Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Δημοτική Βιβλιοθήκης έγινε πραγματικότητα
- Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:15
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι γνωστό πως διατηρεί ένα πολύτιμο αρχείο συριανών εφημερίδων του 19ου αιώνα στο οποίο, σύντομα, θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τους χώρους της.
Η Χαρούλα Σκαβάκη , υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου Ερμούπολης, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” διευκρινίζει ότι η ψηφιοποίηση των φύλλων των εφημερίδων από τη συλλογή της βιβλιοθήκης έχει ολοκληρωθεί και αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση της επεξεργασίας του υλικού που θα κάνει δυνατή τη θεματική αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά για την ευκολότερη πρόσβαση του κοινού στην πληροφορία. “Πρόκειται για μία πολύ λεπτομερή και σχολαστική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί” εξηγεί.
Πέρα από τη διάχυση της πληροφορίας που αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της ψηφιοποίησης του αρχείου, επιτυγχάνεται και η προστασία και διαφύλαξη του πρωτότυπου υλικού, κάτι που φαίνεται να ήταν και το αρχικό ζητούμενο “Η αλήθεια είναι πως ανά διαστήματα δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες ερευνητές από όλα τα μέρη του κόσμου που κάνουν χρήση των εφημερίδων για την έρευνά τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως κάθε γύρισμα σελίδας είναι μία ρυτίδα πάνω στο χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο τις προστατεύουμε ώστε να μη γίνεται υπερβολική χρήση και καταστραφούν” εξηγεί η κα. Σκαβάκη και συμπληρώνει πως η Βιβλιοθήκη έχει έναν διττό χαρακτήρα. Εκτός από τη βασική λειτουργία της, με τον δανεισμό των βιβλίων, τις δράσεις κτλ, υπάρχει και το αρχειακό κομμάτι που δεν είναι τόσο προβεβλημένο. “Μάς δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να το προβάλλουμε και να το επικοινωνήσουμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι γεγονός άλλωστε πως η Σύρος ήταν πρωτοπόρα σε πολλούς τομείς τον 19ο αιώνα. Οι εφημερίδες αποτελούν πρωτογενείς πηγές ιστορίας, στις οποίες θα έχουν πλέον πρόσβαση όλοι. Δίνεται επίσης και σε εμάς τους Συριανούς η ευκαιρία να σκύψουμε πάνω από την ιστορία του τόπου μας, διότι πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, δίνονται πληροφορίες για την καθημερινότητα της συριανής κοινωνίας της εποχής”.
Ένα ευρύτερο και πολυσύνθετο έργο
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας του πολύτιμου αρχείου των εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916, στο πλαίσιο του έργου, που αναμένεται να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται να υλοποιηθεί:
α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. β. Η νέα ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. γ. Διαδραστικές εφαρμογές για επιφάνειες αφής. δ. Υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής. ε. Ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου. στ. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.
Στα αμέσως επόμενα βήματα, αναμένεται να στηθεί ο διαδικτυακός τρόπος προβολής του συνολικού έργου της βιβλιοθήκης καθώς επίσης και ο ηλεκτρονικός κατάλογος του υλικού. Παράλληλα θα εγκατασταθεί μία ψηφιακή διαδραστική εκπαιδευτική εφαρμογή με θέμα τη Σύρο, με τίτλο “Ξεφυλλίστε την ιστορία της Σύρου”, η οποία θα παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγούνται στην ιστορία της πόλης ξεφυλλίζοντας τα αρχεία των εφημερίδων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι σχεδιασμένη να συμπεριληφθεί αργότερα και στις εκπαιδευτικές δράσεις της βιβλιοθήκης, με κουίζ και ερωτήσεις για παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών σε μία προσπάθεια να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης τους. Τονίζεται πως η εφαρμογή θα έχει τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε να είναι χρηστική για ΑμΕΑ.
Στόχοι του έργου
Ολοκλήρωση, προβολή και διαχείριση του Αρχείου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη παρουσία της στην περιοχή των Γραμμάτων και των Τεχνών και τοπικά και διεθνώς.
Δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εκδόσεων (ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής) όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη βοήθεια προς τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αρχειακό υλικό.
Διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος από την καταστροφή, κυρίως λόγω φθοράς από τη χρήση. Το μέγεθος του αρχειακού υλικού – που είναι πολύ μεγάλο – και η παλαιότητά του, το καθιστούν λίαν ευπαθές.
Ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των χρηστών του Αρχείου που είναι η οικονομία χρόνου, η συλλογή και η επεξεργασία της πληροφορίας.
Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων προς τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Βιβλιοθήκη Σύρου έκανε άλμα προς το μέλλον
22 Νοε. 2023 - 6:19 - Αναμένεται ανάδοχος για την ψηφιοποίηση του αρχείου
20 Ιουν. 2022 - 6:13 - Επιδόματα: Από την άνοιξη οι αυξήσεις και οι κόφτες
18 Ιαν. 2025 - 13:14 - Έρχεται νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με άτοκη δανειοδότηση
18 Ιαν. 2025 - 12:50 - Σύρος: Σύλληψη 27χρονου για οδήγηση χωρίς δίπλωμα
18 Ιαν. 2025 - 12:23