Έργο πνοής ο Βιολογικός Καθαρισμός της Κέας

Λύση σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της Κέας, θα δώσει η υπογραφή σύμβασης για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού το οποίο υπέγραψε η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η νέα αυτή Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων αποτελεί για το νησί της Κέας, ένα μεγάλο στόχο που επιτυγχάνεται μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων. Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό αλλά και σύνθετο, γι’ αυτό και χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη του. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την ανάθεση της μελέτης και οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας και συνεργασίας.

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Εκφράζουμε την μεγάλη μας ευχαρίστηση για το έργο”

Η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την χρηματοδότηση που εξασφάλισε το νησί, “Υπογράψαμε την σύμβαση για τον Βιολογικό Καθαρισμό της Κέας σήμερα με τον Περιφερειάρχη και εκφράζουμε την μεγάλη μας ευχαρίστηση για το έργο αυτό, το οποίο φέτος κλείνει 20 χρόνια από την πρώτη στιγμή που αναθέσαμε την μελέτη, σε μελετητή. Μετά από 20 λοιπόν ολόκληρα χρόνια θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Χατζημάρκο για την πολύτιμη βοήθειά του, που ενέταξε το έργο για χρηματοδότηση, τώρα πλέον έχει γίνει η γνωμοδότηση και είμαστε έτοιμοι σιγά σιγά να ξεκινήσουμε. Θα μας πάρει περίπου 3 μήνες η τελική μελέτη εφαρμογής και μετά θα ξεκινήσει το έργο.”

“Είναι ένα έργο πνοής που το νησί το χρειάζεται και το έχει οραματιστεί”

Παράλληλα, η κ. Βελισσαροπούλου, μίλησε για την σπουδαίοτητα του έργου και τις αλλαγές που θα φέρει, “Είναι ένα έργο πνοής που το νησί το χρειάζεται και το έχει οραματιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 20 χρόνια και 4 δημοτικές αρχές, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο χρήσιμο είναι αυτό το έργο για το νησί μας. Εμείς σαν δημοτική αρχή αυτό που έχουμε κάνει, επειδή ξέραμε την πορεία του έργου και ότι είχε βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης, έχουμε πάει και ζητάμε ήδη από το Υπουργείο, να φτιάξουμε μία μελέτη για την επέκταση του, προς την περιοχή της Ιουλίδας αλλά και προς τον Οτζιά. Πλέον είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για εμάς” ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην καινοτομία του νέου ΒΙΟ.ΚΑ., “Ο συγκεκριμένος Βιολογικός Καθαρισμός είναι σύγχρονος, είναι κλειστού τύπου, θα σκεπαστεί με χώμα και θα υπάρχει δενδροφύτευση, οπότε δεν θα υπάρχει καμία απολύτως όχληση για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Είναι καινοτόμος συνολικά για την Ελλάδα.”

Ο τύπος του ΒΙΟ.ΚΑ.

Ο βιολογικός αυτός σταθμός σχεδιάστηκε να λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, θα είναι κλειστού τύπου, με πτερύγια τεσσάρων γραμμών. Η τεχνολογία αυτή επελέγη ώστε η εγκατάσταση να είναι ελάχιστα ορατή και ενοχλητική στο περιβάλλον. Τα απόβλητα μετά την επεξεργασία θα είναι 100 % αβλαβή. Η ικανότητά του είναι να εξυπηρετεί έως 10.000 κατοίκους με δυνατότητα μείωσης σε πρώτο στάδιο και επέκτασης στο μέλλον. Το δίκτυο έχει σχεδιαστεί να καλύψει της ανάγκες της παράκτιας περιοχής με δυνατότητα  επέκτασης. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου θα αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων των βασικότερων οικισμών του νησιού με προοπτική την επέκταση του δικτύου στην Ιουλίδα, αξιοποιώντας την εγκατάσταση του Βιολογικού σταθμού για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού.

Οι μελέτες

Απαιτήθηκαν πολλες επί μέρους τεχνικές μελέτες (γεωλογικές, τοπογραφικές, στατικές, υδραυλικές, αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές, περιβαλλοντικές κλπ.) αλλά και άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς. Το έργο χαρακτηρίστηκε  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σαν έργο προτεραιότητας και έτσι άναψε το πράσινο φως για να υποβάλει ο Δήμος υποψηφιότητα για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Νέου ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα “Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στους οικισμούς με προτεραιότητα”. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποστήριξε και την προετοιμασία του μελετητικού έργου αλλά και της υποβολής του αιτήματος μετά την προγραμματική σύμβαση που συμφωνήθηκε με τον Δήμο Κέας, βάσει της οποίας η Περιφέρεια θα καλύψει την επίβλεψη του έργου εφόσον αυτό ενταχθεί σε  χρηματοδότηση.

Οι απαραίτητες εργασίες

Συνοπτικά το έργο περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

    • Την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης οικισμού Κορησσίας καθώς και εξωτερικών δικτύων αποχέτευσης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικισμοί, Βουρκάρι, Γιαλισκάρι, και μελλοντικά οι οικισμοί Ιουλίδα και Μυλοπόταμος.

    • Την κατάργηση της υφιστάμενης μονάδας Compact Βιολογικού Καθαρισμού η οποία διαθέτει τα επεξεργασμένα λύματα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού σε σημείο πλησίον της παραλίας του Γιαλισκαρίου

    • Την κατασκευή ΕΕΛ στο παλαιό λατομείο δυτικά του λιμανιού της Κορρησίας

    • Τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων, μέσω αγωγού συνολικού μήκους 290μ, (τα πρώτα 15μ επί χερσαίου τμήματος) στη θάλασσα.