Κανονισμός παραχώρησης και λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων Δήμου Σερίφου, ορθή επανάληψη ως προς τα άρθρα 5,9 και 10

  • Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2023 - 12:38
  • /   Eνημέρωση: 19 Μαΐου. 2023 - 11:39
  • /   Συντάκτης: Ρένα Ρούσσου

OΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 5, 9, 10

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΙΦΟΥ

Άρθρο 5

Γενικοί Κανόνες και Απαγορεύσεις

1. Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της

χρήσης, καθορίζονται με τον παρόντα Κανονισμό ή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών του Δήμου Σερίφου, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50μ. (του κράσπεδου μη συνυπολογιζόμενου), ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο.

3. Σε περιπτώσεις υφισταμένων πεζοδρομίων πλάτους ίσου ή μικρότερου του 1,50 μ.,

δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου.

4. Σε όλο το μήκος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών επιβάλλεται πραγματικό ελεύθερο ύψος όδευσης πεζών ίσο με 2,20μ. απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, κλαδιά δέντρων, τέντες κ.λ.π.).

5. Στους πεζοδρόμους προβλέπεται ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος 3,50μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, όπως πυροσβεστικών, ασθενοφόρου, οχημάτων μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κ.λ.π, που παραμένει ακάλυπτη καθ’ όλο το μήκος και πλάτος της.

6. Απαγορεύεται η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων έμπροσθεν εισόδων όμορων κατοικιών ή καταστημάτων.

7. Εκτός από την έγκριση του Δήμου Σερίφου, στον οποίο ανήκει αποκλειστικά η αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών χρήσης κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν στο Δήμο ή έχουν παραχωρηθεί σ’ αυτόν προς εκμετάλλευση, απαιτείται και η γνωμοδότηση ή έγκριση και άλλων συναρμοδίων φορέων, σε όποιες περιπτώσεις προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, για οποιαδήποτε παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο.

8. Εντός των δημοσίων κοινοχρήστων χώρων επιτρέπονται μόνο οι κατασκευές και οι

εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην Υ.Α 52907/31.12.2009 (ΦΕΚ 2621 Β’).

Οι παραπάνω κατασκευές υλοποιούνται από το Δήμο Σερίφου ή από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η κατ’ αρχήν επέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο αποκλειστικά και μόνο για την πραγματοποίηση των απαριθμούμενων στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση και μόνο κατόπιν αδείας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Μήλου, η οποία εξυπηρετεί τη νήσο Σέριφο.

Για όσες από τις κατασκευές που επιτρέπεται να πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους (σύμφωνα με τα παραπάνω), δεν απαιτείται άδεια οικοδομής, εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις περί κατασκευών σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους της υπ’ αριθμόν 52716/2001 Υ.Α. (ΦΕΚ 1663 Β’ 13/12/2001), με θέμα «Κατασκευές και εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης», καθώς και η Εγκύκλιος 12/56990/28-3-2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Κ.Ο.Κ (Ν.2696/1999-ΦΕΚ 57 Α’ 23/03/1999), προβλέπεται ότι «οποιαδήποτε τομή ή εκσκαφή οδοστρώματος, ερείσματος, πεζοδρόμου ή πεζοδρομίου εθνικής, επαρχιακής, δημοτικής ή κοινοτικής οδού, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή έργου, που εκτελείται από επιχείρηση κοινής ωφέλειας, νομικό ή φυσικό πρόσωπο, επιτρέπεται να γίνει μόνο ύστερα από άδεια της αρμόδιας για τη συντήρηση της οδού υπηρεσίας. Στην άδεια αυτήν ορίζεται ο χρόνος μέσα στον οποίο θα ενεργείται η πλήρης αποκατάσταση της φθοράς του οδοστρώματος από την επιχείρηση ή το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου εκτελείται το έργο.(…)».

9. Σε κοινόχρηστους χώρους απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων.

10. Εντός του παραχωρούμενου κοινοχρήστου χώρου, απαγορεύονται τα μόνιμα στέγαστρα εδραζόμενα σε υποστυλώματα, καθώς και οποιουδήποτε είδους μόνιμη κατασκευή που θα αφορά σε διαχωριστικά, υαλοπίνακες, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.

Η σκίαση των χώρων θα γίνεται, είτε με την τοποθέτηση κινητού προστεγάσματος στην όψη του κτιρίου και σύμφωνα με τον περιορισμό της παραπάνω παραγράφου (9), είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να φέρουν διαφημιστικά μηνύματα ή επιγραφές. Εξαίρεση αποτελούν οι χώροι εντός των παραδοσιακών οικισμών (πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Μύλων, πλατεία Κάτω Χώρας, πλατεία Παναγιάς, πλατεία Καλλίτσου κτλ.), στους οποίους απαγορεύεται πλήρως η σκίαση. Το κινητό προστέγασμα θα τοποθετείται σε τέτοιο ύψος, ώστε το χαμηλότερο σημείο του να απέχει τουλάχιστον 2,20μ. από το έδαφος. Οι ομπρέλες θα πρέπει να είναι ξύλινες, με σκέπαστρο από καλάμι ή φύλλα φοίνικα.

11. Οι διάδρομοι που βρίσκονται εντός του χώρου όπου τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρώνται κανονικά ως κατάληψη.

12. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ψυγείων και κάδων στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους.

13. Απαγορεύεται η τοποθέτηση εμπορευμάτων, επιγραφών ή διαφημίσεων οποιουδήποτε είδους πάνω σε δέντρα, κιγκλιδώματα ή στύλους, καθώς και σε ιδιοκτησία άλλη από αυτήν που βρίσκεται η επιχείρηση, έστω κι αν ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη.

14. Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους.

15. Απαγορεύεται η κατασκευή προθηκών για την έκθεση εμπορευμάτων πέραν της οικοδομικής γραμμής ή του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου.

16. Ο ιδιώτης, στον οποίο παραχωρείται ο κοινόχρηστος χώρος, έχει την υποχρέωση και την αποκλειστική ευθύνη διατήρησης της καθαριότητάς του. Ο όρος αυτός αποτελεί και όρο της παραχώρησης.

17. Δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, ράμπες, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς κ.τ.λ.).

18. Επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης συνεχόμενου κοινόχρηστου χώρου, εφόσον δε θίγονται δικαιώματα άλλου δικαιούμενου της χρήσης του. Αν όμως οι δικαιούμενοι είναι περισσότεροι του ενός, η χρήση του συνεχόμενου αυτού χώρου παραχωρείται αναλόγως των προσόψεων των καταστημάτων αυτών, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψιν και η δυναμικότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο δυναμικότητας, τη δυναμικότητα που περιγράφει η σχετική άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

19. Επιτρέπεται η χρήση κοινοχρήστων χώρων, που δε βρίσκονται μπροστά από καταστήματα ή στην προβολή αυτών, εφόσον δεν αναιρείται εξ ολοκλήρου η ιδιότητα του κοινόχρηστου χώρου. Απαιτείται δε πάντοτε για την εκμετάλλευσή τους η διενέργεια δημοπρασίας, σύμφωνα με τις εκάστοτε διατάξεις περί όρων διενέργειας δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων.

20. Η χρήση των πλατειών, εφόσον έχει επιτραπεί η παραχώρησή τους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατίθεται σε εκμεταλλευόμενους καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, παρεμφερείς επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστήματα, που προβάλλονται (δηλαδή έχουν πρόσοψη) στις πλατείες αυτές. Σε κάθε εκμεταλλευτή τέτοιου είδους καταστήματος, παραχωρείται η χρήση ποσοστού 70% του χώρου που αντιστοιχεί στην προβολή του επί της πλατείας, το δε υπόλοιπο 30% παραχωρείται στους ίδιους εκμεταλλευτές, εφόσον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται ότι δεν παρακωλύεται ουσιωδώς η ελεύθερη χρήση του κοινόχρηστου χώρου.

Η τυχόν παρεμβολή δρόμου (δημοτικής οδού) μεταξύ των παραπάνω καταστημάτων και της πλατείας, δεν εμποδίζει την παραχώρηση σ’ αυτά κοινοχρήστου χώρου της πλατείας, εφόσον τα καταστήματα αυτά προβάλλονται στην πλατεία.

Σε περιπτώσεις που δε χρησιμοποιείται από δικαιούμενο ο κοινόχρηστος χώρος που του αναλογεί επί της πλατείας, δύναται να παραχωρηθεί από το Δήμο σε όμορα μ’ αυτό καταστήματα, ανάλογα με την πρόσοψή τους. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

21. Κάθε παράβαση των όρων παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστου χώρου συνιστά αυθαίρετη χρήση.

22. Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστου χώρου, η χρήση του θεωρείται αυθαίρετη (ΣτΕ, 768/1987, ΝοΒ 38, σελ. 739).

23. Οι παραχωρηθέντες κατά χρήση κοινόχρηστοι χώροι οριοθετούνται με χάραξη διακριτής λευκής γραμμής. Η παραποίηση της γραμμής αυτής συνιστά παράβαση όρου παραχώρησης του χώρου και αιτία ανάκλησης της σχετικής άδειας παραχώρησης.

24. Δε χορηγείται άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους, αν σε βάρος του ενδιαφερομένου υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών (άρθρο 285 του Ν.3463/2006, όπως ισχύει).

25. Δε χορηγείται άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους, αν στους συγκεκριμένους χώρους υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές.

26. Ανεξαρτήτως του χρόνου που χορηγείται η άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, δεν μπορεί η διάρκεια ισχύος της να υπερβαίνει το τέλος του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου εκδίδεται, δεν μπορεί δηλαδή να λήγει μετά την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

27. Τα τραπεζοκαθίσματα και κάθε είδος επιτρεπόμενου στοιχείου εξοπλισμού απομακρύνονται από τον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο, εφόσον τα καταστήματα στα οποία παραχωρήθηκε η χρήση του χώρου δεν το χρησιμοποιούν. Επίσης, απαγορεύεται η αποθήκευση αυτών στους κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται, καθώς η αποθήκευση θεωρείται παράβαση όρου παραχώρησης του χώρου και για το λόγο αυτό, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες αντίστοιχες κυρώσεις.

28. Το τέλος χρήσης των κοινοχρήστων χώρων οφείλεται για ολόκληρο το έτος, ανεξαρτήτως της διάρκειας χρήσης.

29. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, καταπάτηση και φθορά σε υφιστάμενα παρτέρια, δενδροδόχους και υπαίθρια καθιστικά των κοινοχρήστων χώρων. Τυχόν βελτιωτικές προτάσεις μικρών επεμβάσεων ή αποκαταστάσεων επιτρέπονται μόνο μετά από αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

30. Απαγορεύονται κάθε είδους εκδηλώσεις που θα μετέβαλλαν κατά μόνιμο τρόπο τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο των πλατειών ή που θα ρύπαιναν ή θα κατέστρεφαν το πλακόστρωτο, τους χώρους πρασίνου και τον εξοπλισμό εν γένει των πλατειών.

31. Είναι επιτρεπτή η παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για τη πραγματοποίηση τελετών έναντι αντιτίμου, το ύψος του οποίου καθορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Άρθρο 9

Διαδικασία χορήγησης άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου

1. Για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων/εμπορευμάτων.

1.1. Χορήγηση άδειας για 1η φορά.

Προκειμένου να χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων για 1η φορά μετά την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται κατ’ αρχάς με αίτησή του στο Δήμο Σερίφου, στην οποία θα αναγράφεται α) ονοματεπώνυμο ή επωνυμία της επιχείρησης, β) η διεύθυνση και το είδος της επιχείρησης, γ) η θέση, η έκταση και το είδος της αιτούμενης προς χρήση επιφάνειας κοινοχρήστου χώρου και δ) η διάρκεια της αιτούμενης παραχώρησης, προκειμένου να προσδιοριστεί η επιφάνεια κοινοχρήστου χώρου που δικαιούται να καταλάβει, βάσει του παρόντος Κανονισμού.

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού προσώπου θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από:

1. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό, στο οποίο να απεικονίζεται η ακριβής θέση του καταστήματος, το πλάτος της πρόσοψής του και ο περιβάλλων χώρος.

2. Την ισχύουσα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, στην οποία αναγράφεται ο επιτρεπόμενος αριθμός καθισμάτων στον υπαίθριο χώρο.

3. Φωτογραφίες του καταστήματος και του αιτούμενου κοινοχρήστου χώρου.

4. Αποδεικτικό έναρξης της επιχείρησης στην εφορία με τον Α.Φ.Μ της επιχείρησης.

5. Αστυνομική ταυτότητα.

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου νομικού προσώπου θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από:

1. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό, στο οποίο να απεικονίζεται η ακριβής θέση του καταστήματος, το πλάτος της πρόσοψής του και ο περιβάλλων χώρος.

2. Την ισχύουσα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, στην οποία αναγράφεται ο επιτρεπόμενος αριθμός καθισμάτων στον υπαίθριο χώρο.

3. Φωτογραφίες του καταστήματος και του αιτούμενου κοινοχρήστου χώρου.

4. Αποδεικτικό έναρξης της επιχείρησης στην εφορία με τον Α.Φ.Μ της επιχείρησης.

5. Αστυνομική ταυτότητα και προσωπικά στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου.

6. Καταστατικό της εταιρείας.

Αφού προσδιοριστεί η επιφάνεια του αιτούμενου κοινοχρήστου χώρου από το Δήμο Σερίφου, θα κοινοποιείται στην Ταμειακή Υπηρεσία. Εν συνεχεία, ο ενδιαφερόμενος θα αιτείται από το Δήμο Σερίφου τη χορήγηση δημοτικής ενημερότητας περί μη οφειλών στο Δήμο από τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές ή νόμιμη ρύθμισή τους, προκειμένου να του χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για το τρέχον έτος. Αντίγραφο του παρόντος κανονισμού συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε χορήγηση σχετικής αδείας. Επίσης, αντίγραφο του τοπογραφικού με τα λοιπά στοιχεία της άδειας, ήτοι αριθμό αυτής, ονοματεπώνυμο καταστηματάρχη και χρονική περίοδο ισχύος της άδειας, υποχρεούται να αναρτήσει ο υπεύθυνος καταστηματάρχης σε εμφανές μέρος εκτός του καταστήματός του, εντός πλαισίου.

1.2. Ανανέωση άδειας.

Για την ανανέωση Άδειας Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου, δεν απαιτείται η θεώρηση νέου τοπογραφικού σχεδιαγράμματος, αλλά θα πραγματοποιείται βάσει του ήδη υποβληθέντος κατά τη διαδικασία χορήγησης της αρχικής άδειας, εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στον περιβάλλοντα χώρο ή στο εμβαδόν του αιτούμενου χώρου.

Ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται με αίτησή του στο Δήμο Σερίφου προσκομίζοντας δημοτική ενημερότητα του Δήμου Σερίφου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές ή νόμιμη ρύθμισή τους.

1.3. Αίτημα τροποποίησης του Κανονισμού.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ζητά να του παραχωρηθεί η χρήση κοινόχρηστου χώρου, που βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν προβλέπονται παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι από τον παρόντα Κανονισμό ή αιτείται χώρο με διαφορετική θέση ή επιφάνεια απ’ αυτήν που προβλέπει ο Κανονισμός, τότε η αίτηση θα κατατίθεται στο Δήμο Σερίφου, προκειμένου να εξεταστεί ως αίτημα τροποποίησης του παρόντος Κανονισμού.

Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση θα συνοδεύεται από:

α. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό, στο οποίο να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, οι είσοδοι και τα παράθυρα των όμορων καταστημάτων ή κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού, καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου

προς κατάληψη χώρου. Σε περίπτωση που εντός ή πλησίον του αιτούμενου κοινοχρήστου χώρου υφίστανται δέντρα ή στοιχεία αστικού εξοπλισμού (κάδοι απορριμμάτων, κιγκλιδώματα, παγκάκια, στύλοι κ.τ.λ.) θα πρέπει επίσης, να απεικονίζονται στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα.

β. Τεχνική έκθεση στην οποία να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης του Κανονισμού.

γ. Τα δικαιολογητικά β, γ της παραγράφου 9.1.1.

Μετά τη λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα τροποποίησης, η Υπηρεσία του Δήμου Σερίφου ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο, κοινοποιώντας του την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εν συνεχεία, σε περίπτωση που έχει εγκριθεί το αίτημα του ενδιαφερόμενου, τότε απευθύνεται στο Δήμο Σερίφου, προσκομίζοντας δημοτική ενημερότητα περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές ή νόμιμη ρύθμισή τους, προκειμένου να του χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου, βάσει της επιφάνειας που προσδιορίστηκε με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

1.4. Προθεσμίες.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα κατατίθενται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Απριλίου κάθε έτους.

Αιτήματα παραχώρησης ή τροποποίησης κοινοχρήστων χώρων δε θα γίνονται δεκτά μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αφορούν καταστήματα των οποίων η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκδόθηκε μετά τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

2. Για τοποθέτηση οικοδομικών υλικών ή για προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.

Προκειμένου να χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου για τοποθέτηση οικοδομικών υλικών ή για προσωρινή λειτουργία εργοταξίου, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται κατ’ αρχάς με αίτησή του στο Δήμο Σερίφου, προκειμένου να προσδιοριστεί και να εγκριθεί η επιφάνεια κοινοχρήστου χώρου που δικαιούται να καταλάβει, βάσει του παρόντος Κανονισμού, έπειτα από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σε περίπτωση κατάληψης του οδοστρώματος, η άδεια χορηγείται μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σερίφου. Σε περίπτωση εκτροπής της κυκλοφορίας απαιτείται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη του τοπικού. Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινοχρήστου χώρου για τη λειτουργία εργοταξίου ή για τοποθέτηση οικοδομικών υλικών χορηγούνται με την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ, των κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων σε αυτά, καθώς και των κανονισμών που διέπουν τη χρήση του κοινοχρήστου χώρου.

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα συνοδεύεται από:

α. Την άδεια οικοδομής ή την άδεια μικρής κλίμακας, εφόσον απαιτείται.

β. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό, στο οποίο να απεικονίζεται η ακριβής θέση του προτεινόμενου προς κατάληψη κοινοχρήστου χώρου.

γ. Τα πλήρη στοιχεία του επιβλέποντος μηχανικού και του Τεχνικού Ασφαλείας που θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του εργοταξίου ή για την τοποθέτηση των οικοδομικών υλικών.

δ. Τεχνική έκθεση από μηχανικό, στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά:

• τα μέτρα σήμανσης, ασφάλειας κ.τ.λ. σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 6952/14-02-201144 (ΦΕΚ 420Β’/16-03-2011) των Υπουργών ΠΕΚΑ – Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της αποφ. ΔΙΠΑΔ/οικ/502/01-07-200345 (ΦΕΚ 946Β’/09-07-2003) του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, τα οποία υποχρεούται να τηρεί πιστά ο ενδιαφερόμενος. Η τεχνική έκθεση θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα σχέδια, όπου κρίνεται απαραίτητο.

• η χρονική διάρκεια και ο σκοπός της τοποθέτησης των οικοδομικών υλικών ή της προσωρινής δημιουργίας του εργοταξίου, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για τη χορήγηση της αδείας.

Αφού προσδιοριστεί η επιφάνεια του αιτούμενου κοινόχρηστου χώρου από το Δήμο Σερίφου, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται στο Δήμο προσκομίζοντας δημοτική ενημερότητα του Δήμου Σερίφου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές ή νόμιμη ρύθμισή τους, προκειμένου να του χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου. Στην περίπτωση πρόκλησης φθορών, μετά από σχετική έγγραφη πρόσκληση του Δήμου, καλείται ο υπαίτιος να προβεί σε αποκατάσταση του κοινοχρήστου χώρου εντός τακτικής προθεσμίας 10 ημερών και εφόσον δεν ανταποκριθεί, τότε ο Δήμος Σερίφου αποκαθιστά τον κοινόχρηστο χώρο και του βεβαιώνει το κόστος επισκευής.

3. Για προσωρινές κατασκευές.

Προκειμένου να χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για προσωρινές κατασκευές, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται με αίτησή του στο Δήμο Σερίφου, προκειμένου να προσδιοριστεί και να εγκριθεί η επιφάνεια κοινοχρήστου χώρου που δικαιούται να καταλάβει βάσει του παρόντος Κανονισμού.

Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα συνοδεύεται από:

α. Την άδεια οικοδομής ή την άδεια μικρής κλίμακας, εφόσον απαιτείται.

β. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό, στο οποίο να απεικονίζεται η ακριβής θέση του προτεινόμενου προς κατάληψη κοινοχρήστου χώρου.

γ. Τεχνική έκθεση από μηχανικό, στην οποία θα αναφέρονται αναλυτικά η χρονική διάρκεια και ο σκοπός της κατασκευής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για τη χορήγηση της αδείας.

Αφού προσδιοριστεί η επιφάνεια του αιτούμενου κοινοχρήστου χώρου από το Δήμο Σερίφου, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται στο Δήμο Σερίφου προσκομίζοντας δημοτική Ενημερότητα του Δήμου Σερίφου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές ή νόμιμη ρύθμισή τους, προκειμένου να του χορηγηθεί η Άδεια Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου.

4. Για υπαίθριο στάσιμο εμπόριο.

4.1. Χορήγηση άδειας.

Προκειμένου να χορηγηθεί η Άδεια Στάσιμου Εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται με αίτησή του στο Δήμο Σερίφου.

Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις ή επαγγελματίες αγρότες:

α. «Δε συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους».

β. Το ετήσιο συνολικό ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στη φορολογία εισοδήματος (α’ κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν.2238/1994, όπως ισχύει). Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δήμων-Κοινοτήτων) ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων.

Δικαιούχοι άδειας από το συνολικό αριθμό των αδειών που χορηγούνται κατά σειρά προτεραιότητας είναι, τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ήτοι είναι άνεργα και έχουν υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή επαγγελματίες αγρότες.

Για τη χορήγηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δε συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της

υπαίθριας δραστηριότητας του».

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο Δήμο μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Οι αποφάσεις επί των αιτήσεων εκδίδονται μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία του προηγούμενου εδαφίου.

Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος:

1. επιδεικνύει εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

2. καταθέτει πιστοποιητικό από αρμόδια Υπηρεσία, με το οποίο αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, ότι ανήκει σε μια από τις κατηγορίες προσώπων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του Ν.3377/2005, όπως ισχύει, ήτοι:

i. άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί,

ii. πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα,

iii. ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του Ν.1370/1944 (ΦΕΚ 82Α’),

iv. άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,

v. γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης.

Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες, χορηγούνται με κλήρωση, η οποία διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και έχουν προτεραιότητα, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων. Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.

Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται μόνο με την τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου αυτής, κατά το επόμενο έτος.

Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια.

Οι δικαιούχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου των περιπτώσεων (i), (iii), (iv) και (v), εξαιρούνται από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάτοχος της άδειας. Επίσης, από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης, εξαιρούνται

οι κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, των οποίων η άδεια πρόκειται να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 254/2005 (ΦΕΚ 307 Α’ 16/12/2005).

Κατά την έκδοση της σχετικής άδειας υπαίθριου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στο Δήμο Σερίφου τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 254/2005.

4.2. Ανανέωση, ανάκληση και τροποποίηση αδείας.

Οι άδειες υπαιθρίου στάσιμου εμπορίου που έχουν χορηγηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ισχύουν για μία τριετία και ανανεώνονται κάθε φορά για ίσο χρόνο, εφόσον

οι ενδιαφερόμενοι πληρούν και προσκομίσουν τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 254/2005 (ΦΕΚ 307 Α’ 16/12/2005). Η αίτηση ανανέωσης υποβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας στο Δήμο Σερίφου, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους λήξης της. Η άδεια υπαίθριου εμπορίου δεν ανανεώνεται αν ο κάτοχος αυτής δεν έχει εφαρμόσει τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του Π.Δ. 254/2005. Η άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου ανακαλείται υποχρεωτικά από το Δήμο Σερίφου, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 254/2005.

4.3. Προθεσμίες.

Για την υποβολή δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της οριστικής άδειας ορίζεται προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί των σχετικών αιτήσεων. Για την έκδοση της αδείας από το Δήμο Σερίφου ορίζεται προθεσμία επτά (7) ημερών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών. Αιτήματα τροποποίησης της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ως προς το αντικείμενο της δραστηριότητας του δικαιούχου, με αίτησή του, που υποβάλλεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην αρχή που έχει εκδώσει την άδεια αυτή.

Άρθρο 10

Αυθαίρετη χρήση-Κυρώσεις-Πρόστιμα

Αυθαίρετη χρήση θεωρείται η χρήση του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δήμου Σερίφου. Αυθαίρετη θεωρείται, επίσης, η χρήση του κοινοχρήστου χώρου κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας αδείας, που μπορεί να αφορά στο είδος της χρήσης, στη θέση ή την έκταση του παραχωρούμενου χώρου, στη διάρκεια της άδειας και γενικότερα σε οποιονδήποτε όρο καθορίζεται με τον παρόντα Κανονισμό.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινοχρήστων χώρων, των οποίων η παραχώρηση της χρήσης έχει επιτραπεί με την απόφαση της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν.1080/1980, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη, με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και πρόστιμο ύψους 400€, ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση χώρου, του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ύψους 800€.

Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το Δήμο ή τις αστυνομικές αρχές. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ’ υποτροπήν, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται μέχρι και δύο φορές και αν διαπιστωθεί για τρίτη φορά αυθαίρετη χρήση, ο Δήμος με συνεργείο του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, δυνάμενος να ζητήσει για το σκοπό αυτό τη συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής. Τα αντικείμενα καταγράφονται σε ειδική κατάσταση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου και δεν επιστρέφονται εάν δεν καταβληθεί, ειδικό πρόστιμο ύψους 200€ για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, το οποίο καθορίζεται με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν.1080/1980. Αν το ανωτέρω ειδικό πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημέρα της αφαίρεσης, τα είδη κατάσχονται και δύναται να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από το Δήμο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 199 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α’ 08/06/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων»).

Η αυθαίρετη χρήση κοινοχρήστου χώρου (η χρήση δηλαδή που πραγματοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας αδείας), εκτός από τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα, τιμωρείται και με επιβολή των ποινών του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.

Σε περίπτωση διαπίστωσης αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους, θα αφαιρείται η άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Αριθμός Φύλλου: 
6046