Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολόγιας στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

  • Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας στις 23 Μαρτίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 (ώρες 11:00-12:30) ομιλία, με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εισηγητή τον κ. Ηλία Τζαβελόπουλο, καθηγητή Φυσικής και ερευνητή, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου. Οι μαθητές θα ενημερωθούν, μέσω αναλυτικών στοιχείων, για τη χρονολογία και τη θέση του Ναυαγίου, τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν από αυτό και την επιστημονική μελέτη για τη διερεύνηση του Μηχανισμού. Κατά την ομιλία, θα δοθούν, επίσης, πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού για αστρονομικές παρατηρήσεις, για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης και για την τήρηση ημερολογίου.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αποκαλούμενος και ως πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής, χρονολογείται στο 150-100 π.Χ. περίπου, με πιθανότερο τόπο κατασκευής τη Ρόδο. Παρά το γεγονός ότι κατασκευάστηκε με την αντίληψη ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, αποτέλεσε εργαλείο που αναπαριστούσε με ακρίβεια την κίνηση των πλανητών. Οι δύο πόρτες του μηχανισμού φέρουν επιγραφές αστρονομικών και μετεωρολογικών ειδήσεων που συμβαίνουν μια φορά ετησίως. Ο μηχανισμός, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκε από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται σήμερα από 82 σωζόμενα θραύσματα.

Η συμμετοχή στην ομιλία είναι δωρεάν ενώ απαραίτητη θεωρείται η δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Παρουσίαση έργων επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας

Xθες, Τρίτη 14 Μαρτίου, ο κ. Τζαβελόπουλος παραβρέθηκε στο σχολείο Πύργου Τήνου παρουσιάζοντας στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Πύργου δύο από τα τρία μαρμάρινα έργα επιστήμης της Αρχαίας Ελλάδας που τοποθετήθηκαν στο σχολείο στις αρχές του Μαρτίου μετά από απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου. Τα έργα, τα οποία δώρισε και επιμελήθηκε ο ίδιος ο καθηγητής Φυσικής και πρώην πρόεδρος κοινότητας Πανόρμου Τήνου έχουν θέμα την αρχαία ελληνική επιστήμη και συγκεκριμένα τον Υπολογισμό των ημερών του έτους σε 365 από τον Θαλή τον Μιλήσιο περίπου το 600 π.Χ., τη Χρυσή Τομή από τον Πυθαγόρα περίπου το 550 π.Χ. και τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης με ένα μπαστούνι και ένα πηγάδι  από τον Ερατοσθένη περίπου το 240 π.Χ. Τα τρία αυτά θέματα μαζί με το Αναλημματικό Ηλιακό ρολόι που τοποθετήθηκε το 2022 στον ίδιο χώρο και το Ανεμολόγιο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την Αυλόπορτα του Δημοτικού Σχολείου και τοποθετήθηκε το 2021 αποτελούν μια ενότητα έργων  στο Δημοτικό  Σχολείο του Πύργου Τήνου. Σκοπός τους δεν είναι να κάνουν επιστήμονες τα παιδιά του Δημοτικού, αλλά να προβληματίσουν, έστω και οπτικά, μικρούς και μεγάλους και να υπογραμμίσουν την ύπαρξη της επιστήμης στην Αρχαία Ελλάδα που πρώτη στην Ιστορία δέχτηκε ότι η φύση νομοκρατείται και τοποθέτησε τα πρώτα φιλοσοφικά ερωτήματα στον ανθρώπινο πολιτισμό.