Σύρος: Συνέδριο 1.000 ατόμων με περιορισμένες υποδομές
- Τετάρτη, 3 Μαΐου, 2023 - 06:20
Το πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλης υποδομής στη Σύρο για τη φιλοξενία μεγάλων συνεδρίων που θα τόνωναν πολυεπίπεδα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και δη σε περιόδους που δεν υπάρχει επισκεψιμότητα στο νησί, έρχεται στο προσκήνιο επιτακτικά, με φόντο τη διεξαγωγή του 50ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου, τις τρέχουσες ημέρες, στο πλαίσιο του οποίου ταξιδεύουν στο νησί 1.000 άτομα.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος επιστρέφει στη Σύρο μετά από επτά χρόνια και διοργανώνει ένα μεγάλο συνέδριο για να γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής, έργου και δράσης. Η παρουσία 1.000 ατόμων που προγραμματίστηκε να συμμετάσχουν σε αυτό, έρχεται να ρίξει φως στις περιορισμένες υποδομές του νησιού, για την ανάπτυξη των οποίων θα πρέπει να γίνουν συστηματικά βήματα.
Η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του Ομίλου ZITA, Ζαχαρία Καπλανίδη, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία του από τη συνεργασία του με το νησί, προκειμένου να κυλήσει ομαλά το συνέδριο.
Ειδικότερα, ο ίδιος επισημαίνει πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων στερείται σήμερα ενός συνεδριακού κέντρου, αν και η γεωγραφική θέση της και η φυσιογνωμία του τόπου, λειτουργούν ευνοϊκά για τη συστηματική ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Επίσης, αναφέρεται στους χώρους που θα αξιοποιηθούν στην Ερμούπολη - παράλληλα - για την ομαλή έκβαση του Νοσηλευτικού Συνεδρίου, ενώ μιλά ακόμη για τη συνεργασία του με τους επιχειρηματίες για τη διαμονή 1.000 ατόμων σε 18 ξενοδοχεία και 700 δωμάτια.
Ακόμη, τοποθετείται για τη συνεργασία του με τις τοπικές Αρχές, επισημαίνοντας πως από την πλευρά τους, χρήσιμο θα ήταν να λειτουργούν με ευελιξία, ενώ δηλώνει διαθέσιμος για να στηρίξει με τη γνώση και την εμπειρία του, το νησί.
Ο ίδιος ως ένας από τους αρχαιότερους διοργανωτές συνεδρίων στη χώρα – καθώς ο Όμιλος ZITA υφίσταται από το 1982 -, καταθέτει την οπτική του συνολικά για το νησί, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως αυτό, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αναπτύξει τον συνεδριακό τουρισμό.
Με φόντο τα παραπάνω, το βλέμμα αλλά και οι ελπίδες όλων στρέφονται στον πολυχώρο – συνεδριακό κέντρο που προετοιμάζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το νησί.
-
Το συνέδριο επιστρέφει στη Σύρο μετά από επτά χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι για το νησί της Σύρου αυτό ως γεγονός και ποια είναι η άποψή σας για τις υποδομές του τόπου;
“Το έχω τονίσει στους επαγγελματίες στη Σύρο - ξενοδόχους, εστιάτορες και άλλους -, πόσο σημαντικό είναι το νησί να αναπτύξει συνεδριακό τουρισμό. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε κάποιες υποδομές. Το θέμα του συνεδριακού χώρου, που είναι η βασικότερη υποδομή όπως αντιλαμβάνεστε κατά κάποιο τρόπο το λύνουμε, αξιοποιώντας τέσσερις χώρους. Το συνέδριο είναι αρκετά μεγάλο και στη Σύρο θα συγκεντρωθούν περίπου 1.000 άτομα. Είναι σημαντικό για την οικονομία του νησιού στην αρχή της σεζόν. Θα έρθουν 1.000 άτομα για τέσσερις ημέρες και θα ξοδέψουν αρκετά χρήματα στο νησί. Αντιλαμβάνεστε πως ο συνεδριακός τουρισμός είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και για τη Σύρο. Πρέπει το νησί να σκύψει πάνω σε αυτό το πεδίο γιατί κυρίως τονώνει τα άκρα μίας τουριστικής περιόδου, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο.”.
-
Ποιοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο; Αρχικά είχε γνωστοποιηθεί το θέατρο “Απόλλων”, το οποίο δεν μπορεί να χωρέσει 1.000 άτομα.
“Το θέατρο θα είναι η βασική μας αίθουσα. Από εκεί και μετά όμως, χρησιμοποιούμε άλλους τρεις χώρους γιατί το συνέδριό μας θα “σπάσει” αναγκαστικά σε τέσσερα τμήματα. Οπότε χρησιμοποιούμε και το Πνευματικό Κέντρο, την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Όλα αυτά μαζί, μας δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουμε περίπου 1.000 άτομα.
Βεβαίως το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο να έχει αυτή τη δυναμική και τη δυνατότητα. Το θετικό είναι ότι και οι τέσσερις χώροι βρίσκονται ο ένας πολύ κοντά στον άλλον. Οι σύνεδροι δεν χρειάζονται αρκετή ώρα ώστε να μετακινηθούν από τη μία αίθουσα στην άλλη.”.
-
Όσον αφορά τη διαμονή, τι συναντήσατε κατά τη διάρκεια των ενεργειών σας για να “κλειστούν” καταλύματα; Ποια είναι η εικόνα που εισπράξατε;
“Όπως αντιλαμβάνεστε, για 1.000 άτομα έχουμε περίπου 700 δωμάτια. Οι σύνεδροι ως επί το πλείστον πηγαίνουν σε μονόκλινα δωμάτια και όχι σε δίκλινα. Αυτό ως δεδομένο μας οδήγησε και μας ανάγκασε να πάμε διάσπαρτα σε όλο σχεδόν το νησί. Έχουμε κλείσει συνολικά 18 ξενοδοχεία και κάποια από αυτά βρίσκονται σε απόσταση περίπου 8-9 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη. Δεν είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό αυτό ως θέμα οργάνωσης ενός συνεδρίου. Ευτυχώς η απόσταση δεν είναι μεγάλη και την καλύπτουμε με λεωφορεία.”.
-
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι απαιτητικό κοινό; Σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, το νησί πώς οφείλει να ανταποκριθεί;
“Ναι. Είναι απαιτητικό. Μολονότι μιλάμε για νοσηλευτικό συνέδριο, το 70% των συνέδρων είναι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών. Μιλάμε για καθηγητές Σχολών, ακαδημαϊκούς, πτυχιούχους, ανθρώπους με μεταπτυχιακές σπουδές. Και βεβαίως και τα υπόλοιπα συνέδρια, είτε είναι ιατρικά, είτε μη, προσελκύουν πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Μερικές φορές και νομπελίστες. Εμείς έχουμε ένα ακόμη συνέδριο στα Ιωάννινα και θα έχουμε δύο νομπελίστες της Χημείας. Οπότε ναι, οι συμμετέχοντες των συνεδρίων είναι απαιτητικό κοινό. Χρειάζεται να προσέξουν όλοι οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες γιατί δεν είναι σχολική εκδρομή. Είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να φύγουν με πολύ θετικές εντυπώσεις από το νησί. Αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση κι άλλων συνεδρίων στο εγγύς μέλλον.”.
-
Η επιλογή της Σύρου ως τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, πώς οριστικοποιήθηκε από εσάς, παρά το γεγονός πως συναντάτε περιορισμούς;
“Είναι πολιτική και στρατηγική του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών Ελλάδος να πηγαίνουν σε μικρότερες περιοχές, παρά τις δυσκολίες τις οργανωτικές που αντιμετωπίζουμε, προκειμένου να υποστηρίζουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή αυτό το μέγεθος το εξυπηρετούν πολύ καλά τέσσερις περιοχές της Ελλάδος, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος και η Κρήτη. Ενδεχομένως και η Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα. Αλλά η πολιτική, στρατηγική για κοινωνικούς λόγους είναι αυτή που ανέφερα. Έχουμε πάει και στην Τήνο και στη Μήλο και στην Πάρο. Πηγαίνουμε σε μικρές κοινωνίες και περιοχές και περνάμε το μήνυμα της αλληλεγγύης και όχι μόνον. Υποστηρίζουμε και οικονομικά έναν τόπο. Θα δείτε πως αυτές τις ημέρες οι επιχειρήσεις θα δουν πολύ κόσμο.”.
-
Προκειμένου να σχεδιάσετε το συνέδριο στη Σύρο είχατε επαφή με τις τοπικές Αρχές; Πώς βρήκατε τη συνεργασία μαζί τους; Ήταν ικανοποιητική;
“Είναι ικανοποιητική, βέβαια θα θέλαμε λίγο μεγαλύτερη ευελιξία. Δηλαδή, σήμερα (σ.σ. χθες) δεν μας έδωσαν τον χώρο του θεάτρου για να δουλέψουμε καθώς πρέπει να γεμίσουμε 1.000 τσάντες για το συνέδριο. Συνεργάτες μου βρίσκονται στο νησί σας και χρειάζονται χώρους για να μπορέσουν να δουλέψουν όσον αφορά τα logistics του συνεδρίου που είναι πάρα πολλά. Θα έλεγα είναι ικανοποιητική, αλλά λίγο περισσότερη ευελιξία θα βοηθούσε. Πρέπει να καταλάβουν οι Δημοτικές Αρχές πως είναι προς το συμφέρον όλων σας το νησί, να προσελκύει τέτοιου επιπέδου τουρισμό. Έτσι αναβαθμίζεται όλη η ποιότητα της τουριστικής βιομηχανίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οπότε χρειάζεται περισσότερη ευελιξία.
Ο συνεδριακός τουρισμός έχει 200 διαφορετικά logistics. Δηλαδή 200 διαφορετικές υπηρεσίες. Είναι μία τεράστια διοργάνωση και δεν έχει να κάνει με μία απλή διαμονή και ένα απλό γεύμα. Εμπλέκονται περίπου 50 επαγγέλματα στη διοργάνωση ενός σημαντικού συνεδρίου.”.
-
Ολοκληρώνοντας, θεωρείτε πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αν δουλέψει συστηματικά έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον συνεδριακό τουρισμό;
“Η Σύρος είναι ένα από τα ελκυστικά νησιά γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα με το πλοίο και με το αεροπλάνο. Κατά συνέπεια, έχει τα φόντα για να αναπτύξει συνεδριακό τουρισμό. Μίλησα με τους επαγγελματίες και τους είπα πως είμαι στη διάθεσή τους ώστε να επισκεφθώ το νησί και να κάνουμε μία συνάντηση όλοι οι φορείς. Κι αυτό, με στόχο να πούμε τα αναγκαία πράγματα ώστε η Σύρος να προχωρήσει στον συνεδριακό τουρισμό. Χρειάζονται και υποδομές και κατάλληλο marketing. Η Σύρος για τον συνεδριακό τουρισμό θα μπορούσε να θέσει πολύ υψηλά τον στόχο της. Είμαι στη διάθεση του νησιού ώστε να συνεργαστώ αφιλοκερδώς με τους επαγγελματίες για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το νησί”.
Π. Κουταβάς: Χωρίς υποδομές, δύσκολο το οργανωμένο “άνοιγμα” σε αυτή την αγορά
Αναφορικά με το όφελος που θα προέκυπτε για τη Σύρο από τον προγραμματισμό συνεδρίων σε περιόδους που σήμερα είναι κενές από επισκεψιμότητα, μίλησε στην εφημερίδα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς.
“Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι και ο συνεδριακός τουρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικές για το νησί, διότι βοηθούν στην επέκταση της τουριστικής σεζόν. Σε περιόδους που δεν έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, τονώνουν την αγορά και βοηθούν στο να διατηρούνται ανοικτές οι επιχειρήσεις περισσότερο χρονικό διάστημα. Οπότε θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να επενδύουμε σε τέτοιες μορφές τουρισμού”, σχολίασε χαρακτηριστικά, θίγοντας παρακάτω το θέμα της έλλειψης υποδομών μέχρι σήμερα.
“Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πως στο νησί μας δεν έχουμε τις υποδομές εκείνες που μπορούν να στηρίξουν τον συνεδριακό τουρισμό, σε ένα εύρος το οποίο θα θέλαμε και εμείς, έτσι ώστε να κάνουμε περισσότερα “ανοίγματα” στη συγκεκριμένη αγορά.
Τα ξενοδοχεία που διαθέτει το νησί σε μεγάλο βαθμό είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν έχουν αυτές τις μεγάλες αίθουσες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος έχει αρκετά κτήρια μεγάλα σε μέγεθος αλλά τα έχει παραχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο, καθώς αυτό αντιμετωπίζει σοβαρό κτηριακό πρόβλημα. Σήμερα, ούτε ο Δήμος έχει κάποιον δικό του χώρο που να μπορούσε να παραχωρήσει, ούτως ώστε να στηθεί κάτι τέτοιο”.
Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως οι ελπίδες στρέφονται στον πολυχώρο που μεριμνά να κατασκευάσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. “Οπότε με μεγάλη αγωνία αναμένουμε το κτήριο που έχει προαναγγείλει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη Σύρο, το λεγόμενο συνεδριακό κέντρο, τον πολυχώρο. Ευελπιστούμε να κατασκευαστεί γρήγορα, αν και γνωρίζουμε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες και η δρομολόγηση ενός δημόσιου έργου θέλει περισσότερο χρόνο, από εκείνον που απαιτεί μία ιδιωτική δουλειά”.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτό το κτήριο, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για να προωθήσουμε στον συνεδριακό τουρισμό, όσο θα έπρεπε και θα άξιζε στο νησί. Ελπίζουμε να γίνει μελλοντικά”.
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Προωθεί τον πολυχώρο – συνεδριακό κέντρο στη Σύρο
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η προμελέτη για τον πολυχώρο είναι έτοιμη και την έχει στη διάθεση της η Περιφερειακή Αρχή και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης. Η εν λόγω προμελέτη κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για έλεγχο ώστε να πάρει όρους δόμησης και έλαβε και τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Η υπόθεση έχει προχωρήσει και η οριστική μελέτη θα “κλείσει” το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο έργο στην περιοχή του Μάννα, στον πολυχώρο θα υπάρχει μία μεγάλη συνεδριακή αίθουσα για 650 άτομα, μία μικρότερη αίθουσα που θα συνδέεται με την πρώτη, χωρητικότητας 150 συνέδρων επιπλέον, ενώ συνολικά με τον αθλητικό χώρο, θα δίδεται η δυνατότητα πραγματοποίησης συνεδρίων μέχρι και για 2.500 άτομα. Οι συνεδριακές αίθουσες θα διαθέτουν τον σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτεί η διεξαγωγή ενός συνεδρίου.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας θέλει να γίνονται ήδη ενέργειες για την αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του πολυχώρου. Πρόκειται για ένα έργο που θα απαιτήσει περίπου 20 εκατ. ευρώ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Δωρεά ιατρικού ορθοπεδικού εξοπλισμού στην Κοινωνική Υπηρεσία από τον Φίλιππο Φόρτωμα
7 Ιαν. 2025 - 18:40 - Σύρος: Κλειστό λόγω εργασιών το ΚΕΠ στα Τάλαντα
7 Ιαν. 2025 - 15:02 - ΔΕΥΑΣ: Διακοπή νερού την Τετάρτη στην Άνω Σύρο
7 Ιαν. 2025 - 14:31 - Σύρος: Ο Γιώργος Λεονταρίτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου
7 Ιαν. 2025 - 13:47 - “Εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για προσλήψεις”
7 Ιαν. 2025 - 6:19