Το Βιομηχανικό Μουσείο περνάει στην ψηφιακή εποχή

Οι φοιτητές του ΤΜΣΠΣ ψηφιοποίησαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του μουσείου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης απέκτησε από χθες το δικό του ψηφιακό τρισδιάστατο αντίγραφο. Οι φοιτητές του μαθήματος "Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά" του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων δημιούργησαν μία πολιτιστική διαδρομή, μέσω της οποίας ο ψηφιακός επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα.

Ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος "Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά" μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το νέο αυτό έργο: "Η ψηφιοποίηση έγινε στην ίδια λογική με την οποία δημιουργήσαμε το 3D αντίγραφο του θεάτρου Απόλλων. Στο πλαίσιο του μαθήματος του Ψηφιακού Πολιτισμού, οι μαθητές του 2022, ανέλαβαν το σκανάρισμα, τη δημιουργία του 3D και ασχολήθηκαν με την πολιτιστική περιήγηση στον χώρο"

Όπως αναφέρει ο κ.Χατζηγρηγορίου, μετά από κοινή συνεννόηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων ώστε να έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα.

Το έργο περιλαμβάνει μία πρώτη περιήγηση για την ακτοπλοΐα και ένα μικρό διαδραστικό παιχνίδι για μικρότερες ηλικίες ώστε να ανακαλύψουν με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο το μουσείο. Επιπλέον, περιλαμβάνει μία περιήγηση για το "Πατρίς" καθώς και μία περιήγηση στα εκθέματα για την κλωστοϋφαντουργία. Η περιηγήσεις παρουσιάζονται και στην αγγλική γλώσσα, ενώ το έργο έχει ήδη συνδεθεί με το google maps, οπότε ένας επισκέπτης από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο μπορεί να περιηγηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει μία ευρύτερη διεθνή προβολή.

"Ο στόχος είναι να αλλάζουμε την πολιτιστική περιήγηση μία φορά το μήνα. Οι φοιτητές του φετινού μαθήματος (του 2023) στο ίδιο μοντέλο, έχουν αρχίσει και δουλεύουν πάνω σε νέες περιηγήσεις, οπότε σύντομα θα έχουμε έναν νέο εμπλουτισμό" αναφέρει ο κ.Χατζηγρηγορίου. "Σε μία συζήτηση με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, προτάθηκε να ψηφιοποιηθεί εν καιρώ και η έκθεση για το Enfield, καθώς όταν φτιάχναμε το μοντέλο δεν είχε ακόμα στηθεί, προσθέτοντας και αυτήν την αίθουσα για να μείνει και αυτό το υλικό στην ψηφιακή αιωνιότητα", συμπληρώνει.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να βρει το ψηφιακό μοντέλο, ο κ.Χατζηγρηγορίου αναφέρει πως έχει ήδη δοθεί στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης ο κώδικας ώστε να το συμπεριλάβει στις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται. Προς το παρόν, έχει κοινοποιηθεί στα social media του ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. "Αργότερα, σε ένα νέο πρότζεκτ που ετοιμάζουμε, θα συμπεριληφθεί, μαζί και με τα άλλα 3D μοντέλα, σε έναν νέο ψηφιακό χώρο", καταλήγει χαρακτηριστικά.