"Lemon": Η βραβευμένη παράσταση επιστρέφει στη Σύρο

Συνέντευξη με τον πρωταγωνιστή της παράστασης, Μελαχρινό Βελέντζα

Το πολυταξιδεμένο Lemon, η βραβευμένη θεατρική παράσταση που έχουν παρακολουθήσει 14.500 θεατές σε όλη την Ελλάδα, γιορτάζει πέντε χρόνια ταξιδιών. Μετά τις sold-out παραστάσεις στην Πάτρα και τη Χαλκίδα, την Τετάρτη 31 Μαΐου ρίχνει άγκυρα στη Σύρο για μία μοναδική εμφάνιση στο θέατρο Απόλλων.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Μελαχρινός Βελέντζας, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για την ιστορία του πιανίστα 1900, που γεννήθηκε πάνω σε ένα καράβι και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά αλλά και για όλα όσα έμαθε μέσα από αυτό το ξεχωριστό ταξίδι της ζωής του.

Ένα έργο, δεκάδες τόποι, εκατοντάδες παραστάσεις, χιλιάδες άνθρωποι. Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

«Το ταξίδι του Lemon ξεκίνησε το 2018 κυρίως από εσωτερική ανάγκη. Πιστεύω πως την πορεία μας τη διαμορφώνουμε σε σημαντικό βαθμό εμείς οι ίδιοι. Ή τουλάχιστον έχουμε την επιλογή να προσπαθήσουμε. Οραματιζόμουν εξ αρχής ένα πρωτότυπο ταξίδι ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Ήταν τόσο έντονη η ανάγκη μου τότε να αρθρώσω τη δυνατότητα για έναν εναλλακτικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα καθώς γύρω μου παρατηρούσα ματαίωση και προσκόλληση σε στερεοτυπικές αντιλήψεις όπως «αν δεν είσαι γνωστός είναι δύσκολα τα πράγματα». Έτσι ξεκίνησε το Lemon και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την πορεία του. Συνεχίζουμε με αμείωτη ενέργεια αυτό το ταξίδι με την πεποίθηση ότι θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές!»

Ποιες είναι οι προκλήσεις μίας τέτοιας παράστασης που αλλάζει συνεχώς τόπους και μορφές;

«Στο ταξίδι του Lemon επιλέξαμε και επιλέγουμε οι παραστάσεις να έχουν προκλήσεις. Είναι βασικός στόχος μας να ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να εξελίξουμε την εμπειρία του θεατή, από τη στιγμή που θα μπει στο θέατρο μέχρι να αποχωρήσει από αυτό. Έτσι, έχουμε παρουσιάσει το έργο σε αχαρτογράφητα (θεατρικά) σημεία όπως το καρνάγιο του Ταρσανά εδώ στη Σύρο, σε ένα κτήμα λεμονιών και εν πλώ. Όμως, ακόμη και ένα κλειστό θέατρο, όπως το θέατρο Απόλλων που θα παίξουμε την Τετάρτη, το προσεγγίζουμε ως μια πρόκληση, αψηφώντας το δεδομένο σκηνικό χώρο και προσαρμόζοντας την ιστορία ώστε να μεταφερθούμε στο σαλόνι της πρώτης θέσης του ατμόπλοιου Βιρτζίνιαν όπου διαδραματίζεται η ιστορία».

Τι έχετε αγαπήσει περισσότερο στο χαρακτήρα του έργου μετά από τόσα χρόνια και με ποιόν τρόπο νιώθετε τη "συγγένεια";

«Ο 1900 είναι ένα αερικό. Ένα αλλόκοτο -για τους άλλους- πλάσμα που γεννήθηκε μέσα στην έλλειψη, ορφανός από τους δύο του γονείς. Μέσα από αυτή την έλλειψη, έγινε ο σπουδαιότερος πιανίστας του ωκεανού. Όσο παίζουμε αυτό το έργο, κάνω διαρκώς την εξής σκέψη: νομίζω πως ο 1900 δε χρειάζεται τα λόγια, τις λέξεις. Υπάρχει μέσω της μουσικής και της φαντασίας του. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι που τον κάνουν ξεχωριστό στα δικά μου μάτια. Και που του δίνουν τη δυνατότητα να είναι σε αρμονία με τον εαυτό του μέσα στον περιορισμένο χώρο των 88 του πλήκτρων και απέραντος για τους γύρω του. Άλλωστε, αν κατέβαινε στη στεριά, τότε, όπως λέει ο ίδιος, σ’ εκείνη την απέραντη πολιτεία που δεν γνώριζε «δεν υπάρχει μουσική που μπορείς να παίξεις. Κάθεσαι σε λάθος σκαμνάκι». Επιλέγει λοιπόν να μείνει για πάντα εκεί όπου νιώθει ζεστά και οικεία. Σ’ εκείνο το «εκεί» που δεν έγινε ποτέ «εδώ» ματαιώνοντας τα σχέδια για μία άλλη ζωή. Μα επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως ο τρόπος που θα επιλέξει να ζήσει ο κάθε άνθρωπος είναι κάτι που δεν υπακούει σε νόρμες. Είναι και πρέπει να είναι μια προσωπική επιλογή. Αυτό τελικά μας κάνει ελεύθερους και ανεξάρτητους».

Επιστρέφετε ξανά στη Σύρο μετά την ιδιαίτερη εμφάνισή σας πριν δύο χρόνια στον Ταρσανά, ένα μέρος του νησιού που αποτέλεσε ένα μοναδικό σκηνικό για την παράσταση. Μιλήστε μας για τότε αλλά και για την απόφαση να επισκεφθείτε ξανά το νησί.

«Το Lemon είναι μία χειροποίητη καλλιτεχνική πρόταση. Οπότε, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα του διαλόγου με το κάθε φορά διαφορετικό μέρος. Αυτός ο διάλογος εμπεριέχει και έναν βαθμό τυχαιότητας, ωραίας τυχαιότητας. Στην παράσταση στον Ταρσανά, έτυχε να βρίσκεται για συντήρηση το πρώτο ρυμουλκό της Ελλάδας. Ένα πολύ μεγάλο καράβι το οποίο έτυχε, επίσης, να έχει το ίδιο χρώμα με το πιάνο της παράστασης. Το τυχαίο αυτό στοιχείο, σε συνδυασμό με αυτό που μας προσέφερε απλόχερα το φυσικό περιβάλλον -τον αέρα και το κύμα θάλασσας- δημιούργησαν μια αξέχαστη εμπειρία και για τους θεατές και για εμάς. Η παράσταση στον Ταρσανά ήταν συνδυασμός δουλειάς και μιας τυχαιότητας που επειδή ως ομάδα λειτουργούμε ανοικτά, την αγκαλιάσαμε.

Το θέατρο Απόλλων λόγω της αρχιτεκτονικής του παραπέμπει για εμάς στο πολυτελές σαλόνι της πρώτης θέσης του ατμόπλοιου Βιρτζίνιαν. Οπότε, αυτή τη φορά, το Lemon θα παρουσιαστεί στη στεριά κουβαλώντας όμως στις αποσκευές του την εμπειρία της παράστασης στον Ταρσανά. Αυτό άλλωστε είναι και το ταξίδι του Lemon: μία σειρά συναντήσεων με τόπους και ανθρώπους όπου η κάθε προηγούμενη παράσταση ενυπάρχει στην επόμενη».

Πριν την παράσταση στο θέατρο Απόλλων, ετοιμάζετε ένα ιδιαίτερο μουσικό δρώμενο στην πλατεία Μιαούλη. Τι θα παρουσιάσετε εκεί;

«Την Τρίτη 30/5 οι χαρακτήρες της παράστασης, ο πιανίστας 1900 και ο φίλος του τρομπετίστας Τιμ Τούνυ θα βρεθούμε στην πλατεία Μιαούλη στήνοντας μια μουσική γιορτή γύρω από το πιάνο της παράστασης. Προσκαλούμε ντόπιους μουσικούς, τραγουδιστές, μουσικά σύνολα, χορωδούς, μαθητές ωδείων και όποιον άλλον επιθυμεί, να γίνει μέρος αυτής της αυτοσχέδιας big band. Το κομμάτι που θα παίξουμε είναι το διάσημο «All of me», γνωστό και από την εκτέλεση της Ella Fitzgerald, το οποίο αποτελεί επίσης μέρος της παράστασης».

Η συγκεκριμένη παράσταση σας ταξιδεύει από το 2018. Εσείς, φοβάστε να κατεβείτε από αυτό το "πλοίο";

«Ο φόβος είναι ένα στοιχείο που επαναδιαπραγματεύομαι μέσα από αυτό το έργο. Φόβος να αποδεχτώ πως όντως η ευτυχία μπορεί να υπάρξει στα λίγα πράγματα που μπορούμε να επιλέξουμε. Μεγαλώνοντας όμως μαλακώνει αυτό το συναίσθημα. Η ζωή ξέρει πολύ περισσότερα από όσα εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε και να ελέγξουμε. Οπότε, αρχίζω να πιστεύω πως είναι βοηθητικό να αφήνεσαι στη ροή όσων έρχονται».

Πληροφορίες παράστασης

Τετάρτη 31 Μαΐου, 21:00, Θέατρο Απόλλων

Εισιτήρια: 16€, 13€ (μειωμένο & β εξώστης), 10€ (μειωμένο β εξώστη)

Ομαδικό εισιτήριο: 13€ (15 ατόμων και άνω)

Προπώληση: ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου