Ο Πολιτισμός της Σαντορίνης αναζητά στέγη

  • Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023 - 06:16

Ψήφισμα με το οποίο αιτούνται τη δημιουργία Στέγης Πολιτισμού υπέγραψαν και απέστειλαν 45 πολιτιστικοί φορείς της Σαντορίνης στους αρμόδιους δημόσιους φορείς. Η χρόνια επιθυμία για δημιουργία ή παραχώρηση μόνιμου χώρου που θα φιλοξενεί τις πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις του νησιού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κατάφερε να ενώσει τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, οι οποίοι σύσσωμοι πλέον ζητούν από την πολιτεία να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και να ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

 

«Πλανόδιος θίασος»

Η Ιωάννα Βαμβακούρη, πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την πρωτοβουλία του φορέα να συσπειρώσει τον κόσμο του Πολιτισμού, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα η προσπάθειά τους. "Το ψήφισμα προέκυψε από μία κοινή συνάντηση, την οποία ζήτησε η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών στέλνοντας μία επιστολή σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού ώστε να συναντηθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε για το ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί φορείς της Σαντορίνης και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Καταλήξαμε όλοι μαζί στο ότι χρειαζόμαστε έναν πολιτιστικό χώρο όπου θα μπορούν να πραγματοποιούνται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις , εικαστικές εκθέσεις και γενικότερα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις. Να δημιουργηθεί ένας δημοτικός χώρος που να μπορεί να στεγάσει τις ανάγκες του Πολιτισμού", δήλωσε η κ.Βαμβακούρη, εξηγώντας στη συνέχεια ότι ως τώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φιλοξενούνταν σε διάφορα σημεία του νησιού που παραχωρούσε ο Δήμος ή κάποιοι ιδιώτες, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για χώρους κατάλληλους.

"Ως τώρα, οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Από εκεί και πέρα, κάποιες φορές φιλοξενούμασταν σε ιδιωτικούς χώρους, στις αυλές των σχολείων του νησιού, ακόμα και σε πλατείες. Όπως καταλαβαίνετε, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερες παραστάσεις και δράσεις που έχουν υψηλές απαιτήσεις και απαιτούν συγκεκριμένες υποδομές".

 

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Αναφορικά με το που θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος, η πρόεδρος της Θηραϊκής Εταιρείας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες ιδέες και προτάσεις. "Κατά καιρούς έχουμε ακούσει από διάφορες δημοτικές αρχές ότι υπάρχει ένας χώρος που ανήκει στον Δήμο και έχουν γίνει κάποιες μελέτες ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος αλλά ως τώρα δεν έχει προχωρήσει το θέμα. Εμείς είμαστε πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς και δεν θέλουμε να μπούμε μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και γι' αυτό ακριβώς, το αίτημα το στείλαμε προς τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο και μετά το κοινοποιήσαμε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Θέλω να το τονίσω ότι το αίτημά μας δεν σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο. Είναι άλλωστε κάτι που συζητάμε πολύ καιρό και ξέρουμε ότι η πραγματοποίηση του θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, παρόλα αυτά από κάπου πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει" διευκρινίζει και εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την κοινή αυτή προσπάθεια των συλλόγων/φορέων. "Είναι πολύ σημαντική αυτή η ένωση διότι ο κάθε σύλλογος έχει από πίσω του πολλά μέλη οπότε το ψήφισμα αυτό αποτελεί μία μεγάλη φωνή της Σαντορίνης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το ψήφισμα των φορέων Πολιτισμού της Σαντορίνης

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων, Ιδιωτικών Μουσείων και Χώρων Πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο και διαρκές αίτημα των δημοτών και των κατοίκων των νησιών μας για την προαγωγή και την ανάπτυξη του πνεύματος, καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα προς τους αρμόδιους φορείς αιτούμενοι τη δημιουργία Στέγης Πολιτισμού στη Σαντορίνη. Ο παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και συνάμα κορυφαίο brand name που ακούει στο όνομα Σαντορίνη αλλά και η ταχέως αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια Θηρασία, προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και γίνονται μνεία αναφοράς σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική φυσική ομορφιά και την ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρουν σε όσους τα επισκέπτονται.

Παράλληλα με την τουριστική-οικονομική ανάπτυξη, στα νησιά μας συντελείται τα τελευταία χρόνια και μία πληθυσμιακή έκρηξη. Χιλιάδες είναι πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και εργαζόμενοι που διαβιούν σε αυτά με τις οικογένειές τους. Οι ανάγκες για άθληση, ψυχαγωγία, επιμόρφωση, καλλιέργεια σώματος και πνεύματος είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Ενήλικες και παιδιά δραστηριοποιούνται με όρεξη και μεράκι και αναζητούν διεξόδους δημιουργίας και έμπνευσης.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται μία αξιοσημείωτη αθλητική και πολιτιστική άνθηση· κι αν η κατασκευή και λειτουργία του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις αθλητικές ανάγκες σε επαγγελματικό, ερασιτεχνικό και μαθητικό επίπεδο, η κατάσταση στον πολιτισμό είναι εντελώς διαφορετική.

Η πλούσια ιστορική παράδοση αλλά και η σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή στη Θήρα και τη Θηρασία παραμένουν άστεγες και κατακερματισμένες. Ενδεικτικά, κατά το έτος 2023 σε Θήρα (κυρίως) και Θηρασία δραστηριοποιούνται οι εξής φορείς Πολιτισμού:

Μουσικά-ορχηστικά σύνολα ντόπιων ερασιτεχνών αλλά και καταξιωμένων πανελλαδικά καλλιτεχνών που πραγματοποιούν συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. -Ομάδες εικαστικών, κεραμιστών, γλυπτών, αλλά και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, που εκθέτουν τα έργα τους σε περιοδικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. -Θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν σε ετήσια βάση γνωστά έργα του ελληνικού και παγκοσμίου θεατρικού ρεπερτορίου. -Πολιτιστικοί σύλλογοι που πραγματοποιούν τα παραδοσιακά νησιώτικα «πανηγύρια» προς τιμήν των πολιούχων Αγίων των χωριών και ποικίλες άλλες δράσεις. -Σωματεία επιστημών και τεχνών με σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με την πραγματοποίηση επετειακών εκθέσεων, εκδόσεων βιβλίων και λευκωμάτων, ομιλίες ειδικών στον τομέα τους και τη διεξαγωγή μαθητικώνσχολικών φεστιβάλ. Ψ-Περιβαλλοντικές ομάδες, που εργάζονται για την προστασία του -μοναδικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους- οικοσυστήματος των νησιών μας. -Σύλλογοι με τοπικό χαρακτήρα, κατοίκων με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι διατηρούν και προάγουν τα έθιμα και την ιστορία του τόπου τους, συνεισφέροντας παράλληλα στα πολιτιστικά δρώμενα Θήρας και Θηρασίας. -Ιδιωτικά μουσεία και συλλογές που λειτουργούν με προσωπικά έξοδα, χρόνο και κόπο των ιδιοκτητών τους ή υπολειτουργούν/διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και αυξημένου κόστους. -Λέσχες/ομάδες/σχολές κινηματογραφόφιλων, φιλαναγνωσίας, οινογνωσίας, ζωγραφικής, φωτογραφίας, μουσικής, περιπατητικού αθλητισμού κ.ά. -Σωματεία εθελοντισμού και κοινωνικής ευθύνης, που προσφέρουν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Για την προετοιμασία και πραγματοποίηση των ανωτέρω δεκάδων ή και εκατοντάδων ακόμα δραστηριοτήτων κάθε χρόνο, τα μέλη των ομάδων και συλλόγων αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στις περισσότερες των περιπτώσεων χώρους διάσπαρτους και διαφορετικούς κάθε φορά, συχνά μη διαθέσιμους ή ακόμα και ακατάλληλους, επαφιόμενοι στο φιλόξενο πνεύμα και τη διάθεση προσφοράς των χώρων των ιδιοκτητών τους, ιδιωτών ή επαγγελματιών, η οποία όμως συχνά και μοιραία δεν είναι πάντα εφικτή ή αρκετή. Η ανάγκη για την στέγαση του πολιτισμού και των συναφών δραστηριοτήτων στη Σαντορίνη είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Για το σκοπό αυτό ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς την κατασκευή ή παραχώρηση χώρου ή χώρων κατάλληλων για να στεγάσουν και να φιλοξενήσουν την τρέχουσα πλούσια και πολυποίκιλη πολιτιστική δραστηριότητα που παράγεται από τους ανθρώπους των νησιών μας. Εμείς, οι δημότες, κάτοικοι, εργαζόμενοι, μαθητές της Θήρας και της Θηρασίας εμπνεόμαστε και δημιουργούμε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε με τις δράσεις μας τον Πολιτισμό.

Απαιτούμε και ελπίζουμε στη συμπαράσταση και υποστήριξη των φορέων της Κεντρικής, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, ώστε να σταθείτε αρωγοί στις προσπάθειές μας και να στεγάσετε τα όνειρά μας».