Σπουδαία ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια στη Μύκονο

Μία εξαιρετικής σημασίας ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο και αφορά στην Οδική Ασφάλεια και την εκπαίδευση των νέων πάνω σε αυτή. Στην εκδήλωση οι νέοι θα γνωρίσουν σωστούς τρόπους οδηγικής συμπεριφοράς αλλά θα μάθουν και τα στατιστικά στοιχεία για την χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Π.Α.Κ.Ο «Γεώργιος Αξιώτης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Σύγχρονη Παιδεία, προκαλεί όλους τους Μυκονιάτες και κυρίως τους νέους, να παρακολουθήσουν την ημερίδα «Οδική ασφάλεια και συμπεριφορά – Τροχαία ατυχήματα και νέοι». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, 18:00 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφαλείας, Βασιλική Μυλωνά και η Αρχιφύλακας στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου - Τροχαία Μυκόνου, Αντιγόνη Μαυρογονάτου.

Στόχος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφαλείας

Το Ινστιτούτο έχει ως στόχο την υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε Θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, την ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον, σκοπός του Ινστιτούτου και των μελών του είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε Θέματα κυκλοφοριακής αγωγός, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων συμβάντων. 

Δ. Λαζαρίδης: “Επενδύουμε στην εκπαίδευσή των νέων, γιατί είναι οι οδηγοί του αύριο”

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων - Κοινωνιολόγος, Δημήτρης Λαζαρίδης,  μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σημαντική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Μύκονο και για την ανταπόκριση του κόσμου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, “ Ο κόσμος έχει δείξει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα και μπορώ να πω και ενθουσιασμό. Ας ελπίσουμε, να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η ανταπόκριση, καθώς δεν μένουν πολλές ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και αύριο θα γίνει η ημερίδα, που είναι πάρα πολύ σημαντική, στη Μύκονο, στην οποία θα μιλήσει και η κ. Μυλωνά, η πρόεδρος του Ινστιτούτου,  η οποία και θα αναπτύξει το θέμα της Οδικής Ασφάλειας σε σχέση με τους νέους. Ευελπιστούμε ότι θα αφήσουμε πολλά οφέλη στην κοινωνία της Μυκόνου και κυρίως στα νέα παιδιά, τα οποία είναι το μέλλον, και εμείς επενδύουμε στην εκπαίδευσή τους, γιατί είναι οι οδηγοί του αύριο.”

Νέοι και οδική ασφάλεια (στατιστικά δεδομένα)

    • Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την 1η αιτία θανάτου σε ηλικίες μεταξύ 5-29 ετών. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στο δρόμο και 3 άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

    • Παρά τη σημαντική μείωση στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία 2010-2020  τα τροχαία εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα, καθώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. (9η από το τέλος) στα ποσοστά των θανάτων από τροχαία συμβάντα

    • Οι νέοι χρήστες του δρόμου, ηλικίας 15 έως 30 ετών αντιπροσωπεύουν το 25% των τροχαίων θανάτων στην Ευρώπη ενώ το 40% των θανάτων στους δρόμους της ΕΕ οφείλονται σε συγκρούσεις που εμπλέκονται ένας ή περισσότεροι νέοι οδηγοί ή αναβάτες μηχανοκίνητων δικύκλων

    • Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους εφήβων αγοριών από τροχαία στην Ευρώπη.

    • Οι συστάσεις της ΕΕ για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών κατά 50% τη δεκαετία 2021-2030, περιλαμβάνουν την προτροπή στα Κράτη Μέλη να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για θέματα οδικής ασφάλειας η οποία θα πρέπει να ξεκινά στο σχολείο ως μέρος της δια βίου μάθησης

Η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των νέων

Η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των εφήβων και αυριανών οδηγών είναι εμφανής με ζητούμενο την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και την καλλιέργεια Παιδείας οδικής συμπεριφοράς. Η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και την κινητικότητα μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής σκοπεύει προς αυτή την κατεύθυνση:

    1. Τη γνώση και κατανόηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας

    2. Την ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση

    3. Την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών όσον αφορά την ασφάλεια, τόσο την ατομική όσο και των άλλων.

    4. Την παροχή γνώσεων και πληροφοριών για την επιλογή των κατάλληλων μέσων μεταφοράς που θα προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα.

“Καν΄το Σωστά”

Το  εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής & το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καν’το Σωστά» για μαθητές Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AVENUE for Traffic Safety. Είναι βασισμένο σε επιστημονική τεκμηρίωση και βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς για εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας και προωθείται ως καλή πρακτική πανευρωπαϊκά.

Περιγραφή Προγράμματος “Καν΄το Σωστά” 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.ΑΣ. για τα παιδιά της Δ/θμιας Εκπαίδευσης έχει τίτλο «Κάν’το σωστά», έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους και υλοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ι.Ο.ΑΣ. Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με προβολή παρουσίασης με τη μέθοδο coaching & την προβολή videos ως ακολούθως:

Αρχικά, οι μαθητές με την βοήθεια του εισηγητή και της παρουσίασης ενημερώνονται και συζητούν για τα στατιστικά, τα κύρια αίτια και τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων. Ακολουθεί η θεματική ενότητα της Ασφαλούς Οδήγησης και η προβολή videos τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση. Το περιεχόμενο του προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο γνώσεων των μαθητών, ώστε να υπάρχει μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.  Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές προσεγγίζονται πολύπλευρα, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και αξιοποιούν γνώσεις. 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα τροχαία συμβάντα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 – 29 ετών στην Ελλάδα. 

Οι σημερινοί μαθητές αποτελούν τους αυριανούς οδηγούς, συνεπώς η  εκπαίδευση και η συμβολή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της στάσης ζωής τους μελλοντικά είναι ιδιαίτερα σημαντική.   

Εξοπλισμός Βιωματικής Εκπαίδευσης προγράμματος “Καν΄το Σωστά” 

    • Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου: Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής ανατροπής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης. 

    • Προσομοιωτής Πρόσκρουσης: Η συγκεκριμένη κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε χαμηλές ταχύτητες (πχ. εντός πόλης). 

    • Ζυγαριά Συσχέτισης Βάρους – Ταχύτητας: Ζυγαριά η οποία υπολογίζει τη μάζα αδράνειας του χρήστη σε διαφορετικές τιμές ταχύτητας και μεταφράζει την τιμή της σε βάρος. Εξαιρετικά σημαντικό για όσους πιστεύουν πως οι πίσω επιβάτες δε χρειάζεται να φορούν ζώνες ασφαλείας και πως τα παιδιά μπορούν να μη χρησιμοποιούν ειδικά καθίσματα.                           

    • Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης: Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ σε διαφορετικές τιμές. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.