Παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Γ. Τσούνη τα εγκαίνια του Κέντρου Θαλάσσιας Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος τόπος πρωτοπορίας και καινοτομίας

“Ψήφος εμπιστοσύνης” μεγάλων αμερικανικών ομίλων προς τη Σύρο αποτελεί η λειτουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο νησί, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Γιώργου Τσούνη.

Η σημαντική σύμπραξη μεταξύ της ONEX και της CISCO για τη λειτουργία του Aegean Neorion Innovation Center (ANIC), με την ουσιαστική και καταλυτική συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και με τη στήριξη της Cosmote, έρχονται να καταστήσουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ως το τεχνολογικό κέντρο του Αιγαίου.

Στο ανακαινισμένο κτήριο των 600 τ.μ., που λειτουργεί ήδη το Κέντρο και παράγει τα πρώτα αποτελέσματά του στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών - χρήσιμων για την επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία και την κοινωνία -, τελέστηκε χθες ο αγιασμός, παρουσία πολλών προσώπων από κάθε χώρο.

Το ANIC αναμένεται να αποτελέσει έναν κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στη ναυτιλία, όσο και στο επιχειρείν αλλά και εν γένει στη νησιωτική χώρα, λειτουργώντας στη Σύρο, τον τόπο που φέρει μία σπουδαία βιομηχανική ιστορία στη διαδρομή του.

Όπως είναι γνωστό, ισχυρή βάση για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας διαδραμάτισε η ONEX και ο Πάνος Ξενοκώστας, που πέτυχαν την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και του Νεωρίου, με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ONEX “πυροδότησε” τη δημιουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, οι δραστηριότητες του οποίου θα αναπτύσσονται σε πέντε πυλώνες (κοινωνία, τεχνολογία, εκπαίδευση, υγεία και περιβάλλον), αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ιδέα για το ANIC ανακοινώθηκε το 2020, έναν χρόνο αργότερα υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ όλων των ανωτέρω πλευρών και σήμερα, αυτό αποτελεί πλέον πραγματικότητα.

Αμερικανός πρέσβης: Φωτεινό μέλλον μέσα από συνεργασίες

Η σημαντική πρωτοβουλία είχε εξ αρχής τη στήριξη της αμερικανικής διπλωματίας. Τη Σύρο επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, ο οποίος μίλησε με κολακευτικά λόγια τόσο για τη λειτουργία του Κέντρου, όσο όμως και για την πορεία της ONEX με φόντο την αναγέννηση των ναυπηγείων του Νεωρίου.

Ο πρέσβης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του συγχαίροντας τον Γιώργο Χατζημάρκο για την πρόοδο του Νοτίου Αιγαίου, κάνοντας μνεία παράλληλα σε σημαντικά projects που έχουν δρομολογηθεί και ήδη “τρέχουν” στα νησιά, όπως ενδεικτικά τα Τilos-just go zero, Αστυπάλαια- έξυπνο και αειφόρο νησί, Naxos-smart island κ.α..

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, η Σύρος παίρνει σειρά με το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, που ήρθε ως συνέχεια της επιτυχούς προσπάθειας του Πάνου Ξενοκώστα να δραστηριοποιηθεί στο νησί και να δώσει ξανά ζωή στο ναυπηγείο. Ο πρέσβης τόνισε πως το 2017 το Νεώριο Σύρου ήταν σε βαθιά παρακμή, ενώ σήμερα το 2023, – με τη στήριξη και της αμερικανικής πλευράς – διαγράφει μία αξιοσημείωτη διαδρομή ανάπτυξης.

Υπενθύμισε πως 600 οικογένειες μπορούν να στηριχθούν οικονομικά από το Νεώριο, όπως αυτό έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα, συγχαίροντας τον κ. Ξενοκώστα για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εστιάζοντας στη λειτουργία του Κέντρου, στο οποίο προηγουμένως είχε ξεναγηθεί, επεσήμανε πως είναι σημαντικό που δίδεται έμφαση στις νέες τεχνολογίες, ένα πεδίο που μπορεί να κερδίσει και τη νέα γενιά και να βοηθήσει νέους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρώτο αποτέλεσμα του Κέντρου που αφορά στο πρόγραμμα ψηφιοποίησής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, συγχαίροντας όλους εκείνους που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του, ανάμεσα στους οποίους ήταν και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο ίδιος, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, τόνισε πως εκτιμά ότι η λειτουργία του Κέντρου θα σημάνει ένα φωτεινό μέλλον για τη Σύρο, τα νησιά και για όλη τη χώρα, δεσμευόμενος πως θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτοβουλία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας ONEX-CISCO-ΠΝΑΙ και Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αν. Υπουργός Υγείας: Ώθηση στην τηλεϊατρική στα νησιά

