«Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία»

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2023 - 06:15

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παραλία» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Ο διαγωνισμός αφορά στην δημιουργία ζωγραφικών έργων από μαθητές δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για το θέμα της ασφάλειας στη θάλασσα, την παραλία και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Βασικός σκοπός και επιδίωξη του διαγωνισμού αυτού είναι, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να αντιληφθούν τα παιδιά τους κινδύνους στην παραλία και τη θάλασσα, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Οι μαθητές καλούνται ενδεικτικά να ζωγραφίσουν για τους κανόνες ασφάλειας κατά την παραμονή στην παραλία και τη θάλασσα, όπως εκείνοι τους αντιλαμβάνονται και ειδικότερα για τους βασικούς κανόνες ασφάλειας στο σκάφος, για την κολύμβηση, τις βουτιές, την προστασία από τον ήλιο, τα σκουπίδια, τους ναυαγοσώστες, την κατανάλωση φαγητού και ποτού στη θάλασσα κ.α. Επιπλέον, η ζωγραφιά μπορεί να περιλαμβάνει και ένα μήνυμα σε μια φράση, το οποίο θα προσδιορίζει το θέμα της εικόνας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Όλα τα έργα τέχνης πρέπει να είναι πρωτότυπα, αποκλειστικά σχεδιασμένα στο χέρι από τον ίδιο τον μαθητή χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ η επιλογή των υλικών από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες είναι ελεύθερη. Τα έργα των μαθητών/τριών κάθε σχολείου θα αποσταλούν ταχυδρομικά, ως ενιαία αποστολή με μέριμνα των διευθυντών των σχολείων έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των συμμετοχών, είναι η συνάφεια με το θέμα, η δημιουργικότητα και πρωτοτυπία, η αρτιότητα, το μήνυμα και ο βαθμός απήχησής του. Η αξιολόγηση των έργων ζωγραφικής των μαθητών/-τριών από την Επιτροπή Αξιολόγησης θα γίνει στο διάστημα από 01-07-2023 έως 31-8-2023 και τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των έργων θα ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Θα βραβευτούν τα πρώτα τρία διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία ενώ θα απονεμηθούν έπαινοι και για τις επόμενες δύο καλύτερες δημιουργίες. Για τα εννέα διακριθέντα έργα θα δοθούν συμβολικά δώρα: για το πρώτο διακριθέν έργο ένα tablet, για το δεύτερο έργο ένα παιχνίδι και για το τρίτο κολυμβητικά είδη. Σε όλες τις σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, θα δοθεί τιμητική βεβαίωση συμμετοχής καθώς επίσης και σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές. Η βράβευση των τριών διακριθέντων έργων στις τρεις κατηγορίες, θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον φορέα μέχρι το τέλος του 2023, στην οποία θα κληθούν οι βραβευθέντες μαθητές με τους γονείς τους καθώς και οι διευθυντές – υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των σχολείων τους.

Η χρήση των έργων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για έκθεση αυτών στο πλαίσιο της προβολής των διακριθέντων και μη έργων.