Διαμαρτυρία ενός στον πληθυντικό
- Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2013 - 06:10
Τον έντονο προβληματισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φορέων του νησιού καθώς και περιοίκων του κτιρίου που λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Σχολή της Σύρου, έχει προκαλέσει η επιστολή αγνώστου που βάλλει κατά των φοιτητών, “υπογράφοντας” ο ίδιος ως “κάτοικοι της Μεταμόρφωσης”, ζητώντας την παρέμβαση αρμοδίων για να λάβει “τέλος το μαρτύριό τους”.
Ο συντάξας που απέστειλε το ίδιο γράμμα μέσω Ταχυδρομείου προς την εφημερίδα, τον Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, την Πανεπιστημιακή Σχολή, την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών υποστηρίζει ότι ενέργειες του φοιτητικού κόσμου “προσβάλλουν την ιστορικότητα του κτιρίου” καταγγέλλοντας ότι προκαλούνται ζημιές από τα πάρτυ που γίνονται και τα συνθήματα που γράφονται σε τοίχους, αιτούμενος – κρύβοντας ωστόσο την ταυτότητά του – τη συμμόρφωση των φοιτητών.
Η “Κοινή Γνώμη” ερεύνησε το θέμα συνομιλώντας με κατοίκους πέριξ του κτιρίου, οι οποίοι αποκαλύπτουν τον “πονηρό” χαρακτήρα της επιστολής, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι “δεν έχουν γνώση του γράμματος” ενώ επί του περιεχομένου παραχώρησαν τις θέσεις τους ακόμη ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Σωτήρης Πατρώνης και ο Γιάννης Δαρζέντας.
Κρύβει... το “δίκιο” του
Στο περιεχόμενο της επιστολής, η οποία ξεκινά με τη φράση “Είμαστε κάτοικοι της περιοχής Μεταμορφώσεως και απευθυνόμαστε σε εσάς ύστερα από υπομονή πολλών ετών, η οποία εξαντλήθηκε και με την ψυχική μας υγεία υπό αμφιβολία”, ο συντάξας μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι “το Πανεπιστήμιο στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο”, γεγονός που “μία μερίδα φοιτητών δε σέβεται” αφού “δεν κατανοεί την αποστολή της”. Απαριθμώντας μάλιστα όσα τον ενοχλούν, προσθέτει ότι “έχουν καταντήσει τους τοίχους”, “σημείο αναφοράς “ιδεών” και ιδεολογικών μηνυμάτων”, συμπληρώνοντας ότι λαμβάνουν χώρα πάρτυ, τα οποία όπως ο ίδιος γράφει “αμέτρητες φορές μας έχουν ξενυχτήσει” προκαλώντας τον “θυμό μας”. Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για εκκλήσεις προς την Αστυνομία, η οποία “δήλωνε ανήμπορη να παρέμβει λόγω του περιβόητου ασύλου”. Ο διαμαρτυρόμενος, διατυπώνει στη συνέχεια το ερώτημα προς τους παραλήπτες της επιστολής, “αν γνωρίζουν ότι στο χώρο του πανεπιστημίου λειτουργεί μπαρ”, κλείνοντας την επιστολή του, μιλώντας σε πρώτο πληθυντικό αριθμό ξανά και ισχυριζόμενος ότι “όλοι φοβόμαστε να αναφέρουμε κάτι γιατί πιθανόν να μας κάνουν ζημιά στα σπίτια μας και όχι μόνο”, υποστηρίζοντας ευθέως ότι “όσες φορές προσπαθήσαμε να μιλήσουμε σε κάποιον φοιτητή αντιμετωπίσαμε ύβρεις και προπηλακισμούς” και ζητώντας από τον Εισαγγελέα “αν και είναι ανώνυμη η επιστολή μας”, να “τελειώσει το μαρτύριό μας” βάζει τελεία στην επιστολή του.
Δεν συνυπέγραψαν
Η “Κοινή Γνώμη” επισκέφθηκε την περιοχή και συνομίλησε με κάποιους κατοίκους, ζητώντας τους να δηλώσουν αν είναι γνώστες της επιστολής που έχει αποσταλεί σε πλήθος φορέων. Οι περίοικοι, δήλωσαν κατηγορηματικά πως δεν είχαν γνώση του επίμαχου γράμματος, υποστηρίζοντας κυρίως πως οι φοιτητές εύλογα έχουν έντονη δραστηριότητα, επισημαίνοντας μονάχα πως το ζητούμενό τους είναι να μην πραγματοποιούν “ολονύχτια πάρτυ καθημερινά”. “Σίγουρα θέλουν να διασκεδάσουν οι φοιτητές αλλά ας αναζητήσουν νέο χώρο”, τόνισε μία περίοικος, στα λεγόμενα της οποίας μία ακόμη κάτοικος της περιοχής συμπλήρωσε, “Είναι ευγενικά παιδιά και κάποιες φορές καθαρίζουν το χώρο. Μοναδικό πρόβλημα είναι πως ακούγεται η μουσική. Τα παιδιά δε μας ενοχλούν αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν και ηλικιωμένοι. Πάντως για το γράμμα δεν μας ρώτησε κανείς. Παλαιότερα γνωρίζω πως είχε αποσταλεί έγγραφο στον Εισαγγελέα όμως όχι τώρα”.
Περίοικος που κατοικεί από την επάνω πλευρά του κτιρίου που φιλοξενεί το Πανεπιστημιακό Τμήμα, δήλωσε παντελή άγνοια για το εν λόγω γράμμα, όπως αντιστοίχως και ένας ακόμη που κατοικεί απέναντι από το ιστορικό κτίριο. “Δεν έχω ιδέα για την επιστολή. Προσωπικά δεν με ενοχλούν οι φοιτητές, αλλά γνωρίζω ότι κάποιοι γείτονες που έρχονται κάθε καλοκαίρι έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους και περισσότερο για το γεγονός ότι κάνουν σκέιτμπορντ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως “Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο γιατί δεν ρωτήθηκα για το γράμμα”.
“Να κάνουμε αυτοκριτική”
Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Πατρώνης απάντησε αναλυτικά σε όσα καταλογίζονται στους φοιτητές, υποστηρίζοντας πρωτίστως πως σχετικά με το ανυπόγραφο της υπόθεσης, “μακάρι οι κάτοικοι να αξιολογήσουν την εν λόγω ενέργεια” αφού φαίνεται ότι “χρησιμοποιούνται”. Δήλωσε ωστόσο πως, πράγματι γίνονται πάρτυ, ζήτημα για το οποίο θα πρέπει “να κάνει την αυτοκριτική της η φοιτητική κοινότητα”, αφού ξεκαθάρισε ότι πρόθεση των φοιτητών είναι να συνυπάρξουν αρμονικά με την τοπική κοινωνία του νησιού. “Αποστολή μας στο νησί είναι να επηρεάσουμε θετικά και να αφήσουμε παρακαταθήκη όσα διδαχθήκαμε”, δήλωσε, εξηγώντας ότι ως φοιτητές επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανό το διάλογο ανάμεσα στους ίδιους και τους κατοίκους ως απαραίτητη προϋπόθεση συνύπαρξης. Καταλήγοντας, τονίζει ότι “κινούμαστε με γνώμονα την ισορροπία σε ό,τι κι αν πράττουμε”, κατανοώντας ότι “βρισκόμαστε καθημερινά σε μία περιοχή “φιλέτο”” που χρήζει σεβασμού. Τέλος, ο ίδιος, εξηγεί ότι γίνεται σταδιακά κατανοητό πως “η Σύρος αλλάζει και κομμάτι του παρόντος αλλά και του μέλλοντός της αποτελεί και το Πανεπιστημιακό Τμήμα”.
Διατήρηση ισορροπίας
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο πρόεδρος της Σχολής Γιάννης Δαρζέντας, τόνισε αρχικά πως “Αυτή τη στιγμή γίνονται πολλά πάρτυ, για τα οποία ο φοιτητικός Σύλλογος δεν παίρνει άδεια όπως απαιτείται από τις Αρχές που εν τέλει αναλαμβάνουν τις ευθύνες”, προσθέτοντας ότι, “ο συγκεκριμένος χώρος, δεν ανήκει μόνο στους φοιτητές αλλά γενικά σε όλους που δημοκρατικά βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο”. Επισημαίνει δε, ότι κρίνεται αναγκαίο να λαμβάνουν άδεια και κατά τις ημέρες που γίνεται ένα πάρτυ και οι ίδιοι να προστατεύουν το χώρο τους από πιθανούς βανδαλισμούς και ζημιές, που ενδεχομένως σύμφωνα με όσα τόνισε, “να προέρχονται από άτομα εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας”.
Ο πρόεδρος, εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη διατήρησης μίας ισορροπίας ανάμεσα στους φοιτητές και τους περιοίκους, εκφράζοντας την ανάγκη εξεύρεσης χώρου ώστε να φιλοξενούνται οι πλούσιες πολιτιστικές και όχι μόνο δραστηριότητες που αναπτύσσουν. Τέλος, σημείωσε ότι, “πρέπει να υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός και ευγένεια μεταξύ τους”.
“Δεν συνιστά έγγραφο”
“Για το δήμο αυτό το χαρτί δεν συνιστά έγγραφο εφόσον δεν υπάρχει υπογραφή. Ο δήμος επιλαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει έγγραφο με τη νομική έννοια του όρου”, δήλωσε ο Γιάννης Δεκαβάλλας, λέγοντας μόνον πως “Χρειάζεται να υπάρχει συγκαταβατικότητα, συνεννόηση αλλά και κατανόηση ανάμεσα στις πλευρές, στους περιοίκους και στους φοιτητές ώστε να λυθεί – αν υπάρχει - το εκάστοτε πρόβλημα”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δωρεάν η πρώτη ώρα στάθμευσης για τόνωση της αγοράς
24 Δεκ. 2024 - 6:14 - Η ανταπόκριση των Συριανών χτυπάει… κόκκινο
23 Δεκ. 2024 - 6:14 - Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της Ηλεκτρικής Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Τα οφέλη
22 Δεκ. 2024 - 18:52 - Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
22 Δεκ. 2024 - 17:47 - Απομακρύνθηκε από τη Φρουρά της Βουλής δεύτερος αστυνομικός – Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
22 Δεκ. 2024 - 16:48