«Πιθοίγια 2023»: Μια γιορτή για το κρασί της Σαντορίνης
- Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2023 - 06:17
Μία πολύ σημαντική εκδήλωση, που τιμά το κρασί της Σαντορίνης διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η έκθεση και η γευσιγνωσία οίνων (εσοδείας 2022) με τη συμμετοχή 14 οινοποιείων της Σαντορίνης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 από τις 12:00 μέχρι τις 19:00 στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, στην παραδοσιακή κάναβα του “Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού”. Τα «Πιθοίγια 2023» μας παραπέμπουν στην πρώτη μέρα της αρχαίας παραδοσιακής γιορτής των Ανθεστηρίων, στη μέρα «των πίθων» κατά την οποία ξεσφράγιζαν τα πήλινα αγγεία όπου φύλαγαν τον οίνο για να δοκιμάσουν την καινούργια σοδειά και να γεμίσουν τα αγγεία των αγοραστών. Η αμπελοοινική παράδοση της Σαντορίνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού. Οι επαγγελματίες και οι οινόφιλοι που θα επισκεφθούν τα ‘’Πιθοίγια 2023’’ θα έχουν τη δυνατότητα να προγευτούν τα κρασιά που θα γευτούμε το φετινό καλοκαίρι. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Ά. Κακίση: “Τα “Πιθοίγια” ξεκίνησαν από τον αγαπημένο μας, Γιώργο Χατζηγιαννάκη”
Η κα. Άρτζυ Κακίση μία εκ των ιδιοκτητών και διευθύντρια του “Συμπόσιον Κέντρου Πολιτισμού”, που θα φιλοξενήσει την σπουδαία αυτή εκδήλωση, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία αναβίωσε πέρυσι και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, αλλά και για το πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα. “Αρχικά τα “Πιθοίγια” ξεκίνησαν εξαιτίας του αγαπημένου μας, Γιώργου Χατζηγιαννάκη, που έχει φύγει από τη ζωή. Στη Σαντορίνη χρόνια τώρα, στο εστιατόριο που διεύθυνε, την “Σελήνη”, που αρχικά βρίσκοταν στα Φηρά και μετά είχε μεταφερθεί στον Πύργο, πήγαιναν τα οινοποιεία και διοργάνωναν αυτή την όμορφη εκδήλωση, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες του νησιού, οι σομελιέ που ετοιμάζουν τις λίστες των κρασιών για την επόμενη χρονιά, αλλά και οινόφιλοι, να μπορούν να γευτούν τα κρασιά της περασμένης χρονιάς. Σταμάτησε αυτό να γίνεται εξαιτίας του θανάτου του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, αλλά εμείς είχαμε μία κουβέντα με όλα τα οινοποιεία, και σκεφτήκαμε το πόσο όμορφο θα ήταν να ζήσουμε ξανά, μία τέτοια εμπειρία και να την συνεχίσουμε. Πέρσι, λοιπόν, ήταν η πρώτη χρονιά που το κάναμε, για αυτό και τονίζουμε ότι είναι η δεύτερη συνάντηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ιστορία του Κέντρου Πολιτισμού “Συμπόσιον”
Στη συνέχεια, η κ. Κακίση, αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση και με πόσο μεράκι δημιουργήθηκε, από την ίδια και τον σύζυγό της, “Το κέντρο που έχουμε δημιουργήσει, είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα παλιό οινοποιείο. Εμείς αγοράσαμε τον συγκεκριμένο χώρο και τον μετατρέψαμε σε πολιτιστικό κέντρο. Οπότε η κάναβα είναι ιδανική για να φιλοξενεί μία τέτοια εκδήλωση. Είμαστε και εμείς οινόφιλοι και στο χώρο μας υπάρχει και ένα οινοκαφενείο και προσπαθούμε με τον τρόπο μας να στηρίξουμε τα κρασιά του νησιού μας. Δύο άτομα ξεκινήσαμε αυτό το project πριν από αρκετά χρόνια, εγώ συγκεκριμένα από το 2012, και φτάσαμε στο σήμερα με μεγάλη χαρά, για μπορούμε να φιλοξενούμε τέτοιες εκδηλώσεις. Όσες δυσκολίες και αν περάσαμε είμαστε εδώ σήμερα με χαρά, ώστε να μπορούμε να αντιπροσωπεύουμε και εμείς μία σταγόνα του πολιτισμού μας μέσα στον συγκεκριμένο χώρο.”
Η ιστορία πίσω από τα “Πιθοίγια”
Με τη σειρά του μας μίλησε ο έτερος ιδιοκτήτης, Γιάννης Πανταζής, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση αλλά και στην ιστορία πίσω από τα “Πιθοίγια”, που κρύβεται πολλά χρόνια πίσω, στην Αρχαία Ελλάδα, “Η εκδήλωση στην αρχή είχε την ονομασία Βεντέμα, που σημαίνει, η συλλογή του σταφυλιού. Αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε και ο αείμνηστος Χατζηγιαννάκης, για να γίνεται η γευσιγνωσία των οίνων της προηγούμενης χρονιάς. Όταν αναλάβαμε εμείς να αναβιώσουμε την συγκεκριμένη εκδήλωση, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε “Πιθοίγια”. Τα “Πιθοίγια” ήταν αρχαία ελληνική γιορτή. Με αυτή τη γιορτή στην αρχαιότητα τιμούσαν τον Θεό Διόνυσο, και κανονικά πραγματοποιούνταν σε μία γιορτή στις αρχές Μαρτίου, και αποτελούσε ένα κομμάτι μιας πασίγνωστης αρχαίας γιορτής πού ονομάζονταν Ανθεστήρια. Τα “Πιθοίγια” αποτελούσαν την δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων, και η τρίτη ήταν, οι Χοές. Η γιορτή, λοιπόν, ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο, τον Θεό της βλάστησης και της άνοιξης. Ο Διόνυσος άλλωστε ήταν συνυφασμένος, με την αναγέννηση και τη βλαστική ικανότητα της φύσης. Στη διάρκεια της γιορτής ουσιαστικά ανασταίνονταν ο ίδιος ο Θεός από τα έγκατα της γης. Από την περίοδο που γίνεται η συγκομιδή της αμπέλου και μέχρι τα “Πιθοίγια” μεσολαβούν 9 μήνες, Άρα είχαν φτιάξει τα νούμερα άκρως συμβολικά.”
Γ. Πανταζής: “Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μεγάλο”
Στη συνέχεια ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στο κρασί της Σαντορίνης και στην ανταπόκριση που έχει έως τώρα η εκδήλωση στους λάτρεις του κρασιού, τονίζοντας πως “το ενδιαφέρον του κόσμου και η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγάλη. Έγινε πέρσι, πρώτη φορά, και πέρασαν από την εκδήλωση περίπου στα 500 άτομα. Φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερους. Στην περσινή εκδήλωση, είχαν έρθει σπουδαίοι σομελιέ, σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου και σεφ, όπως ο κύριος Λαζάρου. Στην εκδήλωση, παράλληλα, έρχονται σπουδαίοι επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι σέβονται τον σαντορινιό οίνο, και είναι ευκαιρία για τους επαγγελματίες αλλά και για τους οινόφιλους, να δοκιμάσουν τι προϊόν θα προσφέρουν, σε αυτούς τους ανθρώπους που θα έρθουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και θα θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά του τόπου μας. Ο Σαντορινιός οίνος, εξάλλου, θεωρείται από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη.”
Ποια οινοποιεία θα συμμετέχουν
Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στα ‘’Πιθοίγια 2023’’ είναι τα εξής:
● Οινοποιείο Άνυδρους
● Οινοποιείο Βασάλτης
● Οινοποιείο Βενετσάνος
● Οινοποιία Γαβαλά
● Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
● Κάναβα Καραμολέγκος - Οινοποιείο Καστέλι
● Οινοποιείο Μικρά Θήρα
● Οινοποιείο Μπουτάρη
● Κάναβα Ρούσσος
● Κτήμα Σιγάλα
● ΟΕΝΟ Π
● Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος
● Οινοποιείο Χατζηδάκη
● Κάναβα Σαντορίνη 1974
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Αγιασμός των Υδάτων
3 Ιαν. 2025 - 6:30 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16 - Σύρος: Συνταξιοδοτείται η "ψυχή" του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος
30 Δεκ. 2024 - 15:02 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Ωράριο λειτουργίας επισκέψιμων πολιτιστικών χώρων
30 Δεκ. 2024 - 14:10 - Σύρος: Cheers to the New Year στο Μουσείο κλωστοϋφαντουργίας
27 Δεκ. 2024 - 18:26