Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου: Κάλεσμα στη σημερινή απεργία

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023 - 08:43

Κάλεσμα στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση από τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

Η ανακοίνωση

Δύο εβδομάδες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, η κυβερνητική επιχείρηση διάχυσης - μετάθεσης των ευθυνών καλά κρατεί, τη στιγμή που ακόμα και τώρα βασικά ερωτήματα του τραγικού δυστυχήματος παραμένουν αναπάντητα ή σκόπιμα αποσιωπούνται.

Μάλιστα, η τελευταία εκδοχή του κυβερνητικού αφηγήματος αποπροσανατολισμού και αποποίησης των τεράστιων ευθυνών, μήπως και σταματήσει ο δημοκοπικός κατήφορος, εμφανίζεται στις ψευδεπίγραφες, απ'την ίδια την πραγματικότητα της γαλάζιας... αριστείας, διακηρύξεις της λογοδοσίας και της αξιολόγησης.

Μια λογοδοσία που σμπαραλιάστηκε κάτω απ'την ασυλία των τραπεζιτών κι απ'το ακαταδίωκτο των υγειονομικών επιτροπών. Μια αξιολόγηση που ισοπεδώθηκε κάτω απ'τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, απ'τις τοποθετήσεις και τους παχυλούς μισθούς των " δικών μας παιδιών", απ' τις μιντιακές λίστες, απ'τους κομματικούς φίλους, γνωστούς και κάθε είδους "σταθμάρχες"!

Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως η αξιολόγηση που επικαλούνται είναι ο μηχανισμός μετατόπισης των ευθυνών τους απ'τις αντιλαϊκές κι ανάλγητες πολιτικές που εφαρμόζουν.

Απ'τις πολιτικές της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, απ'τις πολιτικές της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, της περιστολής ατομικών, κοινωνικών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων, τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων και απαξίωσης ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Το μαγικό χέρι της αγοράς, που θα έλυνε τα προβλήματα της παιδείας με την αξιολόγηση και την εμπορευματοποίηση της υγείας, των μεταφορών, της ενέργειας, αποδείχτηκε ότι οδηγεί στη λεηλασία των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών προς όφελος των λίγων. Οι ζωές μας γι' αυτούς αξίζουν όσο ένα εισιτήριο για τρένα-σιδερένια φέρετρα.

Και τώρα που όλα αποκαλύφθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, τώρα που ο θρήνος για τις ζωές που χάθηκαν άδικα έγινε λαϊκή οργή, τώρα που οι κομματάρχες τρέχουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, τα συστημικά μίντια υλοποιούν τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές επικοινωνιακές τακτικές και οι εκλογές αναβάλλονται μέχρι να μας κάνουν να ξεχάσουμε, τώρα είναι που πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μην αναμένοντας απλά τις εκλογές, αλλά δημιουργώντας διαρκώς όλες εκείνες τις αναγκαίες αγωνιστικές προϋποθέσεις που και πριν τις κάλπες θα δημιουργήσουν όρους λαϊκής απαίτησης και δικαίωσης. Γιατί οι ανάγκες των πολλών, οι συλλογικές ελευθερίες, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να είναι πάνω απ'τα συμφέροντα των λίγων. Γιατί η αξιοπρεπής διαβίωση, η ασφάλεια στις μετακινήσεις οι ίδιες οι ζωές μας κι οι ζωές των παιδιών μας, όπως και κάθε ανθρώπινη ζωή, πρέπει και μπορεί να είναι πάνω απ'τα κέρδη, πρέπει και μπορεί να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να μη ζούμε απλά από τύχη, αλλά και για να μπορούμε βάσιμα να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο για όλους μας!

Απαιτούμε:

· Τη μη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη και την πλήρη απόδοση ευθυνών.

· Σύγχρονες δημόσιες, και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ, άμεση υλοποίηση όλων των διεκδικήσεων των συνδικάτων και φθηνά εισιτήρια, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

· Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.

· Δημόσιο κι αποτελεσματικά χρηματοδοτούμενο ΕΣΥ – όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού στα νοσοκομεία Παίδων. Ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών.

·  Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

· Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες και να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής.

· Άμεση χρονικά πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων σε όλα  σχολεία για την αντισεισμικότητα, την πυρασφάλεια και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.