Ασφάλεια και περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στο λιμάνι της Ίου

  • Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2023 - 06:17

Πιο ασφαλές και πιο άνετο θα είναι από εδώ και στο εξής το λιμάνι της Ίου για τους επίδοξους ταξιδιώτες. Η Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου Ιητών συνέταξε τη μελέτη για το έργο «κατασκευή αγκυροβολίας στον λιμένα μικτής χρήσης νήσου Ίου» που αφορά στην κατασκευή συστήματος αγκυροβολίας για τη διευκόλυνση της πρυµνοδέτησης των σκαφών και την ενίσχυση της ασφάλειά τους. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 12.400 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Το έργο

Πρόκειται για την τοποθέτηση στο κέντρο του λιµένα µικτής χρήσης κεντρικής αλυσίδας σχήµατος Θ, µε συνολικό µήκος 72 μέτρα. Από το κέντρο της αλυσίδας θα ξεκινήσει αλυσίδα µικρότερης διαµέτρου προς το κρηπίδωµα όπου θα συνδέεται µε σχοινί και και θα πραγματοποιείται σύνδεση µε ανοξείδωτα ναυτικά κλειδιά. Οι παραπάνω εργασίες θα δημιουργήσουν 12 θέσεις αγκυροβολίας εντός του λιµένα µικτής χρήσης και θα παρέχουν µεγαλύτερη ασφάλεια στους χρήστες του λιµένα. 

Οι επισκευές που θα γίνουν στο λιμάνι της Ίου συγκαταλέγονται στις παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα και στις εργασίες συντήρησης στους υφιστάµενους λιµένες και λιµενικές εγκαταστάσεις σε περιοχές δικαιοδοσίας Λιμενικών και ∆ηµοτικών Λιµενικών Ταµείων.

Οι  προϋποθέσεις για το έργο

Αρχικά οι εργασίες στους υφιστάμενους λιμένες πρέπει να αποσκοπούν στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισµού ή στην αποκατάσταση φθορών, ζηµιών ή βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζοµένων και των χρηστών και προκαλούνται από συνήθη χρήση κατά την εκτέλεση θεµελιωδών δραστηριοτήτων του λιµένα ή της λιµενικής εγκατάστασης. 

Αυτές αφορούν, φόρτο-εκφόρτωση και κυκλοφορία βαρέων οχηµάτων, από επιβίβαση ταξιδιωτών, συνήθη καιρικά φαινόµενα κ.λπ. ή και από έκτακτες καταστάσεις, όπως θεοµηνίες, πρόσκρουση πλοίων κ.λπ., όπως επίσης και πάσης φύσεως φθορές ή ζηµιές σε κρηπιδώµατα και προβλήτες, καθιζήσεις ανωδοµών, εξοπλισµός που χρήζει αντικατάστασης, τοπικές αστοχίες θωράκισης προστασίας εξωτερικών λιµενικών έργων.

Παράλληλα οφείλουν να αποσκοπούν στη δηµιουργία εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των διακινούµενων επιβατών και εργαζοµένων, όπως ψύκτες νερού, σκιάδια, χηµικές τουαλέτες, ATM τραπεζών, µηχανήµατα αυτόµατης έκδοσης εισιτηρίων, εξοπλισµός και σήµανση για τη διακίνηση πεζών και οχηµάτων, παρεµβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης προσώπων µε αναπηρία κ.λπ..

Επίπλέον δεν θα πρέπει να τροποποιούν µε οποιονδήποτε τρόπο τα γεωµετρικά χαρακτηριστικά των λιµένων ή των λιµενικών εγκαταστάσεων και θα πρέπει να συνδέονται άρρηκτα µε την οµαλή και ασφαλή λειτουργία του λιµένα ή της λιµενικής εγκατάστασης. 

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου: “Θα αναβαθμίσουμε την ασφάλεια μας”

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου, από το οποίο αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά στην νομιμοποίηση των ρεμέτζων και τονίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του λιμανιού και θα κάνει πιο ασφαλή την πρόσδεση των σκαφών ελλιμενισμού. Μάλιστα, η οργάνωση που θα αποκτήσει ο χώρος θα ανεβάσει το επίπεδο του λιμανιού, γιατί όπως αναφέρουν μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πολλές θέσεις ελλιμενισμού και αυτό δημιουργούσε κάποιες φορές διαφόρων ειδών προβλήματα. Παράλληλα ανέφεραν ότι πρόκειται να εξυπηρετούνται σκάφη από 7 έως 14 μέτρα, κυρίως yacht που καταφτάνουν στο νησί της Ίου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.