, ακόμη και του πιο δυνατού παίχτη δεν μπορεί να συλλάβει ότι η απάντηση είναι ότι 11 ολόκληρα χρόνια μία μελέτη αλλάζει χέρια και πάει από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσιακό παράγοντα σε άλλο υπηρεσιακό παράγοντα και εν τέλη επιστρέφει στον πρώτο αποδέκτη, δηλαδή σε αυτόν που τη συνέταξε.
Ένα διάταγμα που θεσπίστηκε για να προστατεύσει τη σπάνια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ερμούπολης στη Σύρο και των υπολοίπων πρωτευουσών των Κυκλάδων, οδήγησε στο «μπλοκάρισμα» της οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη. 11 χρόνια αργότερα, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.
Το 1976 η Ερμούπολη χαρακτηρίστηκε «τόπος ειδικής κρατικής προστασίας, διότι αποτελεί μοναδικόν νεοκλασσικόν και πολεοδομικόν σύνολον» (Π.Δ. 9.1.1976). Δύο χρόνια αργότερα η πόλη χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός (Π.Δ. 18.11.1978). Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές ο συντελεστής δόμησης ορίστηκε στο 2,1 (κάλυψη 70%, μέγιστο ύψος 11μ. και δυνατότητα 3 ορόφων).
Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 1989, όταν εκδόθηκε το Π.Δ. 345Δ/2.6.1989 που όριζε κοινούς όρους δόμησης για όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων. Έτσι όμως εξισώνονταν αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών.
Η οικοδόμηση στο νησί συνεχίστηκε για 12 ακόμα χρόνια, χρησιμοποιώντας με άτυπη εντολή του ΥΠΕΧΩΔΕ το διάταγμα του 1978 και όχι του 1989. Αυτό, έως τις αρχές του 2001, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας, στηριζόμενο σε μια προσφυγή ακύρωσε όσες άδειες δόμησης εκδόθηκαν μετά το 1989.
Το “γαϊτανάκι” συνεχίστηκε. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρενέβη στην υπόθεση και με μια ρύθμιση (στον ν. 2940/2001) έδωσε παράταση περίπου ενός έτους στην ισχύ των όρων δόμησης του 1976. Το ΣτΕ όμως παρενέβη και την ακύρωσε (απόφαση 2526/ 2003). Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ο πρώην Δήμος Ερμούπολης και η Νομαρχία Κυκλάδων ανέθεσαν στο ΕΜΠ την εκπόνηση μελέτης για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Ερμούπολης. Η μελέτη εγκρίθηκε δύο χρόνια αργότερα από το υπουργείο Αιγαίου και απεστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού, που την επέστρεψε εγκεκριμένη δύο χρόνια αργότερα, το 2007. Εν τω μεταξύ το ΥΠΠΟ κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της Ερμούπολης «ιστορικό τόπο», με αποτέλεσμα νέους περιορισμούς στη δόμηση (π.χ. οι εργασίες επισκευής ενός κτιρίου πρέπει πλέον να αδειοδοτούνται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ στην Αθήνα).
Η μελέτη επέστρεψε και πάλι στο Δήμο το 2010, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Αιγαίου θα έπρεπε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Η μελέτη τροποποιήθηκε και εστάλη εκ νέου στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Ταλαιπωρημένη ιστορία
Η πολεοδομική μελέτη είναι μια πολύχρονη ταλαιπωρημένη ιστορία, η οποία έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στην πόλη, αλλά και στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της, ενώ στον “βωμό” των όποιων λαθών, έχουν “θυσιαστεί” και όσοι εργάζονται στον κλάδο της οικοδομής.
«Εδώ και 11 χρόνια το πρόβλημα παραπέμπεται από υπουργείο σε υπουργείο με αποτέλεσμα να ωθείται η δόμηση εκτός Ερμούπολης στις περιοχές εκτός σχεδίου, αλλά και να μπαίνει σε ατέρμονες διαδικασίες το θέμα», τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, με αφορμή τη νέα τροπή που παίρνει και πάλι το θέμα της πολεοδομικής μελέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο γίνονται ήδη ενέργειες προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί και πάλι και να δοθεί τέλος σε αυτό το θέμα.
Είχε προηγηθεί επιστολή προς τους γ.γ του υπ. Αιγαίου
Ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, πριν από μερικούς μήνες είχε αποστείλει επιστολή στους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.κ. Λίνα Μενδώνη και Γιάννη Σπιλάνη, αντίστοιχα, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της πολεοδομικής μελέτης, αλλά και να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση της μελέτης.
Από ότι φαίνεται η επιστολή αυτή δεν βρήκε δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
“Στις 21-6-2013 σας υποβάλαμε όλο το πακέτο της Πολεοδομικής Μελέτης του Δήμου μας.
Με το σύντομο ιστορικό σας υπενθυμίζαμε ότι η πολεοδομική μας μελέτη, παρότι (μέχρι το έτος 2007) είχε λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, τόσο από το Κεντρικό ΣΧΟΠ Αιγαίου, όσο και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν απεστάλη ποτέ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επεξεργασία του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Ήδη η νέα ομάδα έργου της μελέτης που απαρτιζόταν από πέντε στελέχη επιστήμονες του Δήμου μας, από τους οποίους οι δύο είχαν ειδικές μεταπτυχιακές γνώσεις σε πολεοδομικές και κτηματογραφικές μελέτες και ένας με διδακτορικό στον πολεοδομικό σχεδιασμό, δούλεψαν εντατικά προκειμένου να γίνει η νέα ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης.
Ήδη σας έχουμε διαβιβάσει από 21 Ιουνίου το σύνολο της πολεοδομικής μελέτης όπως αναρτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2011, συνοδευόμενη από τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επί των 75 ενστάσεων.
Παράλληλα το σύνολο της αλληλογραφίας, των εγκρίσεων, των υποστηρικτικών μελετών, της έρευνας του Ε.Μ.Π. και των πυκνοδομημένων τμημάτων, βρίσκεται ήδη στο αρχείο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Παρακαλούμε θερμά, επειδή είναι ένα θέμα τεράστιας ζωτικής σημασίας για το Δήμο και τους πολίτες να επισπευσθεί ο έλεγχος της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εισαχθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα για την τελική έγκριση”, ανέφερε η επιστολή.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
22 Νοε. 2024 - 9:33 - Σύρος: Εκδήλωση της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
9 Νοε. 2024 - 13:17 - Σύρος: Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον ΦΟΔΣΑ
6 Νοε. 2024 - 15:24 - Η Σύρος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WTM του Λονδίνου
5 Νοε. 2024 - 16:48 - Η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Σύρο (ΦΩΤΟ -VIDEO)
28 Οκτ. 2024 - 13:01