“Στην απέναντι όχθη”
- Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023 - 06:15
Μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις δύσκολες, αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις μελωδίες τους, που μπόλιασαν στην ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας, παρουσιάζει σήμερα και αύριο στο θέατρο Απόλλων, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars. Η πρωταγωνίστρια του έργου “Στην απέναντι όχθη” Μίνα Χειμώνα, σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” μιλάει για όλα όσα θα δουν οι θεατές της συγκινητικής και ταυτόχρονα εμψυχωτικής αυτής παράστασης.
Η ιστορία επί σκηνής
“H παράσταση αφιερώνεται στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που πέρασαν από τη Μικρασία στην απέναντι όχθη. Πρόκειται για την αφήγηση μίας γυναίκας, η οποία 14χρονών κοριτσάκι μπαίνει σε μια βάρκα για να περάσει στην απέναντι ασφαλή όχθη, στον τόπο που έμελλε να γίνει πατρίδα της, να ριζώσει και να στήσει τη ζωή της. Η ιστορία ουσιαστικά πρόκειται για μία σύνθεση αληθινών ιστοριών και ντοκουμέντων της εποχής που αφηγούνται την πορεία αυτών των ανθρώπων από της ώρα που εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους και ήρθαν στην Ελλάδα”, αναφέρει για την υπόθεση του έργου η Μίνα Χειμώνα εξηγώντας ότι ο αφηγηματικός κορμός της παράστασης βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς και συμπληρώνεται με άρθρα εφημερίδων, δημοσιεύματα και ντοκουμέντα της εποχής που ανακάλυψαν μετά από ενδελεχή έρευνα η Μίνα Χειμώνα και η συμπρωταγωνίστρια της παράστασης, Αγγελική Κόντου, για την -όσο το δυνατόν- ακριβέστερη απόδοση των ιστορικών γεγονότων και του κλίματος της εποχής.
Οι κοινοί τόποι των ξεριζωμένων
Στο ταξίδι της ηρωίδας, σε μνήμες και εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο - που μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει - τη συντροφεύουν οι μελωδίες και τα τραγούδια της πατρίδας που άφησε πίσω, τα οποία θα ερμηνεύονται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης από δύο μουσικούς που θα βρίσκονται επί σκηνής, τον Απόστολο Μάρη και τον Δημήτρη Μαραγκό. Παράλληλα μια αφηγήτρια που παρεμβαίνει και σχολιάζει, συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης: της ιστορίας αποκατάστασης και προσαρμογής των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.
“Η παράσταση έχει μία μυρωδιά από εκείνη την εποχή και από τις ρίζες μας που διαμόρφωσαν την φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Ήθελα πολύ να την παρουσιάσουμε στη Σύρο γιατί εδώ ζουν πολλοί άνθρωποι που είναι ή έχουν συγγενείς πρώτης ή δεύτερης γενιάς και έχουν αναφορές, όπως είναι ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου. Σημασία άλλωστε έχει η κοινή καταγωγή αυτών των ανθρώπων και η κοινή διαδρομή. Ο κοινός πόνος και τα βάσανα καθώς και η κοινή προσπάθεια να τα καταφέρουν και να εγκατασταθούν σε έναν νέο τόπο”, σχολιάζει η Μίνα Χειμώνα για την επίμονη προσπάθειά της να φέρει την παράσταση στη Σύρο μετά από την αρχική αναβολή της λόγω της συμμετοχής των συντελεστών στο εθνικό πένθος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η δύναμη της ψυχής
“Είναι μία γλυκιά παράσταση που έχει και τις δύσκολες στιγμές της και τις ευχάριστες. Περιγράφει τον αγώνα που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι, με δουλειά, με συνεργασία και ομαδικότητα, κατάφεραν να προχωρήσουν, να αναπτυχθούν και να μεταγγίσουν όλον εκείνο τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους, μη έχοντας την αποδοχή αρχικά. Απέδειξαν όμως ότι είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες και ότι με αγάπη και πίστη μπορούν να τα καταφέρουν”, αναφέρει εκθειάζοντας την ψυχική δύναμη των Μικρασιατών η ηθοποιός και καταλήγει λέγοντας ότι το έργο, παρά τον πόνο μέσα από τον οποίο γράφτηκε η ιστορία της προσφυγιάς “εκφράζει μία αισιοδοξία, περιγράφοντας το πώς αυτοί οι άνθρωποι, μέσα από το τίποτα, βρήκαν τον τρόπο και τη δύναμη να ονειρεύονται, να χαμογελάνε και να τραγουδούν. Να ξαναζούν”.
Ο θεατρικός οργανισμός “Αltera Pars”
Η ομάδα συστάθηκε το 2001 με πρωτοβουλία της ηθοποιού/θεατρολόγου Μίνας Χειμώνα και του σκηνοθέτη/ ηθοποιού Πέτρου Νάκου. Σκοπός της ομάδας είναι να φωτιστεί η «άλλη πλευρά» ιδεών, εικόνων, γεγονότων, συναισθημάτων. Οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις της ομάδας, την οδήγησαν σε επιλογές έργων – δρώμενων που περικλείουν τις ιδέες και τα οράματα της ενώ εστιάζει στο κοινωνικο-πολιτικό θέατρο και θέτει προβληματισμούς. ΟΙ καλλιτέχνες που την απαρτίζουν ενδιαφέρονται για κείμενα που έχουν να κάνουν με θέματα παγκόσμια, που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν ανθρώπινα συναισθήματα ξεχασμένα, αγνοημένα ίσως από τη σύγχρονη κοινωνία. Ο αυτοσεβασμός του καλλιτέχνη και ο σεβασμός προς το κοινό είναι το εφαλτήριο για την πραγματοποίηση των στόχων της ομάδας, γι’ αυτό και επιμένει “εμμονικά” στην ποιότητα της παραγωγής και του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Στο θέατρο “Altera Pars” παρουσιάζονται κυρίως σύγχρονα, άπαιχτα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, αλλά και κλασικά κείμενα, που αντιμετωπίζονται με σύγχρονη οπτική ώστε να αφορούν τον σημερινό απαιτητικό θεατή, πάντα όμως με τον σεβασμό προς το κείμενο. Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και με δημιουργικές σκέψεις για το μέλλον, η ομάδα παίρνει θέση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και εκφράζεται με άξονα την τέχνη, που παραμένει μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και αντίστασης σε δύσκολους καιρούς.
Ταυτότητα παράστασης:
Έρευνα/Δραματουργία: Αγγελική Κοντού – Mίνα Χειμώνα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αγγελική Κοντού
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Κινησιολογική επιμέλεια: Eλβίρα Μπαρτζώκα
Κοστούμια: Βεστιάριο Frame up
Παίζουν: Mίνα Χειμώνα, Αγγελική Κοντού
Μουσικοί επί σκηνής: Απόστολος Μάρης, Δημήτρης Μαραγκός
Παραστάσεις: 21 και 22 Μαρτίου 2023, Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ
Ώρα έναρξης: 21:00
Γενική είσοδος:10ευρώ
Εισιτήρια : www.ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Έναρξη του προγράμματος των Μικρών Ξεναγών
5 Νοε. 2024 - 14:31 - Γιορτινά δρώμενα πλαισιωμένα με την παράδοση
5 Νοε. 2024 - 6:15 - Άνοιγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο
1 Νοε. 2024 - 6:15 - Δίαυλος επικοινωνίας και εξασφάλιση πρόσθετων πόρων
31 Οκτ. 2024 - 6:16 - Στόχος η ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού
31 Οκτ. 2024 - 6:15