Το νησί ενισχύεται σημαντικά σε επισκεψιμότητα από αρχές Μαρτίου μέχρι και τις 20 Μαΐου από σχολικές εκδρομές

Πρώτες αφίξεις μαθητικού τουρισμού στη Σύρο

Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά

Εδραιώνεται ως προορισμός για σχολικές εκδρομές και μαθητικό τουρισμό η Σύρος, καθώς χρόνο με τον χρόνο καταγράφει σημαντικές αφίξεις, οι οποίες έρχονται να δώσουν ζωή στο νησί και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία του, σε ένα χρονικό διάστημα που θα ήταν “νεκρό” τουριστικά, αν δεν αναπτυσσόταν η συγκεκριμένη μορφή θεματικού τουρισμού.

Ήδη από αρχές Μαρτίου, η Σύρος ξεκίνησε να “μετρά” τις πρώτες αφίξεις σχολείων από άλλες περιοχές της χώρας, για τη φετινή χρονιά, με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά να εκφράζει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των σχολικών εκδρομών στο νησί, καθώς όπως επισημαίνει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι ένας ασφαλής τόπος που μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτών των “εξορμήσεων”.

Με μοναδικό “κενό” διάστημα, τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σύρος πλέον επανέρχεται δυναμικά στις μαθητικές προσεγγίσεις, επιδιώκοντας να τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία, αλλά και να κερδίσει τις εντυπώσεις ως προορισμός.

Η μέριμνα για καλές υπηρεσίες και ποιότητα προς τα σχολεία που επιλέγουν το νησί, θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα θέματα, ώστε ο τόπος να κερδίζει συνεχώς έδαφος στον μαθητικό τουρισμό, που αποτελεί μία μεγάλη και σίγουρη δεξαμενή επισκεπτών, για τις περιόδους εκτός θερινής σεζόν.

  • Η Σύρος καταγράφει τις πρώτες αφίξεις σχολείων για φέτος. Το νησί έχει θέσει οργανωμένα στο πλάνο τουριστικής ανάπτυξης τον μαθητικό τουρισμό. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την παρουσία των πρώτων σχολείων στον τόπο, αλλά και για το πως θα κυλήσει ο μαθητικός τουρισμός στο νησί;

“Η σεζόν και στη Σύρο εκκίνησε τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Με αυτή τη λογική κινούμαστε. Ότι δηλαδή η σεζόν ξεκινά από 1η Μαρτίου και ολοκληρώνεται περί τις 30 Οκτωβρίου. Αυτές άλλωστε είναι και οι κατευθύνσεις που δίνει ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εμείς το καταγράφουμε ως τουριστική σεζόν για το νησί. Είναι ένα μεγάλο διάστημα που για εμάς, ξεκινά με τον μαθητικό τουρισμό.

Για φέτος, αναμένονται αρκετά σχολεία και πολλοί μαθητές που θα πραγματοποιήσουν τις 3ημερες και 5ημερες διακοπές τους στο νησί. Ουσιαστικά θα εκκινήσουν τη δική μας σεζόν. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι καθώς και με συγκεκριμένο επιχειρηματία που συνομίλησα τις προηγούμενες ημέρες και δραστηριοποιείται στο κομμάτι του μαθητικού τουρισμού και της μεταφοράς, μου ανέφερε πως η δική του εταιρεία έχει περί τα 10.000 άτομα. Είναι ένα στοιχείο ενθαρρυντικό αν μιλάμε για μία επιχείρηση. Επίσης, κατά το προηγούμενο διάστημα είχα επικοινωνία και με διάφορους πράκτορες που ασχολούνται με τον μαθητικό τουρισμό. Τους παρείχα τις πληροφορίες που μου ζήτησαν. Νομίζω ότι φέτος, όπως και πέρυσι, στην μετά covid εποχή έγινε η επανεκκίνηση του μαθητικού τουρισμού και πιστεύω ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά σε αυτό το κομμάτι.”.

  • Ο Δήμος και το Τμήμα Τουρισμού έχει κάνει οργανωμένες κινήσεις για την προσέλκυση μαθητικού τουρισμού αναφορικά με τη φετινή χρονιά; Ποιες είναι οι ενέργειές σας για να διατηρήσει η Σύρος αυτό το “κεκτημένο”, αλλά και να το ενισχύσει;

“Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στείλαμε υλικό και κάναμε μία παρουσίαση του νησιού σε όλες τις δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις της χώρας μας. Παρείχαμε πληροφορίες για τη Σύρο και για το τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές εδώ, καθώς οι εκδρομές είναι κατά βάση εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Οπότε, έγιναν συντονισμένες κινήσεις σε αυτό το κομμάτι. Είχαν ξεκινήσει όμως και από την περυσινή χρονιά. Δηλαδή, την περίοδο του μαθητικού τουρισμού είχα συνάντηση με όλους τους πράκτορες που ήρθαν στο νησί, συνοδεύοντας σχολικές εκδρομές και υπάρχει τακτική πια επαφή για να προωθούμε το νησί. Αυτή η επικοινωνία θα υπάρξει και φέτος.”.

  • Προκύπτει εύλογα πως ο απολογισμός και οι επιδόσεις της Σύρου στον μαθητικό τουρισμό θα αποτυπωθούν στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία σήμερα που μπορείτε να ανακοινώσετε και που λειτουργούν ενθαρρυντικά για το νησί σε αυτή την προσπάθεια;

“Δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία τώρα. Εκτός από τις επαφές που προανέφερα με επιχειρηματίες του κλάδου. Υπάρχουν αρκετοί πράκτορες και γνωστοποιούν τον αριθμό των σχολείων που “κλείνουν”. Βέβαια με ασφάλεια θα μιλήσουμε στο τέλος της σεζόν.”.

  • Υπάρχει συντονισμός στον Δήμο και ανάμεσα σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε οι επισκέψιμοι χώροι στο νησί να λειτουργούν κατά την παρουσία των μαθητών εδώ;

“Σωστά. Υπάρχει ενημέρωση και συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού σε αυτό το θέμα. Έγινε και μία συνάντηση εργασίας με συγκεκριμένο επιχειρηματία και μεριμνήσαμε ώστε όλοι οι χώροι να είναι ανοικτά τις ημέρες που τα σχολεία από άλλες περιοχές της χώρας, θα βρίσκονται στο νησί. Και φυσικά φροντίσαμε και για το Δημαρχιακό Μέγαρο με μέριμνα του αντιδημάρχου, κ. Φωτεινιά.

Νομίζω πως όλα τα “όπλα” που έχουμε σήμερα στη φαρέτρα του μαθητικού τουρισμού, θα αξιοποιηθούν καταλλήλως.”.

  • Η προσπάθεια διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης του μαθητικού τουρισμού έρχεται να ενισχύσει το νησί και την τοπική αγορά. Τι σας μεταφέρεται από ξενοδόχους και επιχειρηματίες εστίασης για τη συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού; Υπάρχει ικανοποίηση και κέρδος;

“Ο μαθητικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι τουρισμού που έχει πολύ υψηλές καταναλώσεις. Δηλαδή οι μαθητές έρχονται εδώ, έχοντας ο καθένας ένα συγκεκριμένο μπάτζετ το οποίο εξαντλείται στην μαθητική εκδρομή. Tονώνει εξαιρετικά την αγορά γιατί οι μαθητές θα επισκεφθούν και τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις εστίασης και θα δουν και τη νυχτερινή ζωή του νησιού. Οπότε, νομίζω πως όλη η εστίαση και οι καφετέριες δουλεύουν αρκετά με τις σχολικές εκδρομές. Νομίζω πως τονώνεται πριν το Πάσχα η οικονομία του νησιού, βοηθά να ανοίξουν περισσότερα μαγαζιά για το πρώτο μεγάλο τεστ της σεζόν που είναι η Πασχαλινή περίοδος και θεωρώ πως είναι κάτι στο οποίο πολύ σωστά ο Δήμος μας έχει επενδύσει. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στο να έχουμε υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις στο νησί.”.

  • Ο στόχος είναι να ενισχύεται η Σύρος σε μία περίοδο που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν ένα “νεκρό” τουριστικά διάστημα; Υπάρχουν θέματα που πρέπει να “τρέξει” η Σύρος για να εμπλουτίσει τη λίστα με όσα προσφέρει στους μαθητές που την επισκέπτονται;

“Σωστά. Και έχουν γίνει κινήσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων που έχει το νησί. Φυσικά παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις και αναφέρομαι στο Γεωμουσείο και την ψηφιακή έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη. Είναι δύο πολύ σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές που έχουμε να προσφέρουμε στους μαθητές που επισκέπτονται τη Σύρο. Κυρίως περιμένουμε το Γεωμουσείο που θα είναι κάτι μοναδικό στη χώρα. Οπότε, θεωρώ πως για την επόμενη χρονιά είναι κάτι που με εξωστρέφεια θα πρέπει να παρουσιάσουμε στην αγορά του μαθητικού τουρισμού και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προσελεύσεις.”.

  • Σύμφωνα με την εικόνα που έχετε, ο μαθητικός τουρισμός στη Σύρο, ποιο διάστημα καλύπτει;

“Ξεκινά τον Μάρτιο και θα κρατήσει μέχρι τις 20 Μαΐου με εξαίρεση φυσικά το διάστημα των δύο εβδομάδων του Πάσχα. Σε αυτό άλλωστε το χρονικό διάστημα, η Σύρος έχει τη δική τη δυναμική.”.

  • Υπάρχει πρόθεση να δημιουργήσετε μία βάση δεδομένων με στοιχεία και για τον μαθητικό τουρισμό; Είναι επιβεβλημένο να γίνονται συγκρίσεις με τα περασμένα έτη και η Σύρος να βλέπει την εξέλιξή της, όχι “τυφλά” αλλά με στοιχεία…

“Προσπαθούμε να συλλέξουμε στοιχεία από τα εισιτήρια και το Λιμεναρχείο που αποτελούν ένα σημαντικό δεδομένο και προέρχονται από ασφαλή πηγή και φυσικά μετά από επικοινωνία με συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον σχολικό τουρισμό, συλλέγουμε στοιχεία για να δημιουργήσουμε μία “ατζέντα” δεδομένων που θα είναι χρήσιμη και στο Τμήμα, αλλά και στις στοχεύσεις που έχουμε και επεξεργαζόμαστε ως τόπος και νησί, γενικότερα.”.