ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έργα σε εκκρεμότητα και για το 2023 στα Χανιά

  • Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023 - 06:25

Σε εκκρεμότητα παραμένουν πολλά μεγάλα έργα στον Νομό Χανίων και με την έναρξη του 2023, καθώς πολλές σημαντικές υποδομές προχωρούν με βήμα σημειωτόν ή έχουν “βαλτώσει”.

Παρότι συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το “Ταμείο Ανάπτυξης”, το ΕΣΠΑ και το “Α. Τρίτσης” έδωσαν λύσεις στα χέρια του κεντρικού κράτους και των φορέων της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και…Χανιώτικες και Ελληνικές ιδιαιτερότητες έχουν ως αποτέλεσμα βασικές υποδομές να παραμένουν ακόμα ζητούμενο για όλο το Νομό.

Κοιτώντας μια σειρά από ανάλογα δημοσιεύματα των “Χ.ν.” την τελευταία 10ετία διαπιστώνουμε ότι πολλά έργα μένουν…ως έχουν σε όλα τα επίπεδα (κυρίως μελετητικό), ενώ λίγα από αυτά έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος ή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από αυτά που χρηματοδοτούνται ή μελετώνται από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια, τους Δήμους κ.α.

BOAK: Οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν για το νέο ΒΟΑΚ της Κρήτης εντός του 2023 ωστόσο θα αφορούν κυρίως το Ανατολικό τμήμα (Ηράκλειο- Λασίθι) όπου υπήρχαν και οι σχετικές μελέτες. Τη χρονιά που διανύουμε είναι εφικτό να ξεκινήσει το έργο Πετρές- Γεωργιούπολη στα πλαίσια των έργων Οδικής Ασφάλειας (ένα έργο που εξαγγέλετε εδώ και μια δεκαετία!), ενώ σίγουρα θα έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά παρεμβάσεις που γίνονται από το Υπ. Υποδομών στο τμήμα από Καλύβες μέχρι Πλατανιά στα πλαίσια των εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφές του 2019. Φέτος αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης που θα αφορά το δρόμο σύνδεσης ΒΟΑΚ- Αεροδρόμιο με τη νέα χάραξη που προβλέπεται για το τμήμα αυτό, ενώ εκτιμάτε πως θα προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης για το έργο παράκαμψης Κισσάμου.

Το 2023 εκτιμάται πως το μοναδικό μεγάλο οδικό έργο που θα ολοκληρωθεί θα είναι ο κόμβος των Μουρνιών και αυτός μετά από προβλήματα 8 ετών.

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: Η ένταξη του σταθμού επιβατών στο “Ταμείο Ανάκαμψης” είναι ο μεγάλος στόχος για το λιμάνι της Σούδας για το 2023, όπως επίσης και η ωρίμανση των μελετών για επέκταση της προβλήτας “Αδρίας”, της κατασκευής του λιμανιού τουριστικών σκαφών κα.

Στα υπόλοιπα λιμάνια του Νομού δεν εκτιμάτε ότι θα γίνει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το νέο έτος αφού για μήνες γίνονταν προσπάθεια να αποχαρακτηριστούν τα περισσότερα από αυτά από…δασικές εκτάσεις.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ: Η αναθεώρηση και η εκπόνηση γενικών πολεοδομικών σχεδίων έχει “καθηλωθεί” εδώ και χρόνια στο Νομό Χανίων προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και χωροταξικά προβλήματα. Το 2023 είναι πιθανό ορισμένα εξ αυτών όπως του Σελίνου και της Κισσάμου να προχωρήσουν, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων η συζήτηση για τις προτάσεις- ενστάσεις στο υπό αναθεώρηση ΓΠΣ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Η χώρα μας εδώ και χρόνια πληρώνει πρόστιμα γιατί δεν έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις προστατευόμενες περιοχές Natura. Ούτε τη χρονιά που διανύουμε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις περισσότερες από αυτές.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ: Παρά τις υποσχέσεις για έναρξη ανακατασκευής του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα το φθινόπωρο του 2022 από το Υπουργείο Αθλητισμού αυτό δεν έγινε ποτέ. Η ολοκλήρωση των μελετών εκκρεμεί ακόμα όπως και οι σχετικές αδειοδοτήσεις από την πολεοδομία. Για το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα τουλάχιστον για το 2023 αφού δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται εξέλιξη.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ: Είναι το μεγαλύτερο σε εξέλιξη οδικό έργο στο Νομό Χανίων, με την …λεπτομέρεια ότι ξεκίνησε το 2014 και έχει “παγώσει” και πάλι καθώς δεν υπάρχει χώρος εναπόθεσης των εκσκαφών!

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ: Αυτή του Έλους μετά από πολλά χρόνια υλοποιείται έστω και με καθυστερήσεις. Αντίθετα για τις δύο άλλες λιμνοδεξαμενές στην Κίσσαμο στη Χρυσοσκαλίτισσα που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων και των Αγίων Θεοδώρων που κατέρρευσε πριν από 12 χρόνια δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Η υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή στο Σφηνάρι δεν φαίνεται να προχωράει ως σχεδιασμός, ενώ ίσως φέτος να υπάρξουν εξελίξεις στην κατασκευή δεύτερης λιμνοδεξαμενής στην Κουντούρα.

ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ: Ακόμα αναμένεται η σχετική μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης του!

ΔΙΠΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΜΠΡΩΝΙΩΤΗ – ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ: Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο φράγμα στη Δυτ. Κρήτη που έχει εγκριθεί να γίνει με ΣΔΙΤ (μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα), με τη μελέτη να έχει επικαιροποιηθεί το 2018 από την Π.Ε. Χανίων.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ: Για το βιολογικό καθαρισμό της Γεωργιούπολης καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη αφού το έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια προχωράει με ρυθμούς…σαλιγκαριού από το 2014. Αντίθετα ξεκινάει ο βιολογικός της Παλαιόχωρας (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλης σελίδα των “Χ.ν.”), ενώ σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 είναι η επέκταση του βιολογικού του Πλατανιά.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Έργα τεράστιας σημασίας που όμως λόγω των “σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του” και αντικειμενικών δυσκολιών (covid, οικονομική κρίση) αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Πολλές οι εκκρεμότητες και για το μεγαλύτερο Δήμο του Νομού, αυτό των Χανιών αφού μια σειρά από έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά πολλά ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης ή της αναζήτησης χρηματοδότησης.

ΔΗΜ. ΑΓΟΡΑ: Οι εργασίες για τη Δημοτική Αγορά προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024 με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί παράταση καθώς θα απαιτηθεί λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το έργο.

ΔΗΜ. ΚΗΠΟΣ: Δεν τελείωσε τον Οκτώβριο του 2022 όπως προέβλεπε η σύμβαση, ούτε στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους που πήρε παράταση, εκτιμάται όμως πως η ανάπλαση του Δημοτ. Κήπου θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 αφού το κύριο μέρος φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

ΝΕΩΡΙΑ: Όχι τα Νεώρια είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεκινήσουν να δουλεύονται φέτος. Η σχετική μελέτη βρίσκεται στο ΚΑΣ και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, να εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και να γίνει ο διαγωνισμός είναι σίγουρα πως δεν θα φτάσει το έτος που διανύουμε τώρα!

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ: Για το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά μένει να δούμε αν υλοποιηθεί η υπόσχεση του Δήμου Χανίων να ξεκινήσει η ανακατασκευή του εντός του 2023, με το διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου να έχει ολοκληρωθεί.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: Πιστεύετε πως το 2023 θα έχει τελειώσει η ανάπλαση στο κέντρο (Χατζ. Γιάνναρη, Σκαλίδη, Πειραιώς), ενώ εκκρεμούν αυτές του Κουμ Καπί,του ανατολικού αναχώματος των Ενετικών τειχών, των Αγίων Αποστόλων κα.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Πέρα από τα έργα συντήρησης που γίνονται κάθε χρόνο, και την ενεργειακή αναβάθμιση μιας σειράς σχολικών κτηρίων που είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο σχεδιασμός για τα κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ που εκκρεμεί από το…2007 και την τότε Νομαρχία φαίνεται ότι θα συνεχίζει να “εκκρεμεί” για πολύ καιρό ακόμα.

ΣΤΡ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο στρατός μετά τη συμφωνία του 2019 φεύγει από το στρατόπεδο ωστόσο από τη Δημ. Αρχή αναμένονται ξεκάθαρος σχεδιασμός για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει στο οικόπεδο 54 στρ. που θα τις παραδοθεί.

 

 

Ετικέτες: