Αρχίζει από σήμερα η λειτουργία τους, με πρώτο σημείο, εκείνο πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

“Πράσινο φως” για τη χρήση των βυθιζόμενων κάδων

Προχωρά η ρύθμιση σήμερα και για τα συστήματα στην παραλιακή ζώνη

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία των συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, προκειμένου το νησί να προχωρήσει αρκετά βήματα μπροστά, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Χθες, επισκέφθηκε τη Σύρο ο τεχνικός της εταιρείας που είχε αναλάβει την προμήθεια και την τοποθέτησή τους, προκειμένου να προβεί στη ρύθμιση των κάδων και στην απαραίτητη προετοιμασία, ώστε αυτοί, από σήμερα να λειτουργούν.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο σύστημα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης τοποθετήθηκε στην πλατεία Σπύρου Μουστακλή, πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ τα άλλα δύο συστήματα στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, κοντά στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την έναρξη της λειτουργίας τους, αλλά και για το πότε προβλέπεται να απομακρυνθούν οι παλιοί κάδοι.

Τέλος στους ξεχειλισμένους κάδους

Με ικανοποίηση για τη λειτουργία των βυθιζόμενων κάδων μίλησε η κ. Πρίντεζη, η οποία επιβεβαίωσε πως χθες το πρωί ήρθε στο νησί αρμόδιος τεχνικός της εταιρείας που ρύθμισε τα συστήματα, προκειμένου από σήμερα, αυτά να είναι στη διάθεση των πολιτών.

“Σήμερα (σ.σ.χθες) ήρθε ο τεχνικός της εταιρείας για την εξωτερική συντήρηση, το “γυάλισμα” των κάδων και τη ρύθμισή τους, για το άνοιγμα και κλείσιμο στα καπάκια, ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους πολίτες κάτι που είναι προτεραιότητα για εμάς” σχολίασε η ίδια αρχικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Μας διαβεβαίωσε ο μηχανικός της εταιρείας ότι η χρήση τους είναι εύκολη ακόμη και για τα παιδιά”. Άλλωστε, σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, τα εν λόγω συστήματα διαθέτουν και ηχητική καθοδήγηση στους χρήστες. “Τα συστήματα διαθέτουν και ηχητικές ενδείξεις και ενημερώνουν με λεπτομέρειες για το τι πρέπει να κάνει ο πολίτης. Μάλιστα η ενημέρωση γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά” υπογράμμισε, τονίζοντας πως, “Αυτοί οι δύο κάδοι κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης θα τεθούν πρώτοι σε λειτουργία με στόχο να πάψουν να υπάρχουν οι εικόνες που συναντάμε καθημερινά στο σημείο, με πολλά απορρίμματα και ξεχειλισμένους κάδους”.

Στην ερώτηση, αν οι πολίτες πρακτικά μπορούν να χρησιμοποιούν τους κάδους από σήμερα, η ίδια απάντησε θετικά.

“Από αύριο (σ.σ. σήμερα) ειδικά τους κάδους στην πλατεία Μουστακλή, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Και προχωρά και η ρύθμιση των δύο συστημάτων στην παραλία της Ερμούπολης για να λειτουργήσουν και αυτοί, από αύριο (σ.σ. σήμερα)”.

Ενημερωτικά φυλλάδια

Μέριμνα έχει υπάρξει και για την ενημέρωση των πολιτών. Σύμφωνα με όσα η ίδια προσθέτει: “Θα υπάρξει διανομή ενημερωτικού υλικού που μας έχει προμηθεύσει η εταιρεία. Θα υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες και θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουμε τους πολίτες. Η πρόθεσή μας είναι να ενημερώσουμε και τα παιδιά στα σχολεία, αλλά και όλους τους πολίτες της Ερμούπολης”. Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “Θα υπάρξει ανακοίνωση στα ΜΜΕ από τον Δήμο, θα διανεμηθούν φυλλάδια στους πολίτες για τα οποία θα βοηθήσουν και οι οδοκαθαριστές, όπως και άνθρωποι της Υπηρεσίας Καθαριότητας”.

Βάσει όσων υπογράμμισε μάλιστα, κρίνεται απαραίτητη και η ορθή ανταπόκριση των επιχειρηματιών. “Θα ενημερώσουμε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις και φυσικά τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, αλλά και τον Σύλλογο “Τερψιχόρη”. Θέλουμε να ενημερώσουν διαδικτυακά και τα μέλη τους” σχολίασε η αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά.

Απομάκρυνση παλιών κάδων

Από τη στιγμή που έχουν τεθεί από σήμερα σε λειτουργία τα βυθιζόμενα συστήματα των κάδων, η κ. Πρίντεζη ρωτήθηκε για το πότε ο Δήμος θα απομακρύνει τους παλιούς κάδους. “Για το κομμάτι του 2ου Δημοτικού, η προσωπική μου πρόταση που βέβαια θα συζητηθεί με τη Δημοτική Αρχή είναι να φύγουν απευθείας οι κάδοι, τόσο της ανακύκλωσης, όσο και των οικιακών αποβλήτων. Για το λιμάνι, θα απομακρυνθούν σταδιακά οι κάδοι της ανακύκλωσης, θα μετρήσουμε τον όγκο των οικιακών αποβλήτων ώστε να έχουμε μία εικόνα και σιγά σιγά, θα πάρουμε αποφάσεις για το κοντέινερ” γνωστοποίησε η ίδια, εξηγώντας πως, “Είμαι σίγουρη για τους δημότες μας ότι θα αγκαλιάσουν αυτόν τον νέο τρόπο και αυτό το σύστημα που υπάρχει σε πολλές περιοχές όλης της χώρας κι αυτό επειδή είναι ένα βήμα που μας πάει μπροστά”.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στην προμήθεια κι άλλων συστημάτων για την τοποθέτησή τους σε άλλες περιοχές, υπήρξε λακωνική, πλην όμως σαφής: “Τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο θα καλύψουν κάποια κενά στο τμήμα Καθαριότητας λόγω του υπερβολικού ποσού της εισφοράς που πληρώνουμε στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου (1.340.000 ευρώ).

Η επιθυμία μας είναι να υπάρξουν και άλλα συστήματα σε όλο το νησί. Αλλά θα δούμε αν μπορεί άμεσα να γίνει”.

Οδηγίες

Βασικές οδηγίες για τους πολίτες αναφορικά με τη χρήση των βυθιζόμενων κάδων. “1.Διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά (υλικά συσκευασίας, πλαστικά χαρτοκιβώτια) από τα οργανικά απορρίμματα. Οργανικά απορρίμματα στο στρογγυλό στόμιο και ανακυκλώσιμα υλικά στο τετράγωνο στόμιο. 2. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια ώστε να μειώσουμε τον όγκο τους. 3. Μετά τη ρίψη, απομακρύνετε το πέλμα σας από το πεντάλ και απομακρυνθείτε από το σύστημα. 4. Όταν αναβοσβήνει η φωτεινή ένδειξη, γίνεται η συμπίεση των απορριμμάτων”.