Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

“Πυξίδα” για υποδομές προσβασιμότητας στη Σύρο

Ένα άκρως χρήσιμο “εργαλείο” για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στη Σύρο, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στη Άνω Σύρο, αλλά και στα χωριά του νησιού, απέκτησε ο Δήμος, καθώς εκπονήθηκε και παραδόθηκε στη Δημοτική Αρχή το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ).

Πρόκειται για έναν “μπούσουλα” που υποδεικνύει τους τρόπους και τα έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των ΑΜΕΑ στο νησί, κατά τις μετακινήσεις τους στην πόλη, αλλά και στην περιφέρεια της Σύρου. Στόχος του συγκεκριμένου “εργαλείου” είναι να εφαρμοστεί στην πράξη στο πλαίσιο ευρύτερων έργων, καθώς περιλαμβάνει πρωτίστως την καταγραφή των ελλείψεων στο κομμάτι της προσβασιμότητας, όσο και προτάσεις για την ανάπτυξη σχετικών υποδομών.

Το ΣΑΠ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που προεδρεύει ο αντιδήμαρχος, Νίκος Φωτεινιάς ενώ αναλυτικά για το περιεχόμενό του μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

Μ. Αληφραγκής: Μελλοντικά έργα βάσει ΣΑΠ

“Αυτό το σχέδιο είναι ένα πολύτιμο “εργαλείο” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών όσον αφορά την πρόσβασή τους στα αστικά κέντρα και σε όλες τις περιοχές. Για παράδειγμα στη Σύρο υπάρχει ένα αστικό κέντρο που ασφυκτιά και έχει πολλές υπηρεσίες. Σκοπός είναι σε μελλοντικές παρεμβάσεις να κάνουμε έργα που θα ωφελήσουν”, σχολίασε αρχικά για το ΣΑΠ ο Μηνάς Αληφραγκής, επισημαίνοντας πως, το συγκεκριμένο σχέδιο “αναφέρεται κυρίως στη διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα κινητικά και προβλήματα όρασης”.

Εν προκειμένω για τη Σύρο, πρόσθεσε πως, “το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις που όσον αφορά την Ερμούπολη και τη ζώνη της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΣΒΑΑ (μέσω νέου ΕΣΠΑ). Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη οδό ο μελετητής για το ΣΑΠ πρότεινε τις ράμπες για τα ΑΜΕΑ και θα υπάρξουν διαμορφώσεις και στο απέναντι πεζοδρόμιο”. Επιπλέον, επεσήμανε πως, “οι παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Open Mall έχουν αυτό το νόημα. Να διευκολύνεται στην πρόσβασή του ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μετακίνηση”. Στο περιεχόμενό του, σύμφωνα με όσα σχολίασε ο αντιδήμαρχος, “γίνεται λόγος και για αναβατόρια, όπως αυτά που διαθέτει ο Δήμος καθώς και για seatrac στις παραλίες”.

Σχετικά με τον βαθμό που ο Δήμος έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στη βελτίωση υποδομών που αφορούν στην προσβασιμότητα, ανέφερε: “Ορισμένες προτάσεις που αναφέρει ο μελετητής σε αυτό το σχέδιο έχουν υλοποιηθεί από τον Δήμο. Άρα, η μελέτη αυτή αποτελεί έναν μπούσουλα για βελτίωση των υποδομών στο κομμάτι της προσβασιμότητας τόσο σε δημόσιους χώρους, όσο και σε δημόσια ή άλλα κτήρια. Για παράδειγμα, παρατηρείται πως στο κτήριο της Περιφέρειας δεν υπάρχει προσβασιμότητα, ούτε ράμπα. Άρα, πρέπει να υπάρξει μέριμνα”.

Αναφορικά με τη μελέτη του ΣΑΠ που παρέδωσε ο μελετητής, πρόσθεσε, “στο πρώτο παραδοτέο είναι η καταγραφή των αναγκών και στο δεύτερο περιλαμβάνονται οι προτάσεις”.

Κατά συνέπεια, σχολίασε πως, “από εδώ και πέρα, όποιος θελήσει να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, θα πρέπει να υπολογίζει και τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Μιλάμε για έργα σε κοινόχρηστους χώρους. Είναι ένα χρήσιμο “εργαλείο” για τον Δήμο και για τη νυν Δημοτική Αρχή και για τις επόμενες”.

Γενικό πλαίσιο παρεμβάσεων

Ακολούθως περιέγραψε το γενικό πλαίσιο παρεμβάσεων, σημειώνοντας τα εξής. “1. Πρόταση χωροθέτησης νέων θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ 2. Πρόταση περιοδικής πεζοδρόμησης οδικού τμήματος 3. Πρόταση διαμόρφωσης προσβάσιμων πεζοδρομίων 4. Πρόταση τεχνικής βελτίωσης προσβασιμότητας υφιστάμενων ραμπών 5. Πρόταση δημιουργίας νέων προσβάσιμων ραμπών 6. Πρόταση διερεύνησης δυνατότητας δημιουργίας κλιμακωτής ράμπας 7. Πρόταση δημιουργίας νέων προσβάσιμων διαβάσεων 8. Πρόταση δημιουργίας και επέκτασης Οδηγού Όδευσης Τυφλών 9. Πρόταση δημιουργίας προσβάσιμων εισόδων σε δημόσια κτήρια 10. Πρόταση δημιουργίας προσβάσιμων εισοδών σε δημόσιους”.

Μελλοντικά έργα και προσβασιμότητα

Ενδεικτικά παραδείγματα μελλοντικών έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει ο Δήμος, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Αληφραγκής και συνδέονται με παρεμβάσεις προσβασιμότητας είναι τα ακόλουθα. “Η ανασκευή και βελτίωση της λειτουργικότητας του δημοτικού σταδίου στα Πευκάκια, το οποίο δεν λειτουργεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αξιοποίηση τμήματος του Στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη για δημιουργία Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ανάπλαση της μαρίνας στα Λαζαρέττα και η εφαρμογή του master plan για το λιμένα Ερμούπολης”.

Για το σύνολο των χώρων αυτών προτείνεται η υιοθέτηση των κατευθύνσεων του ΣΑΠ και η εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας, ως αναπόσπαστο μέρος των αρχιτεκτονικών και λοιπών μελετών, έτσι ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για εξασφάλιση της πρόσβασης και της χρήσης των χώρων αυτών από εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ. “Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων κοινής ωφέλειας πρέπει να συμβαδίζει με την κείμενη νομοθεσία, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και ικανοποιώντας τα σχεδιαστικά πρότυπα και τις οδηγίες για την προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου και των δημόσιων υποδομών”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προτάσεις για παραλίες

Στην πλήρη καταγραφή των υποδομών για τις παραλίες του νησιού διατυπώνονται ορισμένες επεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν το επίπεδο προσβασιμότητας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “1. η προμήθεια νέου και μεγαλύτερου προσβάσιμου διαδρόμου επί της αμμουδιάς Αζόλιμνος, 2. η δημιουργία προσβάσιμης ράμπας πλησίον της νέας θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ στην παραλία Αζόλιμνος, 3. η διερεύνηση χωρικής επέκτασής ορισμένων δρομολογίων του ΚΤΕΛ έως την παραλία των Αγκαθωπών, 4. η δημιουργία θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ στο χώρο στάθμευσης στην Παραλία Βούλγαρη, 5. η δημιουργία διάβασης ασφαλούς διάσχισης της επαρχιακής οδού μεταξύ της θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ και του ξύλινου διάδρομού επί της αμμουδιάς στην Παραλία Βούλγαρη, 6. η αντικατάσταση του υφιστάμενου συνθετικού διαδρόμου προσπέλασης της ακτής στην Παραλία Κίνι, 7. η βελτίωση της σήμανσης σύμφωνα με τα πρότυπα του “Σχεδιάζοντας για Όλους”, όπου αυτή χρήζει αναβάθμισης”.

Προσβάσιμος τουρισμός

Τέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω των πρωτοβουλιών και των έργων που έχει υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια αναπτύσσει τον προσβάσιμο τουρισμό. Ως εκ τούτου, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση γιατί περιλαμβάνεται και στη στρατηγική του Δήμου για τον τουρισμό. “Παράλληλα, μεσώ του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης και Δημιουργίας Ταυτότητας Προορισμού του Δήμου, εμπεριέχεται το μέτρο που αφορά την ενίσχυση του προσβάσιμου τουρισμού για το νησί. Επίσης, όπως έχει ήδη καταγραφεί σε πολλές παραλίες του νησιού, υπάρχουν προσβάσιμες υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση και τη χρήση τους από εμποδιζόμενα άτομα και ΑΜΕΑ. Έτσι στο ΣΑΠ προτείνεται η διερεύνηση ορισμένων δυνατοτήτων που μπορούν να ενισχύουν τον προσβάσιμο τουρισμό και να βελτιώσουν το επίπεδο παροχών και εξυπηρετήσεων προς το σύνολο των ατόμων με αναπηρία”.

Ετικέτες: