Oι νέοι της Κιμώλου αφηγούνται την ιστορία του τόπου

  • Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023 - 06:16

Η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μέλος της εθελοντικής ομάδας Κιμώλου “Κιμωλίστες”, Αγαθή Ρόδη, έχοντας την ιδέα της καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Κιμώλου, μέσω της αφήγησης/storytelling, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναγέννηση της παράδοσης και των ιστοριών, τον Ιανουάριο του 2022 ήρθε σε επαφή με τον Οργανισμό Traces & Dreams και την κ. Nerina Finetto και μοιράστηκε το όραμά της για το ξεκίνημα ενός προγράμματος από το νησί της Κιμώλου.

Έτσι, γεννήθηκε η από κοινού συνέργεια σε ένα πρόγραμμα που αφορά νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών με σκοπό την ανταλλαγή, την εκπαίδευση και την καταγραφή όλων των ξεχωριστών στοιχείων των μικρών νησιών υπό τον τίτλο: Islanders: Many islands – One community, που θα πραγματοποιηθεί το 2023-2024. Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση των νέων που διαμένουν σε μικρά νησιά όπως η Κίμωλος, ώστε να χρησιμοποιήσουν την αφήγηση ως εργαλείο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και καταγραφή της τοπικής κουλτούρας. “Eίναι ένα πρόγραμμα που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της αφήγησης με τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα μικρά νησιά να καταλάβουν ότι είναι η συνέχεια του τόπου τους και να αποκτήσουν επίγνωση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού της Κιμώλου και των Κυκλάδων” λέει η κ. Ρόδη.

Η πρώτη επίσημη ανταλλαγή πληροφοριών και εφαρμογής του πλάνου δράσης θα έχει ως προορισμό επίσκεψης τις Αζόρες τον Απρίλιο του 2023 και το νησί Terceira, από 2 μέλη των Κιμωλιστών. Τον Σεπτέμβριο του 2023, μέλη των Οργανισμών θα επισκεφθούν για μια εβδομάδα το νησί της Κιμώλου, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η ομάδα εργασίας των νέων της Κιμώλου μαζί με μέλη των Κιμωλιστών, θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τα αποτελέσματα του προγράμματος.

“Επιλέξαμε χώρες που έχουν μικρά νησιά ώστε να δείξουμε στους νέους ότι παρόλο που ζούμε σε διαφορετικές χώρες με άλλη κουλτούρα και νοοτροπία, υπάρχουν ωστόσο κοινά στοιχεία και θέματα τα οποία οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους, ούτως ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν την ταυτότητα των νησιών τους, γνωρίζοντας το παρελθόν και καταγράφοντάς το”, αναφέρει κλείνοντας η κα. Ροδή.

 

Ετικέτες: