Ανανέωσαν τη θητεία τους στη Βουλή τα τέσσερα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κέρδισαν ξανά την προτίμηση των Κυκλαδιτών

Δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα από τους Γ. Βρούτση, Κ. Μονογυιού, Φ. Φόρτωμα και Ν. Συρμαλένιο

Οι εκλεκτοί των Κυκλαδιτών για την εκπροσώπησή τους στην επόμενη σύνθεση της Βουλής, - ασχέτως της πραγματοποίησης της δεύτερης κάλπης που θα ακολουθήσει -, ως φαίνεται παραμένουν οι ίδιοι, καθώς η Νέα Δημοκρατία με τη σαρωτική νίκη της Κυριακής, κέρδισε ξανά τρεις έδρες, μετά από τον αγώνα του σταυρού που έδωσαν ο Γιάννης Βρούτσης, η Κατερίνα Μονογυιού και ο Φίλιππος Φόρτωμας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ηττήθηκε, διατηρώντας όμως μία έδρα, την οποία καλύπτει ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ο “θρίαμβος” της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα τρία πρόσωπα της “γαλάζιας” παράταξης, έδειξε πως οι νησιώτες με ποσοστό 47,55%, προτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της χώρας, ενώ που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, δεν ξεπέρασαν το 15,95%. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξαιρετικά μεγάλη διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο που αγγίζει τις 31,6 μονάδες στο νησιωτικό νομό, με τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα να έχει αυξήσει το ποσοστό της συγκριτικά με το αποτέλεσμα του 2019 κατά 4 μονάδες (43,55% το 2019), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει “καταρρεύσει” και να έχει “συρρικνωθεί” κατά 12,37 μονάδες, μέσα σε μία θητεία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα, τόσο το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν με δηλώσεις τους οι Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, όπως επίσης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συμμετοχή των Κυκλαδιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανήλθε στο 58,96%, με την αποχή να παίρνει σημαντικό μερίδιο και να αφορά σε 41,04%.

Γ. Βρούτσης: Οι νησιώτες επέλεξαν σοβαρότητα και ευθύνη

Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε το φύλλο της εφημερίδας, η ενσωμάτωση στο κομμάτι της σταυροδοσίας ήταν στο 92,18%. Βάσει αυτών των στοιχείων που παρουσίαζε επίσημα το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Γιάννης Βρούτσης ήρθε πρώτος σε σταυρούς στη Νέα Δημοκρατία (16.356), λαμβάνοντας όμως ελαφρώς μικρότερο αριθμό σταυρών προτίμησης συγκριτικά με το 2019 (17.882). Με φόντο την αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες, ο ίδιος ρωτήθηκε τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά, όσο όμως και για τη δική του πορεία στην προχθεσινή κάλπη, που διαφάνηκε πως δεν “ταυτίστηκε” με την άνοδο της γαλάζιας παράταξης.

“Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας οριοθετείται μόνο με μία λέξη. Θρίαμβος. Είναι κάτι το οποίο δεν περίμενε κανένας, αλλά τελικά οι πολίτες αποφάσισαν βάσει της αξιολόγησης των προτάσεων, των θέσεων, των αρχών, των αξιών του κόμματος, της σοβαρότητας, της ευθύνης και της αξιοπιστίας”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνεχίσουν να κρατάνε το “τιμόνι” της χώρας στα χέρια τους και για την επόμενη τετραετία”, για μία τετραετία, που όπως πρόσθεσε, “θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και γι αυτό η Ελλάδα και οι πολίτες αποφάσισαν να τη δώσουν σε υπεύθυνα και αξιόπιστα χέρια”.

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Κυκλαδίτες με το εκλογικό αποτέλεσμα που “έβγαλαν” έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ανάπτυξη των νησιών, υπήρξε σαφής:

“Σε όλες μου τις προεκλογικές ομιλίες έλεγα ότι οι Κυκλάδες βιώνουν τη χρυσή δεκαετία τους. Και είναι αποφασισμένες αυτή τη χρυσή δεκαετία να τη συνεχίσουν. Γι αυτό κανένας δεν θα ήθελε να χάσει αυτό που βιώνουν στις Κυκλάδες. Ανεργία μηδέν, τουρισμός στα μεγαλύτερα επίπεδα, ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, όλων των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της πανδημίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που φτάσαμε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αγορά εργασίας, στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που κράτησαν υψηλά το βιοτικό τους επίπεδο”.

Όλα αυτά, πρόσθεσε πως, “οι Κυκλαδίτες δεν ήθελαν να τα απολέσουν. Γι αυτό έδωσαν αυτό το ισχυρό 47,55%, το τέταρτο στην επικράτεια ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας”.

Ερωτηθείς τέλος για το δικό του εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα σχολιάζοντας τη μικρή απώλεια ψήφων που είχε μόνο ο ίδιος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο του νομού (έλαβε 17.882 ψήφους το 2019), απάντησε τα εξής: “Αυτά είναι ασήμαντα. Αν και νομίζω πως είναι ακριβώς το ίδιο νούμερο γιατί στην ποσοστιαία αναλογία του 10% που υπολείπεται παίρνω ακριβώς τις ίδιες ψήφους με το 2019. Είναι 17.670 ψήφοι. Ουσιαστικά συνεχίζω σπάζοντας κάθε ιστορικό ρεκόρ στο νομό”, σημείωσε, υποστηρίζοντας τέλος πως, “από το 2007 μέχρι σήμερα εκλέγομαι πρώτος στις Κυκλάδες και αυτό είναι προνόμιο και ευθύνη. Να σου εμπιστεύονται οι Κυκλαδίτες την πρώτη θέση στην καρδιά τους και το “τιμόνι” στις Κυκλάδες”.

Άνοδος στου σταυρούς για την Κ. Μονογυιού

Σταθερά δεύτερη στις προτιμήσεις των νησιωτών παραμένει η Κατερίνα Μονογυιού, η οποία όπως φάνηκε το βράδυ των εκλογών, έλαβε 12.518 ψήφους, δηλαδή 2.706 περισσότερους από το 2019, που είχε κερδίσει 9.812 ψηφοφόρους. Το αποτέλεσμα της ίδιας ταυτίστηκε με τη γενικότερη εικόνα της ανόδου στο νομό Κυκλάδων, συνολικά του κόμματός της.

“Ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τους αδιαμφισβήτητους νικητές των χθεσινών εκλογών και έστειλε το μήνυμα της αυτοδύναμης κυβέρνησης για μία ισχυρή και ασφαλή Ελλάδα”, δήλωσε η Κατερίνα Μονογυιού, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που μας γεμίζει με υπερηφάνεια και ταυτόχρονα με βαριά ευθύνη. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους Κυκλαδίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, δίνοντάς μου τη δύναμη και τη στήριξη να συνεχίσω το έργο μου. Δεσμεύομαι να αγωνιστώ ακόμη περισσότερο για τα νησιά μας, για να τιμήσω στο μέγιστο την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και την αγάπη σας”.

Φ. Φόρτωμας: Οι Κυκλάδες “πρωταγωνίστριες” στη νέα θητεία

Στην ανταπόδοση της εμπιστοσύνης των Κυκλαδιτών προχώρησε ο Φίλιππος Φόρτωμας, αφού τον επέλεξαν ξανά για βουλευτή οι νησιώτες, εκφράζοντας μέσα από τις δηλώσεις του, ένα εγκάρδιο ευχαριστώ προς τους ίδιους.

Σημειώνεται πως ο ίδιος, προχθές έλαβε 9.059 ψήφους (ενσωμάτωση 92,18%) ενώ το 2019 είχε πάρει 6.053 ψήφους. Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη αφού ο ίδιος μέσα στην πρώτη του θητεία έδειξε ότι έπεισε τους νησιώτες και πήρε 3.006 περισσότερες ψήφους.

“Φίλες και φίλοι, η σημερινή ημέρα είναι μέρα γιορτής για όλους μας. Η μεγαλειώδης νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι νίκη της πατρίδας μας. Η διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, της προόδου και της δημιουργίας ευκαιριών είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνουμε στη νέα γενιά”, ανέφερε αρχικά ο κ. Φόρτωμας, τονίζοντας παρακάτω πως οι νέοι και γενικά οι πολίτες έδειξαν πως προτιμούν την υπεύθυνη πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, έναντι της επανάπαυσης στη μετριότητα που όπως σχολίασε εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Τη νέα γενιά που σύσσωμη έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη μας, αρνούμενη να πέσει στην παγίδα της επανάπαυσης στη μετριότητα. Προσωπικά, θέλω να πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς για τη μεγάλη νίκη που μου δώσατε. Την ωραία νίκη, σε έναν μεγάλο και καθαρό αγώνα που έκανα, στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στη δική σας αγάπη”, πρόσθεσε ο ίδιος, δεσμευόμενος τέλος πως, “οι Κυκλάδες μας θα είναι πρωταγωνίστριες και την επόμενη τετραετία χάρη στην δουλειά όλων μας. Συνεχίζουμε μαζί”.

Ν. Συρμαλένιος: Σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπονομεύτηκα και εσωκομματικά

Τον δικό του αγώνα έδωσε ο Νίκος Συρμαλένιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες, γεγονός που τον φέρνει μέσα στην επόμενη Βουλή, ωστόσο, με αρκετά μικρότερο αριθμό ψήφων, αφού το κόμμα του, όπως αναγνώρισε δημοσίως και ο ίδιος, υπέστη σοβαρή ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, ο κ. Συρμαλένιος έλαβε προχθές 3.353 σταυρούς (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 92,18%), ενώ το 2019 είχε πάρει 5.904. Ο ίδιος αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε τους φόβους του για “ακύρωση της προοπτικής της χώρας να εισέλθει σε δημοκρατική τροχιά”, ενώ μιλώντας για το αποτέλεσμα το δικό του, γνωστοποίησε πως πολεμήθηκε ακόμη και εσωκομματικά.

“Χαιρετίζουμε καταρχήν τους χιλιάδες Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες που μας στήριξαν και μας ψήφισαν στις χθεσινές εκλογές. Χαιρετίζω τους συνυποψήφιους και τις συνυποψήφιες μου και τα εκατοντάδες μέλη και στελέχη μας, που έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή για να φέρουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε όλες τις γωνιές των Κυκλάδων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες, συνιστά μια σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αλλά και την ακύρωση της προοπτικής να μπει η χώρα σε τροχιά δημοκρατίας και βιώσιμης ανάπτυξης”, δήλωσε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως αυτό θα φέρει συνέπειες στην κοινωνία.

“Το αποτέλεσμα αυτό θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην εκχώρηση δημόσιων και κοινωνικών αγαθών σε πολύ ισχυρά συμφέροντα, σε περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους και του οικολογικού αποτυπώματος ειδικά στις Κυκλάδες, σε καταρράκωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”, ισχυρίστηκε.

Παρακάτω, ο ίδιος έκανε αναφορά και για το μεγάλο ποσοστό αποχής στις Κυκλάδες.

“Το εκλογικό μας αποτέλεσμα ειδικότερα στις Κυκλάδες, διεύρυνε το χάσμα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. από τη ΝΔ σε σχέση και με το 2019. Ανέδειξε όμως και ένα ισχυρό ποσοστό αποχής ακόμα και 50% σε κάποια νησιά, την ίδια ώρα που πολύ μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων που εργάζονται στον τουρισμό και στην εστίαση, δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες”.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα το δικό του, ο ίδιος υπήρξε καυστικός και ξεκάθαρος, αναδεικνύοντας εμμέσως τα λάθη στις επιλογές προσώπων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες. “Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., παρά την οργανωτική του ανάπτυξη υπέστη μεγάλη εκλογική μείωση και στις Κυκλάδες, ελαφρώς μεγαλύτερη από την μείωση που υπέστη στο σύνολο της χώρας. Η προσωπική μου εκλογή για μια ακόμη φορά, παρά την υπονόμευση που δέχτηκα τα τελευταία δύο χρόνια από οικονομικά συμφέροντα και προσωπικούς εσωκομματικούς μικροϋπολογισμούς, αποτελεί προσωπική πολιτική και ηθική μου δικαίωση, όπως και όλων των ανθρώπων εντός και εκτός κόμματος που με στήριξαν, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της αριστεράς, για τις οποίες πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε”.

Όλα τα παραπάνω επεσήμανε πως πρέπει να συζητηθούν στο κόμμα του. “Αυτά όλα πιστεύω ότι θα συζητηθούν με νηφαλιότητα μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση που ακολουθεί. Στόχος μας είναι και παραμένει η Δεξιά και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Ο πολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί σε επίπεδο πολιτικού και ιδεολογικού διαλόγου, αλλά δεν είναι η ώρα για μηδενιστικά και ισοπεδωτικά ρεσάλτο με την προσδοκία της αλλαγής της ηγεμονίας του προοδευτικού χώρου”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Νίκος Συρμαλένιος σχολίασε πως η κοινωνία πρέπει να “σπάσει” την ηγεμονία της Δεξιάς. “Είναι η ώρα της απόκρουσης της πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας της δεξιάς και της ΝΔ, που επέρχεται ως οδοστρωτήρας των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων του λαού. Αυτός είναι ο στόχος μας στις επερχόμενες εκλογές.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ από καρδιάς, όλους και όλες τους ψηφοφόρους των Κυκλάδων που μας ψήφισαν και τους καλώ να δώσουμε ενωμένοι την επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση για την απόκρουση του οδοστρωτήρα της δεξιάς”.

Ετικέτες: