Άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πάρου απαιτεί το Δημοτικό Συμβούλιο
- Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2023 - 06:18
Η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου αλλά και οι κτηριακές υποδομές του, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου για το νέο έτος. Μεταξύ άλλων στο “τραπέζι” έπεσαν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστηνα Υγείας, ένα σύγχρονο σύστημα διακομιδών, η μονάδα αιµοκάθαρσης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεφροπαθών Πάρου – Αντιπάρου και αρκετά ακόμα σημαντικά ζητήματα.
Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κωνσταντίνος Ροκονίδας, ξεκίνησε την εισήγησή του με ευθείες βολές προς την Κυβέρνηση: «Παρ’ όλη τη καθολική λαϊκή αντίδραση και τη σύσσωµη αρνητική στάση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη δηµόσια δευτεροβάθµια φροντίδα υγείας η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση - νοµοθέτηση του επαίσχυντου νοµοσχεδίου που ουσιαστικά καρατοµεί τη δηµόσια και δωρεάν περίθαλψη, θέλοντας να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ» και συνέχισε λέγοντας ότι το ζητούµενο είναι η «ευθυγράµµιση» των παροχών υγείας µε τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, ξετινάζοντας τα δηµόσια συστήµατα και παραδίδοντας τα στον ιδιωτικό τοµέα.
«Οδηγούν τους γιατρούς στο ιδιωτικό έργο»
Παράλληλα ο κ. Ροκονίδας, τόνισε ότι, «με το κυβερνητικό νοµοθέτηµα ανατρέπεται µία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Επί της ουσίας οδηγούν, όσους νοσοκοµειακούς γιατρούς µπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, µε το πρόσχηµα ότι έτσι θα έχουν καλύτερους µισθούς. Έτσι οι ασθενείς θα σπρωχτούν στον µονόδροµο της ιδιωτικής Υγείας, αφού η αναµονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού ή µία απλή απεικονιστική εξέταση, στο δηµόσιο Νοσοκοµείο διαρκεί µήνες ή και χρόνια.»
Τα δεδομένα για την Πάρο
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης παρουσίασε στην ομιλία του και κάποια δεδομένα για το νησί της Πάρου, «Παρά το διπλασιασμό σχεδόν του πληθυσμού του νησιού από το 1986, έτος λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, και τον διπλασιασµό των επισκεπτών του νησιού από την εποχή εκείνη, ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του ΚΥ Πάρου για πάρα πολλά χρόνια παραµένει σχεδόν ο ίδιος και σίγουρα χωρίς να είναι καλυµµένες οι προβλεπόµενες από αυτόν θέσεις.»
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι «δεν πρέπει µε την στάση µας και την ανοχή µας να αποδεχτούµε την υποστελέχωση και την υποβάθµιση των δικαιωµάτων µας στο αγαθό της ∆ηµόσιας ∆ωρεάν Υγείας. Τα ΚΥ πρέπει να είναι πλήρως στελεχωµένα µε όλες τις απαραίτητες ιατρικές και επιστηµονικές ειδικότητες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται µε την πρόληψη, µε επάρκεια και να καλύπτουν µε επάρκεια γεωγραφικές, δηµογραφικές, επιδηµιολογικές και συγκοινωνιακές συνθήκες».
Οι προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο
Οι προτάσεις της Λαικής Συσπέιρωσης προέρχονται όπως τόνισε ο κ. Ροκονίδας έπειτα από συζητήσεις µε πολλούς από το υγειονοµικό προσωπικό που βρίσκεται στη Πάρο, όπως με την πρόεδρο της ∆.Ε. του Κέντρου Υγείας, Μ. Κουτσονικολή και τον επιστηµονικό του διευθυντή, Γ. Τζανίδη.
Οι καταγεγραµµένες ανάγκες του Κέντρου Υγείας για να µπορεί να ανταποκριθεί στις σηµερινές συνθήκες είναι οι εξής:
• Το µικροβιολογικό δεν µπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε όσους χρειάζονται µικροβιολογικές εξετάσεις µε αποτέλεσµα όλοι να απευθύνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά για το λόγο αυτό. Η λειτουργία του µικροβιολογικού προϋποθέτει ιατρό και παρασκευαστή
• Το ακτινολογικό για να µπορεί να λειτουργεί 24/7 χρειάζεται 2 ακόµα χειριστές
• Χρειάζονται 2 παθολόγοι ή γενικοί ιατροί ώστε να µπορούν να βγαίνουν και οι εφηµερίες
• Γυναικόλογος απαραίτητα που έχει να εµφανιστεί από την συνταξιοδότηση του κ. Α. Αρκά ενώ υπάρχει µαία
• Χειρουργός
• ∆ιοικητικό προσωπικό από µόνιµους υπαλλήλους 3 άτοµα
• Γενικών καθηκόντων 3 άτοµα
Οι άμεσες διεκδικήσεις
Το πλαίσιο διεκδίκησης για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας στην Πάρο, απαιτεί:
• Κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών όπως καταγράφονται παραπάνω άµεσα µε µόνιµο προσωπικό.
• Έγκριση νέου ΟΕΥ που να ανταποκρίνεται στα σηµερινά πληθυσµιακά, επιδηµιολογικά και γεωγραφικά δεδοµένα του νησιού µας, µε συµπληρωµατικές ειδικότητες, στελεχωµένο µε το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα απαραίτητα εργαστήρια.
• Μονάδα αιµοκάθαρσης ώστε να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα των νεφροπαθών Πάρου - Αντιπάρου.
• Σύγχρονο σύστηµα διακοµιδών
∆εν µπορεί παρά να ενώνουµε επίσης τη φωνή µας µε τους µαχόµενους υγειονοµικούς και τους φορείς τους που διεκδικούν:
• Μόνιµες προσλήψεις υγειονοµικών στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.
• Αυξήσεις στους µισθούς.
• Κατάργηση των πληρωµών στην ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.
• Αύξηση της χρηµατοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισµό στην υγεία.
• Ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήµατος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.
Η κτηριακή υποδομή του Κέντρου Υγείας Πάρου
Ο κ. Ροκονίδας στο κλείσιμο της εισήγησης του μίλησε και για τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΚΥ Πάρου, «Είναι μια κτηριακή υποδοµή που δηµιουργήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια και παρά τις συνεχείς παρεµβάσεις, µετά βίας ανταποκρίνεται στις κτιριακές ανάγκες του σήµερα. Σίγουρα δεν θα µπορούσε να ανταποκριθεί αν ήταν πλήρως στελεχωµένο µε το απαραίτητο προσωπικό. Χρειάζονται χώροι που στο υπάρχον κτίριο δεν υπάρχουν. Η θέση του κτιρίου είναι ιδανική και µια λύση θα ήταν η δυνατότητα επιπλέον δόµησης στον υπάρχοντα χώρο, πράγµα κατά την άποψη µας, είναι ανέφικτο για διάφορους λόγους» και ολοκλήρωσε με την ανάγκη αιτήµατος και διεκδίκησης ώστε να δροµολογηθεί µια νέα κτιριακή υποδοµή σύµφωνα µε τις σηµερινές ανάγκες, που ο αρµόδιος φορέας, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας, να διερευνήσει τον κατάλληλο χώρο κατασκευής του και όχι να προταθεί η κατασκευή του σε οποιονδήποτε διαθέσιµο χώρο που δεν θα πληροί απαραίτητες προϋποθέσεις επισκεψιµότητας, εξυπηρέτησης κλπ.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Έπειτα από την τοποθέτηση του κ. Ροκονίδα το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε τις προτάσεις και διεκδικεί:
• Κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών άµεσα µε µόνιµο προσωπικό. Συγκεκριµένα:
• Έγκριση νέου Οργανισµού Εσωτερικής Υπηρεσίας που να ανταποκρίνεται στα σηµερινά πληθυσµιακά, επιδηµιολογικά και γεωγραφικά δεδοµένα του νησιού µας, µε συµπληρωµατικές ειδικότητες, στελεχωµένο µε το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και τα απαραίτητα εργαστήρια.
• Μονάδα αιµοκάθαρσης ώστε να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα των νεφροπαθών Πάρου - Αντιπάρου.
• Σύγχρονο σύστηµα διακοµιδών
• Να δροµολογηθεί µια νέα κτιριακή υποδοµή Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας σύµφωνα µε τις σηµερινές ανάγκες, που ο αρµόδιος φορέας, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας, να διερευνήσει τον κατάλληλο χώρο κατασκευής του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άμεση ανάγκη να διοριστούν γιατροί
1 Απρ. 2020 - 18:43 - Στελεχώνεται το Κ.Υ. Πάρου
7 Νοε. 2016 - 6:13 - Η ανεπάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας κόστισε τη ζωή σε πολίτη της Πάρου
3 Ιουν. 2015 - 12:53 - Καρκίνος μαστού: Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα
9 Νοε. 2024 - 18:37 - Φάρμακα: Παρενέργειες σε πάνω από το 5% των εισαγωγών σε νοσοκομεία
9 Νοε. 2024 - 10:34