Σε τροχιά αποκατάστασης η μουσική εξέδρα
- Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023 - 06:19
- / Eνημέρωση: 30 Μαΐου. 2023 - 17:00
“Έρμαιο” στη φθορά του χρόνου, αλλά και των ζημιών που προκαλούσαν ασυνείδητοι, παρέμενε ως σήμερα, η μουσική εξέδρα της πλατείας Μιαούλη, η οποία πλέον “ωθείται” σε τροχιά αποκατάστασης, με βάση σχετική μελέτη που εξασφάλισε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
Η κατάσταση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού μνημείου στο ιστορικό κέντρο και μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο είχε οδηγήσει τη Δημοτική Αρχή να αναθέσει τη σχετική εργασία σχεδόν προ διετίας σε γλύπτη με στόχο την αποκατάσταση μέρους της, ωστόσο, οι πρώτες εργασίες αποσυναρμολόγησης, αποκάλυψαν πως απαιτείται ιδιαίτερη παρέμβαση, καθώς όλα τα μαρμάρινα μέρη της είναι αρθρωτά.
Από τα τέλη του 2021 και μετά, ο Δήμος τροποποίησε το πλάνο των ενεργειών του σχετικά με την Παγκάλειο εξέδρα και προχώρησε σε ανάθεση μελέτης στους Δημήτριο Κουτσογιάννη και Πραξιτέλη Τζανουλίνο. Σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίνει το περιεχόμενό της, το οποίο πρωτίστως “πέρασε” από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε προσεχώς να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να υλοποιήσει το έργο.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως κατά το παρελθόν, πολίτες είχαν εκδώσει ανακοίνωση καυτηριάζοντας τον αργό ρυθμό σύμφωνα με τον οποίον προχωρά ο Δήμος στη “διάσωση” της εξέδρας, που αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής σε όλη τη χώρα, αφού λειτουργεί σαν φυσικό “ηχείο”.
Απομένει η κοστολόγηση του έργου αποκατάστασης
Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε πως ο Δήμος έχει στη διάθεσή του τη μελέτη για τη μουσική εξέδρα. “Η μελέτη έχει πάρει τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και γι αυτό και προχωρούμε στην παραλαβή και την έγκρισής της από την Οικονομική Επιτροπή. Η κοστολόγηση του έργου δεν έχει γίνει ακόμη. Στον προϋπολογισμό δεν έχουμε πίστωση. Αφού γίνει η κοστολόγηση, αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων μας θα προχωρήσουμε”, ξεκαθάρισε εξ αρχής, επισημαίνοντας παράλληλα όμως, πως, αποτελεί μία παρέμβαση που θα πρέπει να υλοποιηθεί. “Είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να προχωρήσει, όπως όμως και πολλά άλλα. Η πρόθεσή μου είναι να περάσει Οικονομική Επιτροπή, να προχωρήσει στην κοστολόγηση ο μελετητής και από εκεί και πέρα, να δούμε το κόστος και πώς θα το χειριστούμε”.
Στην ερώτηση, αν θα γίνει απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που θα γνωρίζει το αντικείμενο σε βάθος, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Εξαρτάται το κόστος. Αν μπορούμε να κάνουμε απευθείας ανάθεση μέχρι 60 χιλ. ευρώ, θα πάμε με απευθείας ανάθεση. Κι αυτό προκειμένου να είμαστε σίγουροι και να πάμε σε ένα εξειδικευμένο γραφείο. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ένα έργο τέτοιο. Αυτό είναι μία επιλογή και εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και μία πολιτική απόφαση. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα”.
Σύνθετη υπόθεση
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη ολομάρμαρη εξέδρα είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο από τον Τήνιο γλύπτη, Ιωάννη Βιτάλη το 1907 με χορηγία από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συνολικά είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις του θεού Απόλλωνα και των εννέα Μουσών. Ως εκ τούτου, η όποια παρέμβαση γίνει πρέπει να προχωρήσει με αυξημένη προσοχή, αφού όπως είχε επισημάνει και ο πρώτος γλύπτης που είχε αναλάβει αρχικά τη συντήρησή της, “διαπιστώθηκε πως είναι αρθρωτή η εξέδρα, δηλαδή κάθε πλευρά της, “κουμπώνει” με το άλλο κομμάτι και για να γίνει σωστή εργασία, πρέπει να ξηλωθεί συνολικά”.
Βάσει των ανωτέρω, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Προκύπτει η ανάγκη για εξαιρετικά εξειδικευμένης γνώσης και γι αυτό αναθέσαμε τη μελέτη σε ειδικό συντηρητή μνημείων. Πρέπει να γνωρίζουμε με σαφήνεια και(!) πώς θα γίνει η αποσυναρμολόγηση και(!) πώς θα συνδεθούν ξανά, τα κομμάτια της. Η υπόθεση της συντήρησής του είναι σύνθετη γιατί είναι μάρμαρα ενωμένα και δεν μπορεί να γίνει η αποσύνδεση του ενός μόνο”.
Το έργο
Τέλος, ερωτηθείς για το έργο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιέγραψε με σαφήνεια τις βασικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της Παγκαλείου εξέδρας. “Ο κύριος χαρακτήρας του έργου αφορά σε συντήρηση και αποκατάσταση των σπασμένων μαρμάρων”, επεσήμανε ο ίδιος, δίνοντας λεπτομέρειες και για τα φωτιστικά σώματα που βρίσκονται επί της εξέδρας, οι βάσεις των οποίων όπως ανέφερε, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στα μάρμαρα.
“Τα φωτιστικά θα παραμείνουν τα ίδια. Ωστόσο, θα τοποθετηθούν ανοξείδωτες βάσεις, καθώς αυτά προκαλούν τη μεγαλύτερη διάβρωση και “ανοίγουν” τα μάρμαρα”, σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως, “η συντήρηση αυτή θα είναι και θα απαιτηθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί”. Πρόσθεσε δε, πως, “ουσιαστικά είναι ένα μικρό μνημείο στο κέντρο της Ερμούπολης και της πλατείας Μιαούλη και πρέπει σίγουρα να προχωρήσει το έργο κάποια στιγμή”.
Τέλος, στην ερώτηση αν μέχρι στιγμής είχε γίνει κάποια παρέμβαση ή έργο συντήρησης, ο Μηνάς Αληφραγκής υπενθύμισε πως η μοναδική εργασία στην εξέδρα, αφορούσε στην αντικατάσταση ενός μαρμάρου, με στόχο την άρση της επικινδυνότητας.
“Η μόνη συντήρηση που είχε γίνει ήταν για να αρθεί η επικινδυνότητα. Συγκεκριμένα είχε αντικατασταθεί ένα μάρμαρο πάνω από την ανάγλυφη παρουσία του Απόλλωνα, που είχε αποκολληθεί”, σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ουσιαστικά πως, σε αυτήν την περίπτωση υπήρχε ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε πολίτη ή παιδί και γι αυτό, είχε απαγορευθεί και η είσοδος στο εσωτερικό της.
Πλέον, τόνισε τέλος, πως ο Δήμος κατευθύνεται προς ένα συνολικό έργο για την συντήρηση του μαρμάρινου μνημείου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ανάθεση για μελέτη αποκατάστασης της μουσικής εξέδρας
2 Δεκ. 2021 - 6:19 - Διετής ναυαγοσωστική κάλυψη και αποφυγή προστίμων
18 Δεκ. 2024 - 6:20 - Σκέψεις για νέο αθλητικό κέντρο στη Σύρο
18 Δεκ. 2024 - 6:19 - Με δύο προτάσεις στο "τραπέζι"
18 Δεκ. 2024 - 6:16 - Με καθυστέρηση η μελέτη για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα
17 Δεκ. 2024 - 6:19