Την ιδιαίτερη χαρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη δημιουργίας του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο μετέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα, η οποία μετέβη στο νησί και παρέστη στην εκδήλωση των εγκαινίων. Άλλωστε ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο το Κέντρο θα βοηθήσει είναι η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Η ίδια μίλησε για ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα, το οποίο όπως φαίνεται θα βοηθήσει την Υγεία, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ευέλικτο και άμεσο για τους ασθενείς.

Επίσης, εξήρε τη συνεργασία της Περιφέρειας με την ONEX και τη CISCO, τονίζοντας ότι οι δύο εταιρείες στηρίζουν και συγχρηματοδοτούν όλη την προσπάθεια που αφορά στις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η ίδια, αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας, το οποίο στηρίζεται σε συνεργασίες όλων των πλευρών. Αναφορικά με την τηλεϊατρική, εξήγησε πως υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, αλλά χρησιμοποιείται σε μικρότερο βαθμό από τον επιθυμητό. Με τη στήριξη του Κέντρου, υπογράμμισε πως στην τηλεϊατρική θα μπορέσει να δοθεί μεγάλη ώθηση.

Από την πλευρά της, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως υποστηρίζει ένα ευέλικτο Δημόσιο που θα αναπτύσσει συνεργασίες προκειμένου η κοινωνία να εισπράττει θετικά αποτελέσματα. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Γκάγκα δεσμεύθηκε για την ανταπόκριση και τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, όταν αυτό θα είναι απαραίτητο.

Εκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η καινοτομία ο “δρόμος” για το μέλλον

Αναφορικά με τα “άλματα” στον ψηφιακό μετασχηματισμό συνολικά του κράτους τα τελευταία χρόνια, όπως αυτά αναφέρονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε ο εκπρόσωπός του, Κωνσταντίνος Χαμπίδης ο οποίος επισκέφθηκε τη Σύρο.

Όπως τόνισε, η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δεν αποτελεί ένα θέμα για κλειστές συζητήσεις, αλλά αφορά όλη την κοινωνία και την καθημερινότητα του πολίτη σε κάθε επίπεδο εξυπηρέτησής του. Ιδιαίτερα δε, επεσήμανε πως η τεχνολογία έρχεται να εξυπηρετήσει και να υπηρετήσει τον άνθρωπο που ζει απομακρυσμένα από το κέντρο και συγκεκριμένα τους κατοίκους των νησιών και κυρίως των μικρών νησιών.

Ευχόμενος για το Κέντρο Καινοτομίας να έχει μία εξαιρετική πορεία και ένα λαμπρό μέλλον που θα ωφελήσει όλους, υπογράμμισε πως η καινοτομία είναι ο “δρόμος”, που χτίζει το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ισχυρή συμμαχία για ναυτιλία, κοινωνία και νέους επιχειρηματίες

Θερμό καλωσόρισμα προς όλες τις πλευρές που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Aegean Neorion Innovation Center πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινίων. Ο ίδιος τόνισε πως μέσα από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματά του, έχει διαφανεί πως θα προκύψει πολλαπλό όφελος για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και τα νησιά, συγχαίροντας την ONEX, τη CISCO και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αμέσως μετά, μίλησε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος καθώς η ΠΝΑΙ συμμετέχει στο Κέντρο μέσω του αναπτυξιακού οργανισμού της, Κ2.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια και την απόφαση της ONEX να δώσει “πνοή” στα ναυπηγεία του Νεωρίου, τονίζοντας πως η χώρα με αυτόν τον τρόπο απέκτησε ξανά ισχυρό έναν κλάδο που ήταν στο DNA της, δηλαδή τη ναυπηγική οικονομία της. Αποτέλεσμα αυτής της πορείας αποτελεί κατ΄ επέκταση η δημιουργία του Κέντρου, μέσω του οποίου θα παραχθεί έργο στο κομμάτι της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προκειμένου να στηρίξει τόσο την κοινωνία, όσο όμως και την επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε,το Κέντρο θα βοηθήσει και νέους ανθρώπους με πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με τη δυναμική προσπάθεια της ONEX και στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, μίλησε ο πρόεδρος του Ομίλου, Πάνος Ξενοκώστας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εφαρμογές που θα αναπτύσσονται στο Κέντρο για το κομμάτι της ναυτιλίας, θα επιδεικνύονται και στους εφοπλιστές που φέρνουν τα πλοία τους στο Νεώριο.

Ο κ. Ξενοκώστας εξέφρασε τη χαρά του γιατί όπως είπε το παραγόμενο έργο στη ναυπηγική βιομηχανία ενώνει τις δύο χώρες, την Αμερική και την Ελλάδα, οι οποίες μοιράζονται ίδιες αξίες.

Σχετικά και με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας, πρόσθεσε δε, πως υπάρχει μία υπερκομματική στήριξη, κάτι αισιόδοξο για τη χώρα.

Μιλώντας ειδικότερα για το Aegean Neorion Innovation Center ευχαρίστησε όλους εκείνους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τη λειτουργία του, σημειώνοντας παρακάτω πως στόχος είναι οι πλοιοκτήτες να γνωρίζουν πως στη Σύρο έχουν έναν χώρο, στον οποίον μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν καινοτόμες λύσεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί ή ακόμη και νέες που θα αναπτυχθούν βάσει των αναγκών τους. Συμπλήρωσε ακόμη πως παρόμοιες προτάσεις μπορούν να σκεφθούν και να ζητήσουν οι τοπικές Αρχές και τα Νοσοκομεία, εξηγώντας πως το Κέντρο θα επικεντρωθεί στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ο πρόεδρος της ONEX δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να έχει ψηλά την εταιρική κοινωνική ευθύνη, μέσω της οποίας μπορεί να επιστρέψει τις αξίες που δημιουργεί η επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως το Κέντρο θα στηρίξει νέους επιχειρηματίες. Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως η ONEX με τις επιλογές της αποδεικνύει πως η Σύρος δεν είναι τόπος ευκαιριακής επένδυσης, αλλά “οικογένεια”.

Σε αισιόδοξο τόνο μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία, Αντώνης Τσιμπούκης που βρίσκεται από προχθές στο νησί. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας αποτελεί το δεύτερο στη χώρα, μετά από το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη εμπειρία θα βοηθήσει. Αναφέρθηκε την πολυετή συνεργασία της ONEX Technologies με τη CISCO, σημειώνοντας πως η παρουσία του Πάνου Ξενοκώστα στο κομμάτι της ναυπηγοεπισκευής, αποτελεί την αφετηρία για το “πέρασμα” νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία.

Ο κ. Τσιμπούκης μίλησε και για την προσπάθεια του περιφερειάρχη να “απλωθούν” οι ψηφιακές τεχνολογίες σε όλο το Νότιο Αιγαίο, ώστε να σημάνει πρόοδος σε όλο τον νησιωτικό χώρο. Επιχειρηματικότητα, δεξιότητες και τεχνολογική εξέλιξη βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για τη CISCO, βάσει όσων ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως εντάσσεται και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στο σχήμα ως εταίρος, αλλά πλέον και η COSMOTE. Σημειώνεται πως για τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Κέντρα μίλησε από την πλευρά της CISCO, ο Νίκος Λαμπρογιώργος. Ανάμεσα σε άλλα, επεσήμανε πως το ANIC θα είναι ανοικτό στην κοινωνία, θα προγραμματίζει συνέδρια, θα δέχεται επισκέψεις μαθητών για να γνωρίσουν την τεχνολογία, ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Ακολούθως, τη “σκυτάλη” στις ομιλίες πήρε η πρυτάνισσα, Χρυσή Βιτσιλάκη, που τόνισε πως το Πανεπιστήμιο θα είναι στην πρώτη γραμμή για το Aegean Neorion Innovation Center με την παρουσία των ερευνητικών ομάδων του, για το κομμάτι της προώθησης καινοτόμων πρακτικών επιχειρηματικότητας.

Βουλευτές και τοπικές αρχές

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι βουλευτές Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, όπως και ο Νίκος Συρμαλένιος, ενώ στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο γενικός διευθυντής της ONEX στο Νεώριο Σύρου, Βασίλης Σαββίδης.

Ακόμη, στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όπως μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, αλλά και ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός.