Ορθή επανάληψη απόφασης Κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος Δήμου Φολεγάνδρου
- Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021 - 13:41
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της υπ’ αριθ. 6/2021 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φολεγάνδρου.
Αριθμός Απόφασης 28/2021
ΘΕΜΑ: «Ορθή επανάληψη απόφασης Κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος»
Στη Φολέγανδρο και στο Δημοτικό Κατάστημα Φολεγάνδρου σήμερα την 18η του μηνός Ιουνίου του έτους 2021, ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 21:00 συνήλθε με Τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φολεγάνδρου, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 1298/15-06-2021 εγγράφου προσκλήσεως του Προέδρου που επιδόθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 4 & 75 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν και τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ.1, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ‘Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοιού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του’ (Φ.Ε.Κ.Α’ 55/11-03-2020).
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, ότι επί συνόλου δεκατριών (13) μελών βρέθηκαν παρόντα οκτώ (8) ήτοι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.ΑΓΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Κ. (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
2.ΑΓΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Γ.
3.ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4.ΒΕΝΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
5. ΛΙΖΑΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
7.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8. ΓΟΥΟΡΚ ΑΝΔΡΕΑΣ -ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΑΠΟΝΤΕΣ
1.ΜΑΚΚΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
2. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
3. ΜΠΑΛΗ ΤΙΛΛΑ-ΜΑΡΙΑ
4. ΔΙΒΟΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
5. ΚΑΡΥΣΤΙΝΑΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΑΝ ΚΑΙ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΟΜΙΜΑ
Στη συνεδρίαση παρούσα ήταν και η υπάλληλος ορισμένου χρόνου κα Καπέλη Βασιλική για την τήρηση των πρακτικών.
Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσε τον λόγο στην Κα Δήμαρχο όπου εισηγήθηκε το 15ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Ορθή επανάληψη απόφασης Κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος » , και ανέφερε τα εξής:
Η Φολέγανδρος χαρακτηρίζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για την καθαριότητα όλων των οικισμών και παραλιών της. Η κατάρτιση ενός κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να σεβαστούμε τον τόπο που ζούμε, τους συνδημότες μας αλλά και να δημιουργήσουμε καλύτερη εικόνα στους επισκέπτες μας.
Σας παραθέτουμε το σχέδιο του κανονισμού:
Άρθρο 1ο Αντικείμενο του Κανονισμού
Η κατάρτιση κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος έχει σαν στόχο την διασφάλιση της υγείας των πολιτών μας αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας.
Στόχοι του παρόντος Κανονισμού είναι:
α) Η αποτροπή της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
β) Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
γ) Η ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δημότες, κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου.
δ) Η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, των κατοίκων, των μαθητικών κοινοτήτων και των επαγγελματιών, όπως και η ενεργός συμμετοχή τους.
ε) Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη αυτών των σκοπών.
Άρθρο 2ο Πεδίο εφαρμογής του κανονισμού
Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται σε πλατείες, δρόμους, πεζοδρόμια, δημοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο, στον οποίο παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απορρίμματα και βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Φολεγάνδρου.
Οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα κάθε ακινήτου (οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, κατοικίες, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, καταλύματα κλπ), καθώς και οι πεζοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων στην περιοχή του Δήμου, οφείλουν να τηρούν τον παρόντα κανονισμό και να συμβάλλουν στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
Άρθρο 3ο Φορέας Εφαρμογής του κανονισμού
Σύμφωνα με το άρθρο 75 ΙΒ4 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, στην αρμοδιότητα του Δήμου ανήκει ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την καθαριότητα.
Αρμόδιοι για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι οι Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος υπεύθυνος στον τομέα καθαριότητας με την συνεργασία της αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών του κράτους και τη συμπαράσταση των κατοίκων.
Άρθρο 4ο Υπεύθυνοι τήρησης του παρόντος Κανονισμού
Υπεύθυνοι για την τήρηση του παρόντος κανονισμού είναι:
(α) Για τις κατοικίες τα πρόσωπα που κατοικούν και, αν κατοικούν οικογένειες, ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης. Εάν δεν κατοικεί κάποιος μόνιμα, υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης.
(β) Για τα καταστήματα και για τα κάθε είδους καταλύματα το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων ασκείται το επάγγελμα, ή ο διευθυντής των επιχειρήσεων ,που χαρακτηρίζονται ως καταστήματα. Σε περίπτωση διακοπής άσκησης επαγγέλματος, υπεύθυνος θεωρείται ο μισθωτής και εάν δεν υπάρχει ενοικιαστής υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.
(γ) Για τα γραφεία το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων ασκείται το επάγγελμα.
(δ) Για τις μάντρες οικοδομικών υλικών που λειτουργούν νόμιμα υπεύθυνο είναι το πρόσωπο στο όνομα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα. Σε περίπτωση λήξης νόμιμης λειτουργίας υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης της μάντρας.
(ε) Για τα οικόπεδα υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος.
(στ) Για τα εργοτάξια υπεύθυνος είναι ο εργολάβος ή ο υπεύθυνος τους εργοταξίου. (ζ) Για τις μεταφορές υλικών, οι ιδιοκτήτες μαντρών οικοδομικών υλικών και οι μεταφορείς.
(η) Για τα μπάζα οι ιδιοκτήτες και οι εργολάβοι οικοδομών.
(θ) Για τα οικόσιτα ζώα ή τα ζώα συντροφιάς υπεύθυνος θεωρείται ο ιδιοκτήτης τους.
Άρθρο 5ο Ταξινόμηση απορριμμάτων
1. Στην έννοια των απορριμμάτων περιλαμβάνονται περιττά πράγματα που προέρχονται από το σκούπισμα και τον καθαρισμό κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων, υπόλοιπα ειδών διατροφής, άχρηστα είδη, υλικά ή αντικείμενα συσκευασίας κουρέλια, χαρτιά κ.λ.π.
Τα παραπάνω προϊόντα, που ειδικότερα αναγράφονται ως «οικιακά απορρίμματα», διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες.
Α) τα μη ανακυκλώσιμα και Β) τα ανακυκλώσιμα.
Όλα τα απορρίμματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται συσκευασμένα στους ειδικούς κάδους.
Ο Δήμος σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, υποχρεούται αυτοτελώς ή και σε συνεργασία με άλλους φορείς, να καταρτίζει και να υλοποιεί προγράμματα συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης.
Εφ’ όσον στο Δήμο λειτουργήσει πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για την ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών οι υπεύθυνοι και γενικά όλοι οι κάτοικοι οφείλουν να συμβάλλουν και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις και τον τρόπο συλλογής και απόρριψης των προς ανακύκλωση απορριμμάτων. Ειδικότερα, οφείλουν να μην αναμειγνύουν με τα συνήθη απορρίμματα όσα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικές συσκευασίες, αλλά να τα διαχωρίζουν και να τα αποδίδουν στο Δήμο σύμφωνα με το πρόγραμμα περισυλλογής που ισχύει στην περιοχή τους.
Τα απορρίμματα της δεύτερης κατηγορίας, που ανακυκλώνονται, χωρίζονται ανάλογα με τους τρόπους διαχείρισης στις παρακάτω υποκατηγορίες.
α) Τα απορρίμματα συσκευασιών. Είναι αυτά που προέρχονται από τη συσκευασία κάθε προϊόντος, όπως επίσης και κάθε μορφής χαρτί-έντυπο. Από αυτά τα υλικά οι συσκευασίες τοποθετούνται, δεμένες , στους ειδικούς μπλε κάδους με τη σήμανση «ανακύκλωση χαρτιού».
Οι κάθε είδους επιχειρήσεις (καταστήματα υγειονομικού, χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κτλ) που προωθούν προς ανακύκλωση απορρίμματα από επαγγελματικές δραστηριότητες είναι υποχρεωμένες να ελαττώνουν τον όγκο τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται ευκολότερη η αποκομιδή και μεταφορά τους από την Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης . Τα χαρτοκιβώτια ιδανικά θα πρέπει να δεματοποιούνται. Η μη ελαχιστοποίηση του όγκου των πάσης φύσεως απορριμμάτων τιμωρείται με πρόστιμο από 100 έως 400 ευρώ το οποίο διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού ή χαρτοκιβωτίων οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Δήμο στους αριθμούς κλήσης 2286027180 και 2286041416
Απαγορεύεται να τοποθετείται μέσα στους κάδους της ανακύκλωσης οτιδήποτε άλλο πέρα από ανακυκλώσιμα υλικά. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο από 100€ το οποίο διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση όπου η παράβαση επαναλαμβάνεται.
Απαγορεύεται η απόρριψη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στους πράσινους κάδους, για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 400 ευρώ το οποίο διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση όπου η παράβαση επαναλαμβάνεται.
β) Οι μπαταρίες οικιακής χρήσεως, τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους που έχουν τη σήμανση «ανακύκλωση μπαταριών» και που βρίσκονται σε εξουσιοδοτημένα, συνηθέστερα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά καταστήματα στο νησί μας, τα οποία τις αποστέλλουν προς ανακύκλωση.
γ) Τα ελαστικά αυτοκινήτων, τα ορυκτέλαια και οι συσσωρευτές ηλεκτρικού ρεύματος αυτοκινήτων και μηχανημάτων, παραδίδονται στους εμπόρους που πωλούν τα αντίστοιχα προϊόντα, στα συνεργεία αυτοκινήτων ή στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.
δ) Οι ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές και οι λαμπτήρες φωτισμού, παραδίδονται μετά από προ συνεννόηση με τον Δήμο σε σημείο που θα υποδείξει. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται τέτοια αντικείμενα, να τοποθετούνται στο δρόμο, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή σε άλλο δημόσιο χώρο.
ε) Βρώσιμα φυτικά έλαια. Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι οικίες υποχρεούνται να συγκεντρώνουν τα λάδια σε πλαστικά δοχεία, τα οποία να είναι σφραγισμένα. Ο Δήμος δύναται να τοποθετεί, όπου είναι εφικτό, δεξαμενές αποθήκευσης ελαίου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τοποθετούν τα έλαια αυτά.
στ) Άχρηστα/Εγκαταλελειμμένα οχήματα. Ο εντοπισμός των οχημάτων αυτών γίνεται από το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, είτε από καταγγελίες πολιτών:
Εφόσον ένα όχημα (χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας) α) εγκαταλείπεται σε δημόσιους , δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση , για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30ήμερες, β) εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής ,γ) εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του ,δ) αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον , την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο περιορίζεται. Εγκαταλειμμένο όχημα που δεν έχει αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του εντός των χρονικών ορίων του άρθρου 9, παρ. 1 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, είναι όχημα στο τέλος κύκλου ζωής. παραμένει σε δημόσιο χώρο πάνω από 2 μήνες στην ίδια θέση πάνω από 2 μήνες, σύμφωνα με το Άρθρο 9 του ΠΔ116/2004 «Διαδικασία συλλογής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων», επικολλάται σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που το χαρακτηρίζει σαν εγκαταλελειμμένο και αναγράφει ότι ο ιδιοκτήτης έχει περιθώριο 45 ημερών για να το απομακρύνει διαφορετικά το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Ενημέρωση εντός 15 ημερών της Ασφάλειας/Αστυνομικού Σταθμού για το εγκαταλελειμμένο όχημα (προ της περισυλλογής του από το Δήμο). Μεταφορά του οχήματος σε φυλασσόμενο χώρο του Δήμου και παραμονή του εκεί επί δεκαημέρου, τη στιγμή που δεν υπάρχει επί της νήσου εγκεκριμένο σύστημα συλλογής ΟΤΚΖ (Οχήματα Στο Τέλος Κύκλου Ζωής). Εάν μέσα στο διάστημα αυτό το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν αφού προηγουμένως καταβάλει τη δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσης. Εάν το όχημα δεν αναζητηθεί, τότε προωθείται μέσω ιδιώτη προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιοποίηση, τεμαχισμό και διάθεση, αφού προηγηθεί σύνταξη Πρωτοκόλλου Εγκαταλελειμμένου, το οποίο θα πρέπει να είναι σφραγισμένο και στο οποίο θα αναγράφονται κατ’ ελάχιστον:
Περιγραφή του Νομοθετικού Πλαισίου, (πχ. Βάσει Άρθρου 9 Παράγραφοι 1,2,3 και 4 του ΠΔ116/2004, ΦΕΚ81α).
Περιγραφή του οχήματος, (μάρκα, χρώμα και κατάσταση).
Υπεύθυνος σύνταξης του πρωτοκόλλου.
Όνομα συμβεβλημένης μονάδας ανακύκλωσης στην οποία θα γίνει η παράδοση από τον ιδιώτη.
Αριθμός κυκλοφορίας γερανού ή φορτηγού του ιδιώτη που θα χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνσή του.
Εφόσον ένα όχημα (με πινακίδες κυκλοφορίας) παραμένει στην ίδια θέση πάνω από 2 μήνες, σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Π.Δ. 116/2004 «Διαδικασία συλλογής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων», πρέπει να γίνονται όλες οι διαδικασίες που αναγράφονται ανωτέρω συν της επί πλέον διαδικασίας αναζήτησης του κατόχου μέσω του Αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών.
Για κάθε παραδοτέο όχημα εκδίδονται όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά (Βεβαίωση Παραλαβής και Πιστοποιητικό καταστροφής).
ζ) Εγκαταλελειμμένες-παράνομα σταθμευμένες βάρκες και τρέιλερ μεταφοράς. Ο έλεγχος για αυθαίρετη χρήση ενεργείται από το Δήμο ή την λιμενική ή την αστυνομική αρχή. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου επιβάλλεται, το πρόστιμο των 100€ και αν εξακολουθεί η παράβαση ο Δήμος με συνεργείο του προχωράει στην απομάκρυνσή τους με τη συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής και επιβάλλουν ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού(90×2=180€).
η) Ανακύκλωση αδρανών υλικών. Προϊόντα και υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες μεταφέρονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του ακινήτου, του μηχανικού και του αρμόδιου εργολάβου στον ειδικό χώρο απόρριψης μπαζών μετά από επικοινωνία με τον Δήμο. Τα υλικά αυτά δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπονται χύμα, σε οδούς, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους κ.λ.π. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δε θα χορηγεί σε καμία περίπτωση άδεια καταλήψεως κοινοχρήστου χώρου για υλικά, αν ο αιτών, δεν έχει εξασφαλίσει container ή ειδικούς σάκους για την εναπόθεσή τους. Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών – αδρανών υλικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000,00€).
Ο Δήμος δύναται, εφόσον διαθέτει κατάλληλη υποδομή, να αναλάβει έναντι ειδικού τέλους την μεταφορά των υλικών αυτών στους επιτρεπόμενους χώρους ανακύκλωσης τους. Το ύψος του τέλους καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
θ) Ο Δήμος, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, είναι πιθανόν να διευρύνει τη δεύτερη αυτή κατηγορία. Εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν και μετά από την κατάλληλη ενημέρωση, οι δημότες υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες ανακύκλωσης απορριμμάτων που θα καθοριστούν.
2. Δε συγκαταλέγονται στα απορρίμματα άλλα αντικείμενα ή υλικά προερχόμενα από διάφορες χρήσεις, όπως έπιπλα, στρώματα κ.λ.π., τα οποία απαγορεύεται να εγκαταλείπονται επί οδών, οικοπέδων ή άλλων χώρων και βεβαίως μέσα στους κάδους ή γύρω από αυτούς. Τα απορρίμματα αυτά διαχειρίζονται από αυτούς που τα παράγουν και η ρίψη τους θα γίνεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Τα τοξικά – επικίνδυνα απορρίμματα περιλαμβάνουν όλα τα απορρίμματα που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον (γεωργικά φάρμακα, ραδιενεργά, εκρηκτικά, τοξικά υλικά κ.λ.π.), όπως αυτά ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 19396/1546/1977 με τον τίτλο «Μέτρα και όροι για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων» (ΦΕΚ Β΄604), η συλλογή, αποκομιδή και τελική διάθεση των οποίων γίνεται με τρόπους, μεθόδους και μεταφορικά μέσα διαφορετικά από τα συνήθη.
Ειδικά για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών: υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, κλαδιών κ.λ.π., εφόσον δεν είναι δυνατή η διαχείρισή τους από το δημότη που τα παράγει, θα πρέπει να επικοινωνεί με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου .
Η καύση κλαδιών και διαφόρων ξύλων, απαγορεύεται εντός των οικισμών και σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από σχολεία και παιδικές χαρές.
Άρθρο 6ο Καθορισμός υποχρεώσεων
Ο Δήμος έχει την υποχρέωση της περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων που προέρχονται από τις κατοικίες, τις αποθήκες, τα γκαράζ, τα καταστήματα, τα γραφεία και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.
Η απομάκρυνση και ταφή των νεκρών ζώων βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των νεκρών ζώων.
Ο Δήμος φροντίζει για την απορρύπανση των οικισμών από τα κάθε είδους διαφημιστικά και άλλα έντυπα που έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα σε διάφορους χώρους και από τις εγγραφές διάφορων συνθημάτων, παραστάσεων κ.λ.π.
Μεριμνά για την κανονική συντήρηση και καθαρισμό των κοινόχρηστων ουρητηρίων και αποχωρητηρίων. Με δημόσια ανακοίνωσή του (μέσα μαζικής ενημέρωσης, τύπος κ.λ.π.), ο Δήμος γνωστοποιεί στους κατοίκους το πρόγραμμα της περισυλλογής, αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς και κάθε αλλαγή του προγράμματος αυτού. Ο Δήμος υποχρεούται να τηρεί το πρόγραμμα, εκτός από τις περιπτώσεις ανώτερης βίας ή εκτάκτων δυσχερειών.
Ο Δήμος δεν υποχρεούται να αποκομίζει τα απορρίμματα που παράγουν ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις ή μισθώνουν χώρους, οι οποίοι ανήκουν σε φορείς απαλλασσόμενους της καταβολής ανταποδοτικών τελών. Στην περίπτωση αυτή και εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι οι φορείς αυτοί μισθώνουν ή παραχωρούν τα ακίνητά τους σε υπόχρεους καταβολής τελών ιδιώτες, ο Δήμος δικαιούται να βεβαιώνει ανάλογα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των ενοικιαστών ή χρηστών του χώρου.
Η καθαριότητα των δημοσίων και δημοτικών χώρων, που χρησιμοποιούνται από διάφορους φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ανήκει στους διοργανωτές, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν τους παραχωρούμενους χώρους καθαρούς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και μετά το πέρας αυτών τους αποδίδουν στην κοινή χρήση, στην κατάσταση που τους παρέλαβαν. Ο Δήμος αναλαμβάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων, μετά το πέρας των εκδηλώσεων, μόνον κατόπιν συνεννοήσεως των διοργανωτών με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας και καταβολής του προβλεπόμενου τέλους, όπως αυτό καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα απορρίμματα, πρέπει να αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα μηχανικής αποκομιδής ή οι υπεύθυνοι να τα συσκευάζουν κατάλληλα και να τα τοποθετούν σε σημεία που υποδεικνύει η αρμόδια Διεύθυνση.
Ο Δήμος δεν υποχρεούται στη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων – αποβλήτων όσων χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή διέπονται από ειδικές διατάξεις όπως: Ραδιενεργά απόβλητα, εκρηκτικές, εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες, καταλύτες αυτοκινήτων, απόβλητα προερχόμενα από εξαγωγή, επεξεργασία και αποθήκευση μεταλλευτικών πόρων, απόβλητα προερχόμενα από εκμετάλλευση λατομείων, γεωργικά απόβλητα προερχόμενα από κατάλοιπα ζωϊκού κεφαλαίου ή από χρήση γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων κ.α. Όπως προβλέπεται στην Κ.Υ.Α. Η.Π. 50910/2727/2003 (Μέτρα και όροι για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων – Εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης):
Άρθρο 7 Υποχρεώσεις κατοίκων και επισκεπτών
Η απόρριψη άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών μικροσυσκευασίας, μικροαντικειμένων και ειδών ατομικής χρήσης δεν επιτρέπεται. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους του Δήμου (πλατείες, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.), για περιπατητές, θαμώνες κ.λ.π. Τα παραπάνω αντικείμενα πρέπει να ρίπτονται στα υπάρχοντα καλάθια μικροαπορριμμάτων ή στους κάδους απορριμμάτων και ΠΟΤΕ εκτός αυτών. Εξαιρούνται τα ογκώδη αντικείμενα για τα οποία ισχύουν ειδικές διατάξεις. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων ή ο κάδος είναι γεμάτος, ο πλαστικός σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος έτσι ώστε να αποκλείεται διαρροή του περιεχομένου του και να τοποθετείται μέσα στον κοντινότερο κάδο. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή του έξω από ξένη ιδιοκτησία ή το κρέμασμα του στα δέντρα, τις κολώνες ή οπουδήποτε αλλού.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης κάδων ή καλαθιών απορριμμάτων είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα απορρίμματα μέχρι το επόμενο σημείο που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό. Παρακαλούνται ιδιαίτερα οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια είναι κοντά σε κάδους, να τοποθετούν τους σάκους των απορριμμάτων μέσα στους κάδους αυτούς.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες υποχρεούνται να μην προκαλούν φθορές στο κοινόχρηστο εξοπλισμό και τον εξοπλισμό καθαριότητας του Δήμου (παγκάκια, καλάθια αχρήστων, κάδους απορριμμάτων, όργανα παιδικών χαρών κ.λ.π.) επισύρει τις νόμιμες κατά περίπτωση διοικητικές, ποινικές ή αστικές κυρώσεις.
Άρθρο 8 Υποχρεώσεις καταστηματαρχών – επιτηδευματιών
Καταστήματα στα οποία παρατηρείται παραγωγή κάθε είδους απορριμμάτων από την κατανάλωση των προσφερομένων ειδών (αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λ.π.) οφείλουν να τοποθετούν δοχεία απορριμμάτων εντός του χώρου ιδιοκτησίας ή άσκησης του επαγγέλματός τους, αλλά και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο τους. Στους μη συμμορφωμένους με τη διάταξη αυτή επιβάλλεται πρόστιμο, 200€ έως 3 φορές και στη συνέχεια αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους.
Ισόγεια καταστήματα που πουλάνε αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, γλυκά, φαγητά, σουβλάκια, πίτες, είδη γενικά μπαρ ή καφενείου, σε πελατεία είτε ιστάμενη, είτε καθήμενη σε τραπεζοκαθίσματα, τοποθετημένα μέσα και έξω από τα καταστήματα, πρέπει συνεχώς καθ’ όλες τις ώρες της λειτουργίας, να φροντίζουν να συγκεντρώνουν τα κάθε φύσεως απορρίμματα που δημιουργούνται από την κατανάλωση των ειδών του καταστήματος τους (χαρτιά περιτυλίγματος προσφερομένων ειδών, αποφάγια, σάλτσες, υγρά, κουτιά τσιγάρων, αποτσίγαρα κ.λ.π.) έτσι ώστε πάντοτε να είναι το κατάστημα και ο μπροστά από αυτό χώρος καθαρός.
Για τα απορρίμματα που προέρχονται από τη συνήθη χρήση κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων που δεν μπορούν να παραληφθούν από τα χρησιμοποιούμενα αυτοκίνητα καθαριότητας, π.χ κρεβάτια, γραφεία, στρώματα σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια μόνο μετά από επικοινωνία με την υπηρεσία καθαριότητας .
Δεν επιτρέπεται η μεταφορά εμπορευμάτων εντός του Οικισμού της Χώρας με περονοφόρα οχήματα, τα οποία προκαλούν φθορές στους παραδοσιακούς πλακόστρωτους πεζόδρομους.
Τέλος, απαγορεύονται κάθε είδους διαφημιστικές πινακίδες σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στύλους ΔΕΗ,ΟΤΕ κ.τλ. εκτός της επιχείρησης τους
Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω θα επιβάλλεται πρόστιμο των 100€ για κάθε πινακίδα-αφίσα και το συνεργείο του Δήμου θα προχωράει στην απομάκρυνση τους.
Άρθρο 9 Καθαριότητα ειδικών χώρων (στεγασμένων ή μη)
Οι κοινόχρηστοι χώροι οικιών και επιχειρήσεων, στεγασμένοι ή μη (παρκινγκ, πρασιές, παλιές οικίες κ.λ.π.), πρέπει να διατηρούνται καθαροί με την φροντίδα των υπεύθυνων και με κάθε πρόσφορο μέσο. Σε περίπτωση αδιαφορίας, και ύστερα από σχετικές συστάσεις, ο Δήμος έχει δικαίωμα να παρέμβει σε οικόπεδα καθαρίζοντας το χώρο.
Στη συνέχεια καταλογίζεται η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου προς καθαρισμό, επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο και μήνυση στους υπεύθυνους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010..
Άρθρο 10 Χειρισμός σκουπιδιών
Τα σκουπίδια κάθε κατοικίας, καταστήματος ή γραφείου πλην των ανακυκλώσιμων, πρέπει να τοποθετούνται μέσα σε γερούς και ανθεκτικούς σάκους (πλαστικούς) που να δένονται στο πάνω μέρος έτσι ώστε να αποκλείεται η διαρροή του περιεχομένου.
Απαγορεύεται η ρήψη απορριμμάτων χύμα στους κάδους.
Τέλος τα οικιακά και επαγγελματικά απορρίμματα δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται στα καλάθια των μικροαπορριμμάτων.
Άρθρο 11 Παράνομες διαφημίσεις
Οι παράνομες διαφημιστικές αφίσες που αναρτώνται σε κοινόχρηστους χώρους (ταμπλό, αεροπανό κ.λ.π.) θα συλλέγονται από συνεργεία του Δήμου και θα επιβάλλεται πρόστιμο τόσο στον αφισοκολλητή, όσο και στο διαφημιζόμενο, πέρα από το τέλος της παράνομης διαφήμισης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύπανση με φεϊγβολάν, τη ρύπανση των τοίχων με διάφορα σπρέι κ.λ.π. Λοιπές λεπτομέρειες όπως καθορίζονται στον Ν. 2946/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Άρθρο 12 Στάθμευση που δυσχεραίνει την αποκομιδή
Η στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται ή να δυσχεραίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν πρέπει να σταθμεύει αυτοκίνητο δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων προς τη μεριά του δρόμου, έτσι ώστε να εμποδίζει τη μετακίνηση του κάδου στο απορριμματοφόρο.
Άρθρο 13 Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα κ.λ.π.
Η στάθμευση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, οχήματα κ.λ.π.) τους (μακροχρόνια ή μη) θεωρείται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του ΠΔ 116/2004.
Άρθρο 14 Καθαριότητα παραγωγών πωλητών, μικροπωλητών και μικροεμπόρων
Οι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι παραγωγοί πωλητές και οι μικρέμποροι καθώς επίσης και οι καντίνες (μόνιμες ή αυτοκινούμενες), οφείλουν να διατηρούν τον περίγυρο πάντοτε καθαρό
και να συλλέγουν τα κάθε είδους απορρίμματα σε ανθεκτικούς σάκους και να τους μεταφέρουν στους κοντινότερους κάδους ή πρέσες του Δήμου και σε χώρο που θα έχει υποδειχθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Αν δεν τηρούν τα παραπάνω, ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του χώρου καταλογίζοντας τα έξοδα στους υπευθύνους. Επίσης επιβάλλει επιπλέον πρόστιμο.
Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για τρίτη φορά, ο Δήμος ζητά την ανάκληση της άδειας του υπαιτίου από την υπηρεσία που την έχει χορηγήσει (Δ/νση Εμπορίου – Περιφέρεια – Υπηρεσία του Δήμου κ.λ.π.)..
Άρθρο 15 Κατοικίδια ζώα
Οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί κατοικίδιων ζώων υποχρεούνται να μεριμνούν για τον άμεσο
καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους (Νόμος 4039/2012 Άρθρο 5). Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, καθώς επίσης διπλασιάζεται και αν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή σε κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο φιλοξενίας παιδιών, σε αυλές ή εισόδους σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια.
Απαγορεύεται να μπαίνουν κατοικίδια ζώα στη θάλασσα σε όλες τις παραλίες του νησιού εκτός της παραλίας «Πουντάκι» η οποία έχει οριστεί με απόφαση του Δ.Σ. ως η μοναδική, στην οποία επιτρέπεται το μπάνιο των σκύλων.
Άρθρο 16 Υπεύθυνοι εφαρμογής
Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω διατάξεων .
Μόνη αρμόδια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού είναι η Δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας ως συνυπεύθυνους:
Για τις κατοικίες, τα πρόσωπα που κατοικούν.
Για τα καταστήματα, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στο όνομα των οποίων ασκείται το επάγγελμα, η επιχείρηση ή ο διευθυντής των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως καταστήματα.
Για τις Ε.Π.Ε., υπεύθυνος είναι ο διαχειριστής ή οι τυχόν περισσότεροι διαχειριστές.
Για τις ανώνυμες εταιρείες υπεύθυνος είναι ο εκπρόσωπος τους κατά το καταστατικό και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες υπεύθυνος είναι ο προϊστάμενος του Διοικητικού.
Για τα οικόπεδα, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης ή ο νομέας ή ο κάτοχος αυτών.
Οι υπεύθυνοι καταστημάτων ή Γραφείων μπορούν να ορίζουν με έγγραφο τους συγκεκριμένο πρόσωπο που θα αναλάβει την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και για τις παραβάσεις του.
Για να ισχύει το έγγραφο αυτό, πρέπει αυτός που εξουσιοδοτεί και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να υπογράφουν ενώπιον αρμοδίου δημοτικού υπαλλήλου ή ενώπιον της αστυνομικής αρχής και να επικυρώνεται η γνησιότητα της υπογραφής.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του:
1. την εισήγηση του κ. Δημάρχου ως ανωτέρω
2. τον κανονισμό καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος
και έπειτα από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ψηφίζει την ορθή επανάληψη της κατάρτισης του κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος του Δήμου Φολεγάνδρου.
Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α: 28/2021
Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως εξής:
ΤΑ ΜΕΛΗ:
1. ΨΑΡΟΜΗΛΙΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2.ΛΙΖΑΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
3. ΒΕΝΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
4.ΛΙΖΑΡΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
5. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
6. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
7. ΓΟΥΟΡΚ ΑΝΔΡΕΑΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΓΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Ακριβές Απόσπασμα
Ο Πρόεδρος
του Δημοτικού Συμβουλίου
ΑΓΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