Της Μαρίας Ρώτα

Συνεχίζονται τα προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στη Σύρο

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 16 Μαρ. 2023 - 7:19
Με ιδιαίτερη φροντίδα ξεναγεί ο μικρός τους ξένους επισκέπτες στο Μουσείο.

Από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το Μουσείο στην Ερμούπολη έχει γίνει γνωστό, αγαπητό, αλλά και διάσημο, όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις και της χώρας μας, αλλά... και άλλων ξένων χωρών. Τη φετινή χρονιά γιορτάζει 30 ολόκληρα χρόνια ύπαρξής του, αλλά και άριστης δραστηριότητας των τόσων μικρών... “ξεναγών”, που πρόσφεραν στους Συριανούς, στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες την εξαιρετική και σπουδαία αρχαία ιστορία του νησιού μας. Είναι πάρα πολλά τα θαυμάσια σχόλια που έχουν αποδεχθεί οι δύο νέοι εθελοντές “εκπαιδευτικοί”, που φροντίζουν να ξεναγούν με άριστο τρόπο τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και ξένους που παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα σχόλιά τους είναι άριστα και η εργασία τους στα παιδιά θαυμάσια. Οι δύο νέοι εθελοντές εκπαιδευτικοί είναι, ο Νίκος Γουτσίκας, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πειραιά” (είχε διαπρέψει ως μικρός ξεναγός στο Μουσείο για πολλά χρόνια στο παρελθόν), και η παιδαγωγός του Καποδιστριακού με εξειδίκευση στο Μουσείο και άριστη δασκάλα για τα μικρά παιδιά αλλά... και για τους επισκέπτες. Είναι η Βιργινία Μπριλάκη. Όταν θέλησα να παρουσιαστώ μία και δύο φορές στο Μουσείο για να παρακολουθήσω τον τρόπο με τον οποίον φρόντιζαν να γνωριστούν στα παιδιά την αρχαία ιστορία του νησιού μας, ενθουσιάστηκα. Δεν είχα τίποτε άλλο να προσφέρω. Ήταν άριστοι και οι δύο. Και είναι!

Γραπτά κείμενα επισκεπτών στο Μουσείο

Πολλοί επισκέπτες του νησιού μας ενθουσιάζονται από την πανέμορφη Ερμούπολη και επισκέπτονται όχι μόνο τους θαυμάσιους εξωτερικούς χώρους, αλλά όπως έχουν μάθει και έχουν ακούσει... ζητούν να γνωρίσουν και το εσωτερικό του εντυπωσιακού χώρου του Δημαρχείου, του Θεάτρου, Ναών και άλλων πανέμορφων κτηρίων που έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν. Όσοι Έλληνες και ξένοι θέλησαν να επισκεφθούν και το Μουσείο (αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης, χάρηκαν, ενθουσιάστηκαν όχι μόνο για τα θαυμάσια αρχαία ευρήματα που είδαν, αλλά ιδιαίτερα χάρηκαν ακούγοντας την πολύ ωραία ξενάγηση της Βιργινίας Μπριλάκη. Έχουν αναλάβει, μαζί με τον Νίκο Γουτσίκα, να υποδέχονται και να ξεναγούν τους επισκέπτες που περνούν στο Μουσείο. Όπως είχαμε και στο παρελθόν άριστα σχόλια των ανθρώπων από τις ξεναγήσεις που δεχόντουσαν και από τα παιδιά που έμεναν λίγες ώρες το καλοκαίρι στο Μουσείο μαζί με την Λίζα και τη Μαρία, έτσι και τώρα οι επισκέπτες ενθουσιάζονται από τις ξεναγήσεις της Βιργινίας, που της άρεσε να είναι πάντα μέσα στο Μουσείο.

Λίγα Σχόλια επισκεπτών του Μουσείου

1. “Ήταν η πρώτη μας “απόδραση – επίσκεψη” μετά από δύο ολόκληρα χρόνια υποχρεωτικής “κλεισούρας”λόγω covid… Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν την ξενάγηση!!! Έμαθαν πράγματα και διασκέδασαν με τις δραστηριότητες που τους είχε ετοιμάσει η Κα Βιργινία! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! Τάξη Γ΄ 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Ρένα Λουίζίδου – Ειρήνη Λιάπη (έχουν αναφέρει και τα ονόματα των παιδιών).

2. Εξαιρετικός χώρος, περιεκτικός σε εκθέματα. Πολύ ωραία η ιδέα των αντιγράφων, κάνει τον Κυκλαδικό πολιτισμό προσβάσιμο σ’ όλους! Σ’ αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η ξεναγός η οποία μας έκανε μία καταπληκτική ξενάγηση, με αγάπη για τα αντικείμενά της. Ζήκα Ρωξάνη

3. Πέρασα για πέντε λεπτά και έμεινα μία ολόκληρη ώρα. Με την χειμαρρώδη και πλούσια πληροφόρηση που μας προσφέρει η Βιργινία, βγαίνουμε από το Πνευματικό Κέντρο... βλέποντας την Σύρο με νέο βλέμμα θαυμασμού! Ευχαριστώ πολύ!

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

4. Συγχαρητήρια θερμά για την προσπάθεια συντήρησης της μνήμης και της ιστορίας του τόπου. Απολαυστική και ζωντανή η ξενάγηση από την υπεύθυνη που μας παρείχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και να έρχονται στο χώρο οι νεότερες γενιές.

Κώστας Βώρος, Εκπαιδευτικός

5. Εξαιρετικό Μουσείο. Εξαιρετική η ξενάγηση. Μακάρι σ’ όλα τα νησιά μας να υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η ιστορική αναδρομή της ξεναγού για το νησί είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ!

Ευχαριστούμε πολύ: Δημήτρης – Αντωνία, Ηράκλειο Αττικής

6. η ξενάγηση από την Κυρία Μαίρη και την Κυρία Βιργινία ήταν εξαιρετική και πολύ κατατοπιστική για την ιστορία της Σύρου. Σας ευχαριστούμε για όλα αυτά τα σημαντικά που μας είπατε!!

Κοντιζά Κατερίνα

7. Πάντα ήμουν περήφανος για το νησί μου. Τώρα είμαι ακόμα περισσότερο. Ελπίζω να συνεχίσετε την ιερή προσπάθεια της μεταλαμπάδευσης της γνώσης. Πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Ρώτα.

Ασπιώτης Ανδρέας

8. Ήταν η πληρέστερη ενημέρωση περί Κυκλαδικού πολιτισμού και τέχνης. Μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Μπράβο σας!!!

Βασίλης και Λουκία Χατζηπαναγιώτου

(Ο ζωγράφος που παρουσίασε τους πίνακες με τα ειδώλια). Παρουσίασε τους πίνακες των ειδωλίων στη Σύρο το 2022

Αυτά τα ελάχιστα σχόλια που αναφέρθηκαν προέρχονται από το 2020 έως σήμερα και οφείλονται στη φροντίδα της Βιργινίας Μπριλάκη και του Νίκου Γούτσικα... που από μικρό παιδί βρισκόταν στο Μουσείο και... ξεναγούσε. Το Μουσείο είχε δημιουργηθεί το 1992 και πέρασαν από εκεί χιλιάδες παιδιά που πολλές φορές γίνονταν μικροί ξεναγοί, αλλά και διάσημοι! Ένα παλαιό σχόλιο ο Πρέσβης της Ισπανίας έγραψε όταν ξεναγήθηκε από έναν που μίλησε στη γλώσσα του την Ισπανική: “Στην επίσκεψή μου στο Μουσείο πολλά παιδιά θέλησαν να με ξεναγήσουν, αλλά... ένα από αυτά μίλησε πολύ καλά Ισπανικά και άκουσα την ιστορία του νησιού με ιδιαίτερη συγκίνηση...” Jose Cnenca. Τον ευχαρίστησε με δάκρυα και με ... δώρο! Ήταν ένα βιβλίο Ισπανικών γραμμάτων: “Δον Κιχώτης”.

 

Ετικέτες: