Ένας Συριανός διεθνούς φήμης στο τιμόνι του φεστιβάλ ΑΝΩ

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε χθες η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΑΝΩ με αφορμή την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Στέφανου Τσιαλή, καθώς και του καλλιτεχνικού προγράμματος για το 2023. Ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου και ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, έκαναν έναν σύντομο απολογισμό του φεστιβάλ, από την έναρξή του έως σήμερα, και αναφέρθηκαν στους στόχους και τις προτεραιότητες για το 2023.

Εξωστρέφεια και ισχυροί δεσμοί με την κοινότητα

Πιο αναλυτικά, ο Καθολικός Επίσκοπος μίλησε για τους δύο βασικούς στόχους που είχαν οριστεί με την εμφάνιση του φεστιβάλ το 2017. “Ο πρώτος ήταν ήταν η ευρύτερη αναγνώρισή του από τους φίλους του εκκλησιαστικού οργάνου, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, και ο δεύτερος η ανάδειξη και αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Πέρυσι, το 2022, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε το φεστιβάλ με την παρουσία κοινού. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου γέμισε και πάλι ασφυκτικά και απολαύσαμε εξαιρετικές συναυλίες. Αυτό που επιδιώκουμε φέτος, όπως και κάθε χρόνο, είναι τρία σημαντικά βήματα που κάνουμε αργά και σταθερά: Το πρώτο είναι να είμαστε εξωστρεφείς, να ανοιχτούμε και να αποκτήσουμε ένα ευρωπαϊκό χαρακτήρα κάτι που έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, με τις συνεργασίες των τελευταίων ετών με την Πολωνική πρεσβεία, το Τσεχικό κέντρο Αθήνας και την πρεσβεία της Κροατίας. Το δεύτερο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν το εκκλησιαστικό όργανο και να το αγαπήσουν. Πάνω σε αυτό έγιναν δύο σημαντικά βήματα, μέσω του έργου «SONIC» που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Erasmus+ Youth, όπου έξι νέοι του νησιού 18 έως 30 ετών συμμετείχαν στα Εργαστήρια Εκκλησιαστικού Οργάνου, ενώ δεκαέξι παιδιά 10 έως 16 ετών, συμμετείχαν στα Εργαστήρια Αερόφωνου Αρμονίου, στο πλαίσιο του έργου «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω» που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, στον άξονα της «Μελέτης, Διαφύλαξης και Ανάδειξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το τρίτο σημαντικό βήμα που κάναμε είναι ότι ισχυροποιήσαμε τους δεσμούς μας με την τοπική κοινωνία. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με μεγάλη επιτυχία με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου και διοργανώσαμε μία έκθεση με θέμα «Το εκκλησιαστικό όργανο της Άνω Σύρου», που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο και στο Ζάνταρ της Κροατίας. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τον σχεδιασμό και την κατασκευή δύο πρωτότυπων τρισδιάστατων αναμνηστικών”.

Υψηλοί στόχοι με όραμα και ευαισθησία

Ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής, με τη σειρά του, επικεντρώθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει το φεστιβάλ για την επόμενη διοργάνωση, διατηρώντας την ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και βιωσιμότητα του φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, ο κ.Βεκρής ανέφερε:

“Καταρχήν συνεχίζουμε και αναπτύσσουμε τις συνεργασίες με τις πρεσβείες προκειμένου να πετύχουμε μετακλήσεις καλλιτεχνών που θα ανεβάσουν το καλλιτεχνικό επίπεδο του φεστιβάλ και θα στηρίξουν τον διεθνή του χαρακτήρα σε μία προσπάθεια διεκδίκησης μίας αναγνωρίσιμης θέσης στον χάρτη των εκκλησιαστικών οργάνου φεστιβάλ της Ευρώπης. Υποστηρίζουμε την ανάδειξη του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής αλλά και την οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας. Θέλοντας να αναπτύξουμε το κοινό του φεστιβάλ, εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζουμε τις ζωντανές μεταδόσεις όλων των συναυλιών του φεστιβάλ. Στοχεύουμε στην υποστήριξη και ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής μέσω μίας διαδικτυακής πλατφόρμας που κατασκευάστηκε από το SONIC. Συνεχίζουμε την ανάπτυξη εκμάθησης εκκλησιαστικοί οργάνου για νέους του νησιού, σχεδιάζοντας να συνεργαστούμε με όσους οργανίστες έρθουν στο φεστιβάλ, προκειμένου να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους τα παιδιά που ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στο εκκλησιαστικό όργανο. Συνεχίζουμε την ανάπτυξη των δεσμών του φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία με συνεργασίες. Επίσης, επιμένουμε στην ανάδειξη της αντικειμενικής δυσκολίας πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον καθεδρικό ναό διότι θεωρούμε άδικο το να κάνουμε εκδηλώσεις στις οποίες κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να συμμετέχουν και προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους φορείς ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή ανελκυστήρα, Στο πλαίσιο αυτό, όπως κάθε χρόνο, προετοιμάζουμε μία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σε ένα απόλυτα προσβάσιμο χώρο για ΑΜΕΑ εκτός ναού και συνεργαζόμαστε ξανά με τον Κωνσταντίνο Καταγά για τον σχεδιασμό της αφίσας”.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βεκρής και δίνοντας τον λόγο στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή για το φεστιβάλ η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον κ. Τσιαλή, “έναν άνθρωπο με τέτοια εμπειρία και τέτοιο βιογραφικό” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το φεστιβάλ δεν έχει εξαντλήσει ακόμα τις δυνατότητες του”

“Η τιμή και η χαρά είναι δική μου που μου εμπιστευτήκατε αυτό το διαμάντι”, δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Χάρη Βεκρή, καθώς και στην πρόταση του Καθολικού Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου για την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ. “Δέχθηκα αυθόρμητα, χωρίς να ξέρω τις λεπτομέρειες”, παραδέχθηκε ο κ. Τσιαλής, προσθέτοντας ότι από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι υπάρχει πολύ μεράκι και ταυτόχρονα πολλή θέληση και δύναμη πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα. Δεν αμέλησε φυσικά να αναφερθεί και στην ιδιαίτερη αγάπη του για τη Σύρο, στην οποία γεννήθηκε και με την οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς. Αναφερόμενος στους στόχους του φεστιβάλ, τόνισε πως αποτελούν και δικούς του στόχους και δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής ενός φεστιβάλ, μικρού αλλά πολύ σημαντικού.

Το συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Δευτέρα 21 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Τζιανλούκα Λιμπερτούτσι (Ιταλία), εκκλησιαστικό όργανο

 

Τετάρτη 23 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και κόρνο

(σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα)

Μίχαου Μαρκουσέβιτς (Πολωνία), εκκλησιαστικό όργανο

Μαρτίνα Ράιτμαν (Γερμανία), κόρνο

 

Παρασκευή 25 Αυγούστου, ώρα 20:00, Προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, Ερμούπολη.

Από τον Μότσαρτ στον Μορικόνε

Athens Classical Players (Ελλάδα), σύνολο εγχόρδων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

 

Σάββατο 26 Αυγούστου, ώρα 20:00, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή

(σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας)

Κάρελ Μαρτίνεκ (Τσεχία), εκκλησιαστικό όργανο

Χριστίνα Ασημακοπούλου (Ελλάδα), υψίφωνος

 

Τις συναυλίες προλογίζει ο μουσικός παραγωγός και σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος.

 

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Έκθεση Εθνικού Μουσείου της Πράγας «Διάσημοι Τσέχοι Συνθέτες»

(σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας)

Προαύλιος χώρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου

21.08.2023 έως 26.08.2023